Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógép működése II.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Számítógép részei.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
a számítógép kézzelfogható részei.
Neumann elvek.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Központi feldolgozó egység (CPU)
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
Egy egyszerű gép vázlata
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
A számítógép működése TAKÁCS BÉLA
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A számítógép felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Neumann János és elvei.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép elvi felépítése
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítógép felépítése
A számítógépek felépítése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Előadás másolata:

Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése 2018.03.25. Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése

Neumann elvek - röviden Soros működésű, teljesen elektronikus, automatikus gép. Kettes számrendszer használata Megfeleljen az univerzális Turing-gépnek (Néhány alapműveletet el tud végezni, akkor tetszőlegesen összetett műveletek is elvégezhetők vele,CPU-központi vezérlőegységet tartalmaz.) Belső program- és adattárolás, a tárolt program elve Külső rögzítő közeg alkalmazása (ki- és bemeneti eszközök) 2018.03.25.

A számítógép vázlatos felépítése Alapgép Alaplap Központi egység   CPU (központi vezérlő egység, a processzor) CU ALU Memória ROM RAM I/O vezérlők (Periféria illesztők) Ki- és beviteli eszközök Háttértárak Beviteli eszközök (input perifériák) Kiviteli eszközök (output perifériák) Címbusz Vezérlőbusz Adatbusz 2018.03.25.

CPU - A központi vezérlőegység, a processzor 2018.03.25. A számítógép „agya” a Központi Vezérlő Egység (CPU: Central Processing Unit), amelyet más néven processzornak is nevezzük. Feladata a gép irányítása, a feldolgozási folyamatok vezérlése, az adatok feldolgozása, számítások elvégzése, a memóriában tárolt parancsok kiolvasása (értelmezése) és végrehajtása, illetve az adatforgalom vezérlése.

RAM – A memória Típusai: DRAM (Dinamikus RAM) SRAM (Statikus RAM) 2018.03.25. Típusai: DRAM (Dinamikus RAM) SRAM (Statikus RAM) CMOS RAM (Complementary Metal-Oxide Semiconductor = komplementer fém-oxid félvezető): A CMOS egy digitális integrált áramkör építési technológia.

ROM A számítógépben használt ROM típusok 2018.03.25. A számítógépben használt ROM típusok ROM: gyártás során programozott, nem törölhető PROM: a felhasználó által egyszer programozható (Ez a folyamat az úgynevezett „beégetés”) EPROM: UV fénnyel törölhető, majd elektronikusan újra írható EEPROM: elektronikusan törölhető, illetve újraírható Flash memória: EEPROM speciális típusa, pl.: BIOS frissítése.