Az EU intézményrendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Advertisements

Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Közigazgatási alapismeretek
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Amit az Európai Unióról egy uniós állampolgárnak tudni illik…
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az európai integráció története
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Az Európai Unió intézményrendszere
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Unió működése
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Készítette:Makra Betti Dátum:
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Európai Unió intézményrendszere
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Alkotmányjog 2. A köztársasági elnök.
Az EU felépítése és alapelvei
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
Az európai integráció története
Minisztériumok, központi közigazgatás
Az Európai Unió intézményrendszere I.
Európai Uniós ismeretek
Az Európai Bizottság; az Európai Parlament
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az EU intézményrendszere 2016. október 20. EU Parlament EU Bizottság EU Tanácsa

http://www. tankonyvtar http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0049_27_angol_nyelvu_jogi_okiratszerkesztes_es_targyalas/5826/index.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Bizotts%C3%A1g#/media/File:European_Commission.svg

Az Európai Bizottság Fő szerepe: az EU „végrehajtó” szerve, mintegy „Kormánya” Alapítás éve: 1958 Tagjait (Biztosok, Commissioner) az egyes Tagállamok jelölik 5 évre, „tárcákat” kapnak, mint a tagállami miniszterek, elnökét 5 évre az Európai Tanács nevezi ki Brüsszel Működésükben önállóak, nem a tagállamaikat képviselik  a Nizzai szerződés értelmében minden tagállam egy biztost jelölhet.

A Bizottság tagjai Nizza előtt 20 biztosból álló testület (5 nagy tagállam 2-2 fő, többi 1-1 fő); Nizza után tagállamonként 1 tag = 25/27/28 biztos Magyarország európai biztosa elsőként Kovács László, aki az adóügyekért felelős 27 tagállam után a Tanács egyhangú döntése a kevesebb létszámról és a rotációról (egyenlőség, demográfiai és földrajzi szempontok alapján); Reformtervezet – Lisszaboni szerződés 2014-ig „1 biztos – 1 tagállam” elve 2014 után tagok 2/3-ára csökkent volna a létszám, és egyenlő rotáció elve alapján váltották volna egymást a tagállamok – nem jött létre… 6

A Bizottság elnökének személye minősített többséggel az Európai Tanács, majd az Európai Parlament tesz javaslatot. Mindazonáltal a Lisszaboni Szerződés annyi újítást vezet be, hogy közvetlen kapcsolatot teremt az európai parlamenti választások eredménye és a Bizottság elnöki tisztjére jelölt személy kiválasztása között. Ezentúl a Bizottság elnökének kinevezendő személy jelölésekor az Európai Tanácsnak figyelembe kell vennie a parlamenti választások eredményeit is. Ez a változás növeli a Parlament súlyát az elnök jelölésében.

A biztosi testület tagjainak kiválasztása Az elnökjelölt – az uniós országok indítványai alapján – kiválasztja, kiket javasol az alelnöki és a biztosi tisztségekre. Ezt jóvá kell hagyniuk az Európai Tanács tagjainak, azaz a tagállamok vezetőinek. Mindegyik jelölt meghallgatáson vesz részt az Európai Parlament előtt. Ezt követően a Parlament tagjai szavaznak arról, hogy jóváhagyják-e a biztosi testület egészét. Végezetül az Európai Tanács minősített többséggel kinevezi a hivatalba lépő Bizottságot. A most hivatalban lévő Bizottság megbízatása 2019. október 31-ig tart.

a Bizottság kollektíven felel az Európai Parlamentnek  Visszahívható Testület egészéről: a teljes Bizottságról az Európai Parlament dönt (egyes biztosokat nem szavazhat le, csak a teljes Bizottságot!) a Bizottság kollektíven felel az Európai Parlamentnek  Visszahívható A Tanács minősített többséggel kinevezi a Bizottságot. 5

A Bizottság visszahívása Ez idáig még nem került sor, igaz bizalmat- lansági indítvány már többször is (pl.: Santer- Bizottság 1999-es lemondása, kiderültek a jogtalan előnyben részesítések; Barroso ellen 2005-ben - több ezer euró értékű hajókirándulás) Bizalmatlansági indítványt a képviselők 1/10-e nyújthat be, melyről a Parlament a benyújtást követő három napon belül szavaz. A képviselők név szerint szavaznak, az indítvány elfogadásához a jelenlévő képviselők 2/3-ának szavazata szükséges. 6

Jelenleg összesen 28 biztos van: tagállamonként 1 Tudjuk, hogy ki volt az Európai Bizottság elnöke 2014-ig? José Manual Barroso, Portugália Tudjuk, hogy ki a magyar biztos, és mit felügyelt? Andor László, foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi összetartozás

2014. november 1.-től Jean-Claude Juncker Navracsics Tibor 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter. 2014-ben külgazdasági és külügyminiszter. luxemburgi politikus, 1995 és 2013 között hazája miniszterelnöke, kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos

Az Európai Bizottság tagjai https://ec.europa.eu/commission/2014-2019_hu

Az Európai Bizottság összetétele és a Brexit Hill annak hatására jelentette be lemondását, hogy június 23-án a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyságban Jean-Claude Juncker és Jonathan Hill Julian King http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/20160909IPR41739/a-parlament-t%C3%A1mogatja-julian-king-biztosi-kinevez%C3%A9s%C3%A9t

https://ec.europa.eu/commission/sites/cwt/files/team_attachments/poster_junckerteam_horizontal_hd.pdf

A Bizottság felépítése Elnök Munkáját 6 fős kabinet segíti Biztosok Főigazgatóságok és Szolgálatok  Kvázi miniszteriális rendszer Hivatali szervezete 36 szervezeti egység; benne: 24 Főigazgatóság; pl. Mg., Közlekedési; 12 egyéb szervezeti egység, pl. Fordítói szolgálat; Közös Kutatóközpont; Tolmács- és Konferencia Szolgálat; Az egységeket a Bizottság biztosai felügyelik; 10

Az Európai Bizottság feladatai 1. Biztosítja a szerződések, a döntések és a jogszabályok végrehajtását ha pl. egy tagállam vagy intézmény ezt határidőre nem teszi, először figyelmeztet, majd az EU Bírósághoz fordul (infringement procedure), s a döntés kötelező, szankció is lehetséges

Az Európai Bizottság feladatai 2. Az EU végrehajtó szerve (az EU Szerződések által, vagy a Tanács által delegált – utóbbi származtatott közösségi jog). Ellenőrzi az EU jog (acquis communitaire) végrehajtását, javaslatokat készít elő, „harmadik országokkal” tárgyal (pl. tagfelvételi ügyben előkészítő)

Az Európai Bizottság feladatai 3. A közösségi (pénzügyi) Alapok kezelője (az ú.n. „lefölözésből keletkező Alapok) 4. „menekülö klauzúlákkal” rendelkezik: rendkívüli esetekben egyes szerződések előírásait fölfüggesztheti

Az Európai Bizottság feladatai 5. Nemzetközi tárgyalások Az EU-n kívüli országokkal történő kereskedelmi tárgyalások esetén a Tanács engedélyezi, hogy megkezdje a szükséges tárgyalásokat. A Bizottság ezt a Tanács irányelvei szerint végzi. Ami a többi megállapodást - nevezetesen a csatlakozási megállapodásokat - illeti, a tárgyaló szerep gyakorlatilag a Bizottságé.