Bevezetés a filozófiába

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

Történeti episztemológia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Orvosi antropológia program
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Mérés és adatgyűjtés - lev
A romantika irodalmából
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
FILOZÓFIATÖRTÉNET.
Középkori istenérvek.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Ápolásetika.
Filozófiai antropológia Kereszténység a kultúrák válságában – Dr
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Mi a filozófia? Filozófia as tanév I. előadás.
Kant és a transzcendentális filozófia
Készítette: Mike Martin Témavezető: Dr. Kovács Ábrahám
Az életközépút válsága: teljes összeomlás vagy egy új esély?
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Filozófiai antropológia
Történelemfilozófia Típusok.
Realizmus.
Bevezetés a filozófiába
Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Tudományfilozófia Rédei Miklós
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Kulturológia története III.
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Tudományfilozófia ETR Kódok: BBN-FIL , FLN Hétfő szoba Rédei Miklós ELTE BTK LogikaTanszék
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Aquinói Szent Tamás.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
Madách Imre Érettségi tételminta.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Alapfogalmak.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Babits Mihály / /.
Kant ( ) filozófiája.
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
F ILOZÓFIAI ANTROPOLÓGIA Kereszténység a kultúrák válságában – Dr. Németh Norbert Ember-értelmezések a filozófiai gondolkodás történetében. Az ember egy.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Jog- és állambölcselet I.
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Bevezetés a filozófiába Okatató: Varga Péter Kálmán Kaszap István szakkollégium Szeged

A tárgy célja: A filozófia szakmai módszerének bemutatása, szakkifejezéseinek és a többi tudományhoz és valláshoz való viszonyának ismertetése. A kurzus hozzásegítette a hallgatókat, hogy a továbbiakban a filozófiai tárgyakat könnyebben megértsék, jobban eligazodjanak a filozófia világában, képesek legyenek a saját szakmájuk gyakorlása során felmerülő kérdések filozófiai aspektusainak felismerésére.

A tárgy tematikája I. 1. A filozófia fogalma, mibenléte – a filozófia és a szaktudományok – filozófia és vallás – filozófia és kereszténység 2. A létfilozófia alapfogalmai – történeti áttekintés – Arisztotelész : actus-potentia, szubsztancia- accidens, a kategóriák, anyag-forma, lényeg-lét – okok 3. A transzcendentálék – az univerzálé probléma – a természetfilozófia alapkérdései : tér, idő, szervetlen és szerves létezés, teleológia 4. Énfilozófia: empirizmus és racionalizmus – Kant kopernikuszi fordulata – a megismerés szerkezete Kantnál, a kanti metafizika-kritika. A kanti metafizika-kritika kritikája

A tárgy tematikája II. 5.A hegeli filozófia alapfogalmai – a metafizika megkérdőjelezése : pozitivizmus és neopozitivizmus   6. Az ember problémája : az emberi jelenség – természeti-, társadalmi valóság, történetiség 7. Test és lélek – halál – halhatatlanság 8. Az etika alapfogalmai akaratszabadság – lelkiismeret – norma, célok és kötelességek – szabadság - erkölcs és hit - a bűn 9. Társadalom és etika – szerződéselméletek – liberalizmus – szocializmus – emberi jogok 10. Teodicea – istenérvek: kozmológiai érvek, az ontológiai istenérv, valláskritika

Ajánlott irodalom: Tankönyv: Anzenbacher, Arno: Bevezetés a filozófiába, Budapest: Herder, 1992   Jaspers, Karl: Bevezetés a filozófiába. Budapest, Európa, 1996, Furst, Maria: Bevezetés a filozófiába. Ikon Kiadó, Budapest, 1993., Russell, Bertrand: A filozófia alapproblémái. Budapest, Kossuth, 1996., Steiger Kornél (szerk.): Bevezetés a filozófiába. Szöveggyűjtemény. Holnap Kiadó, Budapest, 1992., Warburton, Nigel: Bevezetés a filozófiába, Budapest: Kossuth Kiadó, 2000.,

Kaszap István Szakkollégium NTP-SZKOLL-16 2017. Szeged