Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
Advertisements

3.tétel GDP,GNI.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
A szabadidő fogalma.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Életvitel és gyakorlati ismeretek. Célok  Tanításának fő célja hogy olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
A piac Szakiskola.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A hulladék szerepe az ember életében
A gazdasági fejlettség mutatói
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A fogyasztói magatartás
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
A vállalkozások környezete
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A munkaerő-gazdálkodás és hatékonyságának vizsgálata
A külső környezet elemzése
A makrgazdasági munkakínálat:
Környezetértékelési módszerek
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Településmarketing Értékaudit.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A család szerepe, jellemzői
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Budapest súlya a kreatív gazdaságban Magyarországon (2007) ,6 milliárd EUR VállalkozásokFoglalkoztatottakÁrbevétel.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Közfoglalkoztatás Magyarországon
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Milyen tényezők hatnak a fogyasztói viselkedésre?.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
A külső környezet elemzése
A piac és a piacgazdaság
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
A munkaerőpiac áttekintése
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata

1. Az életszínvonal fogalma szűkebb értelmezésben a társadalom tagjainak személyes szükséglet-kielégítésének színvonalát, csak anyagi javak és szolgáltatások felhasználása tágabb értelmezésben a lakosság élet és munkakörülményeinek összességét jelenti., a teljes nemzeti jövedelem felhasználásról beszélünk

2. Az életszínvonal összetevői a fogyasztás terjedelme és összetevői a lakáskörülmények a szociális, kulturális, egészségügyi ellátottság a létbiztonság a közlekedési viszonyok, az út- és közműhálózat, a közbiztonság a munkahelyi körülmények

3. A fogyasztás terjedelme és összetétele A fogyasztás a termékek és szolgáltatások felhasználás szükséglet-kielégítés céljából A fogyasztás terjedelme: a felhasznált termékek és szolgáltatások mennyisége. A fogyasztós összetétele: az összfogyasztásból milyen arányt képviselnek az egyes termékcsoportok.

3. A fogyasztás terjedelme és összetétele A lakosság jövedelmei három forrásból származnak: Munkajövedelmek: munkabér és bérjövedelmek Társadalmi juttatások Tulajdon hasznosításból származó jövedelem NOMINÁL jövedelem: a jövedelem pénzben kifejezett értéke. REÁL jövedelem: a nominál jövedelem árszínvonallal történt korrekciójával nyerhető

3. A fogyasztás terjedelme és összetétele A fogyasztás nagyságára és összetételére egyéb tényezők is hatnak: a csald hosszú távú gazdasági céljai a család életmódja, értékrendje a gazdaságos vásárlásra való törekvés a háztartás felszereltsége, tartós javakkal való ellátottsága.

4. A család lakáskörülményei a családnak önálló lakása, megfelelő-e az életszínvonalat meghatározó döntő tényező, a lakókörnyezet négy területét mutatjuk be részletesebben: – a lakás komfortfokozata, – a lakás minősége, – a lakókörnyezet minősége, – a lakókörnyezet alapvető szolgáltatásokkal való ellátottsága.

5. A létbiztonság A család létbiztonságát meghatározza a család felhalmozott vagyona, és az hogy képesek-e a család egyes tagjai lakóhelyük közelében képzettségüknek, képességüknek megfelelő, stabil munkalehetőséget találni

6. A szociális, kulturális, és egészségügyi ellátottság Ez alatt azt értjük, hogy milyen lehetőségei vannak a család egyes tagjainak a számukra megfelelő színvonalú oktatás, egészségügyi ellátás, és egyéb szolgáltatások igénybevételére

7. A közlekedési viszonyok, az út- és közműhálózat, a közbiztonság Ennek a megítélésében fontos szempontok, hogy megközelíthető-e a lakóhely, munkahely tömegközlekedési eszközzel, a járatok megbízhatósága, sűrűsége, megfelelő-e hasonlóképpen megfelelő-e az úthálózat, a közvilágítás, a telefonellátottság, milyenek a bevásárlási lehetőségek, és természetesen milyen a lakóterület közbiztonsága.

8. A munkahelyi körülmények Mivel a társadalom tagjai jelentős időt töltenek el munkahelyükön, a munkahelyi körülmények is lényeges meghatározói az életszínvonalnak. Nem elhanyagolható szempont a munkahely tisztasága, kulturáltsága, a munkaeszközök korszerűsége, a biztonságos és kényelmes munkavégzés feltételeinek megléte, a jó munkahelyi légkör.

9. A TÁRSADALMI SZERKEZET VÁLTOZÁSAI Demográfiai változások Háztartásszerkezet változása –elaprózódás Társadalmi mobilitás, esélykülönbségek, migráció, mobilitás, fluktuáció

A gazdasági aktivitás, a munkanélküliség alakulása A foglalkoztatottság alakulása: csökkent a gazdasági aktivitás és a gazdasági ágak között a szerkezetváltás eredményeként jelentős átrendeződés ment végbe Tulajdonviszonyok Munkanélküliség (2016 március: 273 eFő, 6%)

Az életminőség Az életminőség az életszínvonalnál tágabb fogalom. Az életszínvonal összetevőin kívül magába foglal az emberek közérzetét befolyásoló egyéb tényezőket is.  Ilyen tényezők: a környezet kulturáltsága, esztétikája a környezetvédelem színvonala az emberi kapcsolatok kulturáltsága a szabadidő mértéke, s annak eltöltési lehetőségei a kívánt életforma kialakításának lehetősége.