Itt az ideje, hogy változtassunk!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
HHR.
A Nemzeti Pályainformációs Portál
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Felhasználóképzés a kórházban
A gyermeki jogok érvényesítése
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

Itt az ideje, hogy változtassunk! Gál Ferenc 2009. november 4.

Motiváció… „Ne jelentkezz ide, ha olyan vagy, mint egy talicska, csak addig mész, ameddig tolnak.” (Felirat egy munkás-felvételt hirdető táblán)

Mi kell a sikerhez az iskolában és az életben? Magabiztosság Kíváncsiság Akarat Önfegyelem Képesség a kapcsolatok alakítására Képesség a kommunikációra Képesség a kooperációra (forrás: C. Handy: Az éhező szellem 243.o.)

Életpálya jellemzői a XXI. század elején Nincs biztos választás; az út nem egyenes, hanem kusza, hurkokkal tarkított Az egyéni életutat legalább annyira befolyásolják a „véletlenek”, mint a tervezés Az egyén hite abban, hogy valamit képes/nem képes megcsinálni, korlátozhatja, de előre is viheti Az egyén életútját erősen befolyásolja társadalmi helyzete, neme, etnikai hovatartozása stb. (Colley, 2004.)

Mire készítjük fel a fiatalokat? A ma fiataljai 2050 után lesznek nyugdíjasok (!) Milyen lesz a világ 10-20 … év múlva? Milyen ismeretekre, képességekre, készségekre lesz szükségük az elkövetkező 10-20 … évben?

A tanulás színterei hagyományosan és a szükséglet… Iskolában: ismeretek, tudás Munkahelyen: munkáról Életben: életről kéne hogy tanuljon…. De, nincs életpálya építés – élethosszig tartó tanulás És nincs: alapvető munkavállalói képességek, készségek Ezek hiánya akadályozza gyakran a munkavállalást, illetve tartós foglalkoztathatóságot

A szakképzési rendszer hiányosságai Parkoltatás az ált. isk. befejezett roma gyerekek 77,8%-a szakiskolába, 15,6%-a szakközépbe, 6,5%-a gimnáziumba jár A nem roma gyerekeknél ez az arány: 20-40-40% A szakiskolások tudásszintje mexikói (Liskó Ilona) Szakképzés A gyakorlati képzés 70%-a az iskolai tanműhelyekben zajlik A termelő és/vagy szolgáltató vállalatok nem vállalnak részt a szakképzésből Az iskola és a munkahely közötti átmenet nincs megszervezve, kitalálva Munkaerő-piaci szükségletek kielégítése A munkaadói kör nem képes megrendeléseket megfogalmazni Nem tudják megmondani, meghatározni: mit is akarnak pontosan, milyen legyen a szakképzés (1,2 millió munkaadó…)

Mire számítsunk egy szakiskolás esetében? A fiatalok –általában - éretlenek a saját életüket érintő döntések meghozatalára; fontos cél, hogy „csináljanak valamit”, így fejlődjenek A legnagyobb hiányosságok az önbizalom és a szociális készségek területén vannak Sok iskolai, tanulással kapcsolatos kudarc van a hátuk mögött, gyakran bizalmatlanok

„Szeretne- e Ön saját iskolájába járni diákként?”

Elsődleges céljaink lehetnek: Növekedjen a fiatalok önbizalma, pozitív énkép alakuljon ki bennük Munkavállalói, illetve foglalkoztathatósággal kapcsolatos kompetenciáik fejlődjenek A fiatalok számára tapasztalat- és információ szerzésre alkalmas helyzetek teremtése Életpálya építési- és életvezetési kompetenciáik fejlődjenek

HOGYAN? A diák maga az információforrás!!! Fontos, hogy folyamatos interakcióban legyen Az elfogadott, célravezető viselkedése megerősítést kap A diákok folyamatos támogatásban részesüljenek (a bizalom/támogatás/elvárás háromszög elv alapján) Hit abban, hogy mindenki „képes”, vannak erősségei, el tud végezni feladatokat

DE! Nem vagyunk mindenhatóak! Ismerjük fel a határainkat és keressük meg a külső segítséget! Keressük a lehetőséget a szülők bevonására! Építsünk kapcsolatot minél több vállalattal, vállalkozással!

Mit kellene adunk? A fiatalok számára érdekes tartalmú, szakmacsoportokhoz kapcsolódó kompetencia fejlesztő modulok – könnyen kezelhetők; részletes leírásokkal, egyszerű instrukciókkal; Munkavállalással kapcsolatos információs füzetek pedagógusok és diákok számára Munkaadókkal való kapcsolatépítés, kapcsolattartás támogatására Kapcsolati kézikönyv (benne: pl. intézménymarketing, tárgyalástechnika, kapcsolat-felvételi technikák) …

„Azoké a jövő, akik működő partnerkapcsolatokat tudnak kialakítani „Azoké a jövő, akik működő partnerkapcsolatokat tudnak kialakítani. Az együttműködésre képes, együtt dolgozó és tanuló, a tapasztalataikat, információikat egymás között megosztó egyénekből végül egy közösség formálódik.” John Milton Fogg

Töretlenül, továbbra is valljuk: A más, új (tanári, mérési, értékelési, iskolai) módszerekkel: megtörhetjük az iskolai monotóniát, erőt adhatunk a további tanuláshoz, illetve kapcsolatot mutathatunk föl az iskolai tanulás és a való élet között

Szfp-s különlegességek az iskola és a tanulók számára Start-hét (start napok) a 9-eknek Projektek a héten, a hónapban … Mérések és személyes értékelés Bemeneti-, folyamat-, kimeneti-mérések Projektvetélkedő (150-200 csapat) A mi iskolánk Itt a helyünk! Tanulmányi versenyek Tanulói portfolió… Mi tudjuk, hogy nekik ez az utolsó lehetőség…

Mi tudjuk, hogy nekik ez az utolsó lehetőség…

Köszönöm a figyelmet és jó közös gondolkodást kívánok! gal.ferenc@szakma.hu