Szereléstechnológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Furatbaszerelési és felületszerelési technológiák
Advertisements

1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
CAF URBOS 3/9 TÍPUSÚ VILLAMOS ÜTKÖZÉS VIZSGÁLATA
WinVill működése a 10 vonal példáján bemutatva
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
A kötések osztályozása
Brikettálás – új innovatív technológia
Valószínűségi kísérletek
Térkép készítése adataiból
Vezetékes átviteli közegek
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
ELŐNYÖK – megbízható működés
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Fémes kötés, fémrács.
SZÁMVITEL.
Nyomtatott lapok ellenőrzése
SZÁMVITEL.
A mozgási elektromágneses indukció
Projektmunka Földrajzolok
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Automatikai építőelemek 13.
Rádiótechnikai Vállalat
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Nap és/vagy szél energia
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
RUGÓK.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
AVL fák.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
VII. TÉSZTAHÍDÉPÍTŐ VERSENY
A KRÉTA rendszer céljai, fejlesztési irányai
Új pályainformációs eszközök - filmek
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
4. Fénytechnikai mennyiségek mérése
Szegecs és szegecskötés
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Épületek egészségtana
Biró László Miklós Napi mentés: Biró László Miklós
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Járműtelepi rendszermodell 2.
További rendező és kereső algoritmusok
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Hagyományos megjelenítés
Előadás másolata:

Szereléstechnológia

Furatbaszerelési technológiák

A forrasztás technológiai lépései: a munkadarabok előkészítése, a munkadarabok megtisztítása a felületét borító idegen anyagoktól, a forrasztási hely felmelegítése a forrasztási hőmérsékletre, a folyasztószer forrasztási helyre juttatása, a folyasztószer feladata, hogy a munkadarabokon lévő vékony oxidrétegeket eltávolítsa, az alapanyagokat és a forraszanyagot az oxidációtól védje, egyúttal elősegíti a nedvesítést és a forraszanyag szétterülését a munkadarabon, a forraszanyag adagolása, megolvasztása és a kötés elkészítése (forrasztási folyamat), a forrasztási helyek lehűtése és utánkezelése (a forrasztott daraboknak a folyasztószer maradványaitól való megtisztítása).

1. Furatszerelés (THT≡Through Hole Tehnology) A huzalkivezetéses alkatrészek kivezetéseit a nyomtatott lap furataiba kell illeszteni (alkatrész-oldal) és a túlsó oldalon (forrasztási oldal) beforrasztani. Hátrányai: a szerelőlemez mindkét oldalát igénybe veszi, az alkatrészek helyfoglalása – a furatok miatt – nagy, nagy kivezetőszám (több mint 40) esetén a beültetés gépesítése nem megoldható. A furatszerelést egyre inkább csak a nagyteljesítményű vagy más okból nagyméretű alkatrészekhez alkalmazzák. Általában a felületszereléssel kombinálják, amit vegyes szerelésnek nevezünk. A szerelés utáni bekötési művelet a kézi forrasztás vagy a hullámforrasztás.

A furatszerelhető alkatrészek beültetése általában kétoldalas, furatfémezett nyomtatott huzalozású lemezbe: a. Kézi beültetés: - teljesen manuális, - félautomatikus: a beültetési pozíciók jelölése a hordozóra vetítéssel és a megfelelő alkatrészeket tartalmazó doboz kézhez vitele. b. Gépi beültetés: amit egyre ritkábban alkalmaznak, mert a következő két ok miatt nehéz megvalósítani: - az alkatrészek kiviteli formái igen eltérőek, - az alkatrészek kivezetőinek raszter-távolsága pontatlan.

A beültetés technológiai lépései: alkatrészeket hevederből kivág, alkatrészek lábait méretre hajlít, gépi hajlítás esetén alkatrészt befog, hajlít, pozícionál, alkatrész kivezetéseket a nyomtatott lap megfelelő furatába illeszt, mechanikusan rögzít, méretre vág, kivezetéseket forraszt (kézi vagy hullámforrasztás).

Felületi szereléstechnológia SMT

A felületre szerelhető alkatrészeket (SMD=Surface Mounted Devices) a nyomtatott lap felületén kialakított vezető felületekhez (pad-ekhez) rögzítik villamosan, ez általában forrasztással vagy esetleg vezetőragasztóval történik. szerelőlemez (hordozó) forrasztásgátló maszk forrasz ragasztó R chip via

A felületi szereléstechnológia(SMT): Furatszerelési technológia (THT – Through Hole Technology); az alkatrészek 3 –5 %-a Felületszerelési technológia (SMT – Surface Mount Technology). ) 95 – 98% Előny: Kisebb méret Gazdaságosság Nagy teljesítményű, automatizált SM LED-ek

az alkatrészek beültetése rendkívül nagy pontosságot követel meg; Hátrányai: bonyolultabb tervezést igényel a nagy alkatrész-szám és a méret-csökkenés miatt;  az alkatrészek beültetése rendkívül nagy pontosságot követel meg; az egy hordozón előforduló nagyszámú alkatrész megnehezíti a hibák feltárását, keresését. Nem felület-szerelhetők: Tekercs, elektro-mechanikus elemek, nagy kondenzátorok, stb

A felületi szereléstechnológia kialakulása 50-es évek: nyomtatott huzalozás, 70-es évek vége: hibrid áramkörök, 80-as évek közepe-vége: felületi szerelés.

MÉRETSZABVÁNY 4-jegyű kód Első két szám= hossz Második két szám= szélesség Egység: 0,01” = = 10 mil =254 m Legkisebb ma: 01005 = 0,25 mm x 0,12 mm

Technológiai lépések: 1. forraszpaszta felvitele a kontaktus felületekre, 2. ragasztó felvitele (hullámforrasztásnál, vagy nehéz alkatrészeknél), 3. alkatrészek beültetése (ráültetése), 4. ragasztó kikeményítése (hővel vagy UV fénnyel), 5. forrasztás újrafolyatással vagy hullámforrasztással, 6. szerelőlemez tisztítása. Az alkalmazott kötési technológiától függően a felesleges lépések kimaradnak!

Ragasztófelvitel Ragasztó típusa epoxi, uretán, szilikon, ciano-akrilát, általban kétkomponensű, hőre térhálósodó gyanták. Követelmények: villamos szigetelés, hőállóság, hidegen is megtartsa az alkatrészt, Eltarthatóság, a ragasztó felvihető szitanyomtatással is.

Ragasztó felvitele

Adagoló követelmények: pontos pozíció, pontos pöttyméret, pontos pötty alak.

Pasztanyomtatás Stencil, fine pitch IC, Diszpenzer (cseppadagoló) Rajzolat kialakítása kémiai maratással, lézerrel (lábtávolság  0,4 mm ~ 16 mil), galvanoplasztikával (lábtávolság 0,3 mm ~ 12 mil), Paraméterek: maszk (stencil) vastagság (50 -200m), kés nyomás, kés sebesség, nyomtatási szög, panel elválási sebesség. Diszpenzer (cseppadagoló)

Stencil nyomtatás Stencil: appertura nyílásokkal rendelkező vékony fémlemez.

Stencilnyomtatás folyamata A pasztázás eredménye:

SM áramkörök szerelési típusai:

Különböző műveleti sorrend

Gépsor felületszerelt alkatrészekhez, csak reflow forrasztás esetén

SM alkatrészek tárolása

Beültető automata revolver feje Forgófejes beültető, egyszerre több különböző alkatrészt tud felvenni „collect-and-place” Pontosság: 30 -40 µm Beültető berendezés

http://www.ami.ac.uk/courses/ami4945_dpb/restricted/u06/supplementary/sup_01.html

Felületszerelő "pick-and-place" beültető automata: Az ábrán egymunkahelyes, egymás utáni helyezéses beültető automata megfogó-helyező fejének működési fázisai láthatók. A pick-and-place automaták termelékenysége 1000 és több 10.000 SMD/óra között van. A kétpólusú alkatrészeket a megfogó-helyező fej megméri. Ha nem megfelelő a polaritás, a fej 180°-al elforgatja az alkatrészt.

Egy és többfejes „pick and place” beültető Pontosság: 10 -20 µm

SM alkatrészek tárolása

Alkatrész adagolás: Hevederes Tálcás Ömlesztett Pozíció ellenőrzés kamerával 2D, 3D

IC-k tálcatáras csomagolása Quad IC

SMD-k rendezett csomagolása szalagtár (vákuumformázott műanyag fólia) csőtárak műanyag lezáró fólia

Szalagtárba helyezett SMD-k a beültető gépben SIEMENS