(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Adaptációs kérdések Németh Nándor, PhD HÉTFA - Pannon.Elemző Iroda Pannon.Elemző Iroda 7227 Gyulaj, Dózsa u. 45. ◙ és
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Legyen jobb a gyermekeknek!
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP RÉTSÁG.
Budapest Investment Zrt. 1 A kistérségek fejlesztéspolitikájának végrehajtói  Polgármesterek  Vállalkozások  Több célú kistérségi társulások – Elnök.
OFA Hálózat évi tevékenységei
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
A tényeken alapuló szakpolitikai döntések elősegítése
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Népesedési folyamatok I. rész
Európai Uniós ismeretek
Erőforrástérkép egy interaktív gazdaság- és társadalom-földrajzi on-line lekérdezési rendszer Tóth István János - Németh Nándor MTA Munkatudományi.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet) A gazdasági válság területi következményei a munkapiacon. Példa az Erőforrástérkép használatára. Németh Nándor (Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet) Munkaerőpiaci előrejelzések, szakmatartalom-változás és modern elemzési eszközök a tényekre alapozott szakpolitikai döntések szolgálatában 2012. február 22.

Megközelítésünk Mennyiben tudja az Erőforrástérkép egy helyi szereplő számára nyilvánvalóvá tenni a válság hatásait, és általában: mennyiben képes segíteni a helyi döntéshozókat abban, hogy elhelyezzék térségüket, településüket az ország, az adott régió, az adott megye térszerkezetében. Mennyiben tud az Erőforrástérkép konkrét fejlesztési törekvéseket támogatni?

„Mindenütt rossz, de nálunk a legrosszabb” Gazdasági válság idején, és különösen a gyengébb gazdasági teljesítményt felmutatni képes (kis)térségekben rendkívül fontos a reális, objektív helyzetértékelés közvetítése, hiszen ez lehet a nehézségekből való kilábalás alapja. Szembesülni kell a tényekkel – ezt segítheti az Erőforrástérkép.

Helyi gazdaságfejlesztés, szociális gazdaság A falusi térségek munkapiacai megmerevedtek, állandósult a tömeges és tartós munkanélküliség. A városok még a korábbi szinten sem képesek ezeket a térségeket integrálni → helyi megoldás kell. Közösségfejlesztés + humánerőforrás

Az első lépés a helyi erőforrások felmérése Az első lépés a helyi erőforrások felmérése. A helyi döntéshozók (polgármesterek) általában jól ismerik a saját településüket, de csak nagyon felszínes ismereteik vannak a szomszédos falvakról, márpedig a fejlesztési folyamatot térségi szinten célszerű beindítani: megvannak a közös pontok, gazdasági rendszert lehet építeni. A mai EU-s támogatások alapvetően ezt preferálják: a pályázatokhoz konzisztens ismeretanyagra van szükség.

EU-s pályázatok Az információszerzési probléma aktuálisan megjelenik pl. a Gyerekesély Programban, ahol pályázatok előkészítése zajlik (kistérségi tükrök), vagy a közösségfejlesztést támogató pályázatokban, mint pl. a TÁMOP 5.1.1/11.b. Ezek a források csak nagyon nehezen képesek eljutni a leghátrányosabb helyzetű kistérségekbe, mivel erősen hiányosak a tervezői/szakértői kapacitások, a projektek eredményei pedig sokszor nem látványosak és csak hosszútávon érvényesülnek.

Az Erőforrástérkép készen kínálja a legfontosabb döntéstámogató háttér-információkat: milyen a lakosság korszerkezete, végzettségi szintje, hogy alakulnak a népmozgalmi viszonyok, milyen a jövedelmi helyzet, és mindezt néhány kattintással időbeli dimenzió mentén is le tudjuk kérdezni, vagyis folyamatokat tudunk vizsgálni és ábrázolni. Ezzel jobbá tudjuk tenni a fejlesztéspolitikai döntéseket is, hiszen jobb minőségű pályázatok tudnak elkészülni.

Fejlesztési irány Az Erőforrástérkép egyik lehetséges fejlesztési iránya éppen ezért az lehet, hogy a mainál is hatékonyabban tudja támogatni a konkrét gyakorlati alkalmazásokat, amikor nem adatbázisokra kíváncsi a felhasználó és nem elemezni akar, hanem fejlesztési elképzelések mellett kíván érvelni és ehhez keres tényszerű támpontokat.