Zsiros Péter zsirp@freemail.hu A Bolyai János megyei matematikaverseny feladatsorairól és a javítás egységesítéséről Zsiros Péter zsirp@freemail.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
M OBILROBOT - PROGRAMOZÓ VERSENY Készítette: Szomjas Oroszlánok Team.
Advertisements

INFORMATIKA. Óraelosztás évfolyamonként Alapiskola:  1 óra hetente (8. évfolyamban nincs informatika) Gimnázium: ▫1. évfolyam:  heti 1 óra ▫2. évfolyam:
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben Készítette: Szilágyi Sándor szakképzési igazgató-helyettes január DSZC Brassai Sámuel.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
2015.május-június érettségi vizsga eredményei 2015.augusztus 28.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
Informatikai tanulmányi verseny.  A Debreceni Suliszervíz Oktatási és Szakértői Iroda hirdeti meg.  Iskolai, regionális, országos fordulók  évfolyamos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Bolyai Farkas Szakképző Iskola „ Régi hagyományok… … új tudományok”
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter
A szakiskolák aktuális problémái
A 2017-es felsőoktatási felvételi pontszámítás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Középfokú felvételi eljárás a 2016/2017. tanévben
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
MOB (MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG) felügyeletével
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
1Transzplantációs Alapítvány
2017. Szeptemberében induló képzések
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
Pályaválasztási tanácsadás
Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Veszprém
A matematikatanítás aktuális kérdései február
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
szakmai referens, országos versenyszervező
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
2016.május-június érettségi vizsga eredményei 2016.augusztus 29.
Mátészalkai Szakképző Iskola
A kétszintű érettségi.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A évi, „X. FOTÓPOSZTER A VÍZRŐL” pályázat rövid értékelése
GEIK, Általános Informatikai Intézeti Tanszék
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Projektmunka Földrajzolok
Kvantitatív módszerek
A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2018/2019-as tanévre „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok.
középfokú felvételi eljárás
Miért a VIK? Miért mérnökinformatikus?
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Hallgatói juttatási rendszer
Érettségi élő idegen nyelv
Merre tovább a középiskola után?
Kétszintű érettségi vizsga
Általános iskola eredménye, értékelése
BTMN.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Statisztika Érettségi feladatok
Programjaink fizikából a es tanévben
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Érettségi 2006-os év Szülői ért okt. 28.
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
Érettségi tájékoztató 2019
A tehetséggondozás kihívásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Zsiros Péter zsirp@freemail.hu A Bolyai János megyei matematikaverseny feladatsorairól és a javítás egységesítéséről Zsiros Péter zsirp@freemail.hu

Általános információk A megye sok évtizedes versenye Nyolcadik éve készítem én a feladatsorokat Régebben egy nehezebb közös érettségi-felvételihez hasonlították, az új rendszerben egy nehezebb emelt érettségihez lehetne hasonlítani Hagyomány: egy fordulóban, egy példasorral több kategória együttes mérése A feladatsorokat két szaktanácsadó és egy kolléga nézi át, javaslataik, észrevételeik beépülnek a feladatsorokba és a javítási útmutatókba.

Egy forduló, egy példasor, több kategória Előnyök: A megye minden versenyzőjének teljesítménye összemérhető, korrekt megyei rangsort ad a diákok közt Az egyes iskolatípusok jellemző hibái összevethetők Könnyebb az egységesítés Kevesebb előkészülettel jár Hátrányok: A gyengébbek kevesebb sikerélményhez jutnak Több lesz a nem értékelhető dolgozat Kevesebb iskolának lesz díjazottja A gyengébbek számára demotiváló A feladatmegoldások nem kívánhatnak többet középszintű tudásnál

A hátrányok megszüntetésének lehetőségei Több kérdésből álló feladatok (könnyebb, majd nehezebb kérdések)

A hátrányok megszüntetésének lehetőségei A bizonyítások mellett „kiszámolós” és „esetvizsgálós” feladatok

A hátrányok megszüntetésének lehetőségei Minden évfolyamon legalább egy érdekes, mindennapi élethez köthető alkalmazott matematikai feladat

A hátrányok megszüntetésének lehetőségei Nehezedő feladatsor, az elején egyszerűbb feladatokkal

A hátrányok megszüntetésének lehetőségei Szakközépiskolák és szakiskolák számára szervezett SZEMA csapatverseny – kiegészíti a Bolyai versenyt

A Bolyai verseny feladatkitűzésének néhány irányelve Régebbi elv volt: az évfolyamon minden feladat a megelőző évfolyam végéig terjedő tudásanyaggal megoldható legyen Új elv: az első féléves tananyag még szerepelhet az adott évfolyam feladatsorában, mivel tavasszal van a verseny Minél több témakör érintve legyen a feladatokban Minden évfolyam feladatsorában legyen alkalmazott matematikai feladat Legyenek olyan feladatok, melyekben kisebb lépésekben lehet haladni, így részpontok szerzésére van lehetőség Ha egy feladatban több alkérdés van, lehetőleg egymástól függetlenül lehessen rájuk válaszolni Minden évfolyamon legyen legalább egy „vérbeli” versenyfeladat, melyet típusfeladatokban nem szereplő matematikai ötlettel lehet megoldani.

2015/2016. tanévi verseny egységesítése 10 pont alatti dolgozatok nem lettek értékelve, rangsorolva. Csak 20 pont fölötti eredményt elért versenyzők kerültek a díjazottak közé A 9 és 10. évfolyamon egyetlen összevont kategóriában lett értékelve az összes gimnáziumi dolgozat, emiatt 6 díjat osztunk ki. A 11. évfolyamról nem érkezett be alapóraszámú versenyzői dolgozat, emiatt a gimnáziumi kategóriában több díjat osztunk ki. A 11. évfolyam szakközépiskolai, szakiskolai kategóriájában nem adtunk ki díjat, a dolgozatok nem érik el a díjazás 20 pontos határát. Több beérkezett dolgozat pontszáma változott az egységesítés során A 10. évfolyam 4. feladatában a közelítő számítások nem teljes értékűek. Ugyanitt hibás ábrából levont helyes következtetések esetén az első 5 pont veszett el. A versenyzők gondolatmenetének jó szándékú értékelése – hasznos részek értékelése hibás és hiányos megoldásokban Az egységesített dolgozatokat bármelyik kolléga megtekintheti – (Zsiros Péter, 30/400-3482)

Köszönöm figyelmüket, jó munkát kívánok a 2016/2017-es tanévre! Zsiros Péter Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 30/400-3482 zsirp@freemail.hu zsirp.uw.hu