Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

Hortobágyi Nemzeti Park
Északi-középhegység.
Készítette: Albert Krisztina
A Dunakanyar legszebb helyei
Nemzeti parkjaink Nemzeti parkjaink.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Képeslapok a Duna magyarországi szakaszáról
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
NEMZETI PARKJAINK Készítette: Erdősy Doris Makó, 2012.
Bükki Nemzeti Park és a Balaton-felvidéki Nemzeti park
A Dunakanyar legszebb helyei
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Vulkanikus hegységek.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Pannonia Városai.
5. NAP.
Készítette: Nagy Zsanett
Változó földfelszín.
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
Esztergom.
Dunakanyar Bemutatása.
Északi középhegység.
Leírás Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A Mátra állatvilága.
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
Az erdő, ami mellett élek
MÁTRA.
Bocskai István Református Oktatási Központ
A Visegrádi - hegység.
Térkép 2..
Börzsöny Készítette: Kovács Márk Áron.
DUNAKANYAR I. rész A Dal eredeti címe:Alegria
Készítette: Aradi Péter
Hegységek születése Vulkánok.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Duna-Ipoly Nemzeti park
  A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország egyik legfiatalabb nemzeti parkja.  A Duna és az Ipoly völgyében található.  A nemzeti park két nagy hegyvidéke.
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Bükki Nemzeti Park. Állatvilág  A Bükki Nemzeti Park, illetve a hegységet övező Bükk-vidék gerinces-faunája a hazai átlagnál gazdagabb, sok veszélyeztetett.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike ben alakították a korábbi pilisi és börzsöni tájvédelmi körzetekhez.
Nemzeti parkjaink. Aggteleki Nemzeti Park Fő tömegét tengeri üledékréteg építi felFő tömegét tengeri üledékréteg építi fel A védett terület nagysága:
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Duna-Ipoly Nemzeti park Természeti és él ő világa Címere.
A Duna-Ipoly Nemzeti park Készítette: Peter Van Manson Szokola Márton.
Duna-Ipoly Nemzeti Park  Adatok: · alapítás ideje 1997 · címerállat Havasi cincér · 603,14 km².
Meghívó Föld napi rendezvényekre
Bükki Nemzeti Park kedvelt helyei
Duna-Ipoly Nemzeti park
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Bükki Nemzeti Park (BNP)
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Északi-középhegység.
Szabó Eszter Ignácz Bence
Előadás másolata:

Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)

… Hazánk leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. 1997-ben alakították a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzetekhez kapcsolva az Ipoly érintett szakaszát és ártereit. Működési területe kiterjed Budapestre,Pest,Komárom-Esztergom és Fejér megyére. A Duna-Ipoly Nemzeti Park térsége, a folyóvölgyek, hegységek és síkság találkozása.

Felszíne °° A Börzsönyben 1978-ban alakították ki a tájvédelmi körzetet. A hegység vulkáni tevékenység eredménye:legmagasabb csúcsai egy 12 km hosszú gerincen helyezkednek el. Legmagasabb pontja a Csóványos (938 m). A hegység 300-350 forrása bővizű patakokat táplál. A pilis karbonátos kőzetekből épül föl. Jellemzőek rá a kopár, meredek mészkő-és dolomitlejtők. A karsztosodás révén kb. 200 barlangot rejt magában. A Visegrádi-hegység andezit vulkáni eredetű. A keményebb kőzetek az időjárásnak jobban ellenállnak, ennek ellenére ezen a területen alakult ki a Holdvilág-árok és a Rám-szakadék.

Növényzete… A nemzeti park növényzete sokszínű és átmeneti jellegű. A Börzsöny az Alföld és a magasabb területek határán található, így sok növény elterjedési határa. A szirti páfrány, havasalji rózsa és a gímpáfrány ritkán fordul elő, a kosbor- és nősziromfajok gyakoriak. A Pilis érdekessége a medvehagyma, a budai nyúlfarkfű és a magyar földi husáng.

Állatvilága… A Dunakanyarban ritka csigafajok élnek, mint a bödöncsiga és a rajzos csiga. A legértékesebb halfajta a petényi márna. A madárfajok között kiemelkedő jelentőségű a kerecsensólyom, a parlagi sas, a kígyászölyv állománya.

valamint… A Börzsöny erdeiben él a védett fehérhátú fakopáncs, a vízirigó. A barlangok denevéreknek adnak otthont. A háborítatlan erdőkben hiúz, a vizek mentén vidra tűnik fel.

… A Pilisszántói-kőfülke, a kesztölci Legény és a Leány-barlang, a pilisszentszéki Bivak-barlang mind megőrizte a jégkorszak emberének eszközeit. Késő bronzkorból fennmaradt földvárak:Árpád vár, Jelenc-hegy. A Kr. utáni I. században a Dunántúl a Római Birodalom tartománya volt.

… Pilisszentlélek határán egy pálos szerzetesrend kolostorának romjai láthatók. A Duna vonalában erődítményrendszer épült ki Óbudától Esztergomig. Legfontosabb kultúrtörténeti értékei: a visegrádi palota romjai, a visegrádi fellegvár,Szentendrei skanzen, híd-és őstorony maradványok,római maradványok.