103. óra A kör kerülete és területe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Advertisements

Prókay Julianna 6. osztály
A Pi értékének meghatározása, mint az egyik ókori probléma
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
A HÁROM FA.
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Pillanatok az életből…. …csak bírd nevetéssel! Még jó, hogy ekét nem akasztott rá!
Németországi beszámoló  Fontos információkról  Érdekes kirándulásokról  Színvonalas képzőhelyekről  Kedves emberekről  Szokatlan dolgokról  Precíz.
Kritika érte a sajtót. Jogos kritika…?!?! Nem foglalkozik eleget a hazai piac burzsuj-ingatlanjaival. Valóban, igaz, nehéz megfelelő mélységű információhoz.
A hosszúság mérése.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Készítette: Péteri Dénes
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Analóg jelek digitalizálása
Pascal számológépe és kora
Feltétel nélküli szeretet
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
Magasabbrendű idegtevékenység
MitKarácsonyra Neked… Neked…adnék Amit én Karácsonyra szívesen adnék Neked, nem lesz becsomagolva, nem lesz rajta szalag sem, nem a posta hozza, és nem.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Feltétel nélküli szeretet
A három fa. Egy magas hegy tetején volt három fa. Egy szép napon beszélgetni kezdtek vágyaikról, reményeikről, álmaikról.
Készítette: Kern Franciska
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Ébresztő!.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Személyi számítógépek története
Bolyai János.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.
Fábiánkovits Márk o Édesapám szülei horvát származásúak, én Magyarországon születtem Sopronban. o Édesapám Horvátországban született egy kis városban,
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Magasabb rendű idegtevékenység
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Az atom sugárzásának kiváltó oka
Ágnes asszony 31/C.
Véletlen események. ELTE Véletlen események 2 esemény, kizáróak, rajtuk kívül más nem lehet.  A esemény P valószínűségű  B esemény 1-P valószínűségű.
Szakértői Magyarázat Nézzék meg ezeket a tökéletes testeket: a lány gyönyörű és sovány, a fiú meg sportos fiatal.…. Nem kétséges, ezek csak németek lehetnek!
A racionális számokra jellemző tételek
Guglielmo marconi rádió feltalálása
ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni? ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni?
A tízes számrendszer 4. óra.
A matematika drámája – A két Bolyai
Vincent van Gogh ( ).
Babadag leszálló. A hamarosan következő fotók a Törökországban levő Ölüdeniz 500 méter hosszú tengerparti sétányáról készültek.
Emlékhelyek, régi építmények
Sao Paulo.
óra Műveletek a racionális számok halmazán
Miket tanultunk eddig? Háromszögek egybevágóságának négy alapesete - ez egyben a háromszög meg-szerkeszthetőségének négy alapesete Háromszög belső és külső.

Magasabb rendű idegtevékenység
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
Nagy-csütörtök C - év Jn 13,1-15.
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
78. óra Prímszámok Röp: 1. Az osztó definíciója. 2. Dönts el és indokold: a.) osztható-e 125-tel? b.)
Ezt szavazták meg az év legjobb jének
Feltétel nélküli szeretet
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Érdekességek a matematikáról, matematikusokról
Húsvét VII Vasárnapja C - év.
Református istentisztelet
Benned szabad vagyok Téged hívlak Istenem,
Ezt szavazták meg az év legjobb jének
A három fa Borodin:Polowerzer...
Mit Karácsonyra Neked… adnék.
A csábító három, avagy csak ne ez a dal legyen
Előadás másolata:

103. óra A kör kerülete és területe www.seidl.hu/ambrus/mat

13Salamon király elküldött és elhozatta a tíruszi Hirámot, 14aki egy Naftali törzséből való özvegyasszonynak volt a fia. Az apja tíruszi ember volt, bronzműves. Megvolt benne a készség, hozzáértés és ügyesség bármiféle bronzműves munkához. Eljött hát Salamon királyhoz, és mindenféle munkát elvégzett neki. (…) 23Aztán öntött egy medencét is, 10 könyököt tett ki az egyik peremétől a másikig, kerek volt, a magassága 5 könyök, és egy 30 könyöknyi zsinór érte körül. 1Kir 7,13-23

π = 3,14 Ez egy irracionális szám. 3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 … Ma már több mint 1 trillió helyiértékig kiszámították a π -t, de a számsorban még ekkor sem sikerült semmilyen ismétlődési mintát felfedezni. Felvetődik a kérdés, hogy mi értelme van meghatározni a π -t ilyen mélységben, ha a 47 tizedesjegynyi pontosságú értékkel számolva is már olyan precízen írható le a világ, amely a tökéletes körtől csak egy elemi proton átmérőjével tér el. A matematikusok azonban életkihívásnak érzik, hogy egyszer a végtelen végére érjenek.

Az Amerikában élő, ukrán származású Chudnovsky és testvére a nyolcvanas évek végén postai úton rendelt alkatrészekből épített saját lakásából szuperszámítógépet és elnevezte m-zerónak. A Chudnovsky testvérek állítják, hogy a π - mivel a számsorban nincs megjósolható mintázat - tökéletes véletlenszám-hamisítvány, amelyben azért található néhány meglepő dolog. A háromszázmilliomodik tizedesjegy környékén megjelenik a 88888888 számsor. Pár millió számjeggyel odébb tíz hatos integet egymás mellett, aztán valahol a félmilliárdodik tizedesjegy után jön az 123456789, később meg mintha újból elkezdődne a π : 314159265358. Mindez - mint mondják - véletlen „zaj” csupán.

Hf. www.seidl.hu/ambrus/mat Tk. 180/9 181/5, 6