Áramlástani alapok évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Advertisements

A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Valószínűségi kísérletek
2. előadás Viszonyszámok
1. témazáró előkészítése
Becslés gyakorlat november 3.
A Repülésbiztonsági Kockázat
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A mozgás kinematikai jellemzői
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Kockázat és megbízhatóság
Komplex természettudomány 9.évfolyam
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Szervezetfejlesztés II. előadás
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Pontrendszerek mechanikája
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Az anyagi pont dinamikája
Az energia.
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Business Mathematics
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Ptolemaiosztól Newton-ig
Statisztika a gyakorlatban
Elektromos alapjelenségek
Önköltségszámítás.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
3. előadás.
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Összeállította: J. Balázs Katalin
Kutatási alapok és kutatási folyamat
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Emlékeztető/Ismétlés
A területi koncentráció mérése: Hirschman–Herfindahl index
A mérés
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
3. előadás.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Vektorok © Vidra Gábor,
Algoritmusok.
„Mi a pálya?”.
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Áramlástani alapok 1. 9. évfolyam A fizikai megismerés alapjai Áramlástani alapok 1. 9. évfolyam

1. A megismerés folyamata A fizika –mint alaptudomány-célja a természet alapos megismerése Vannak ismétlődő jelenségek melyeket könnyű megfigyelni pl. a Nap látszólagos mozgása az égen Ritkább jelenségek megfigyelésénél a jelenséget tervszerűen meg kell ismételni- ez a kísérlet A kísérlet lehet: a, Kvalitatív kísérlet-a nincs konkrét mérés, csak megfigyelés és a tapasztalatok rögzítése b, Kvantitatív kísérlet- konkrét mérési eredmény a vége A kísérletet a tapasztalatok összegzése és a hipotézis felállítása követi (feltételezés-törvényalkotás).

1.1 Modellalkotás A fizikai törvényekben gyakran használunk olyan fogalmakat amelyekben az egyszerűsítés kedvéért valóságos testek néhány tulajdonságát elhanyagoljuk. Tömegpont: A test méretei elhanyagolhatóak a mérés egyéb paramétereihez képest. Pontrendszer: Olyan rendszer amit csak tömegpontok alkotnak. Kiterjedt test: A test méretei nem elhanyagolhatóak a kísérlet egyéb paramétereihez képest. Merev test: Olyan kiterjedt test ahol a test bármely két pontja közötti távolság a kísérlet során nem változik. Deformálható test: Olyan kiterjedt test ahol a test bármely két pontja közötti távolság a kísérlet során változik.

1.2 A mérés A fizikai mennyiség fogalma: A fizikai jelenség mérhető tulajdonsága-mérési utasítás(módszer) tartozik hozzá. A fizikai mennyiség részei: Mérőszám és mértékegység. Pl: 23 km, 0,4 mm, 230 MW Skalár mennyiség: Olyan fizikai mennyiség amit a nagysága egyértelműen meghatároz. Pl: tömeg, energia, idő Vektor mennyiség: Olyan fizikai mennyiség amit a nagysága mellett az iránya is meghatároz. Pl: erő, sebesség, lendület A Nemzetközi Mértékegységrendszer (Systeme International d’Unites, rövidítve SI) egy olyan nemzetközi megállapodásokon alapuló mértékrendszer, amely 7 alapmennyiségből, 2 kiegészítő mennyiségből és az ezekből származtatott mennyiségekből áll. A rendszert az Általános Súly-és Mértékügyi Értekezlet hagyta jóvá 1960-ban, Magyarországon a használata 1980-tól kötelező.

1.3 SI. Alapegységek Az alapmennyiségeken kívül használunk még kiegészítő egységeket is. Ezek a radián (síkszög) – rad és a steradián (térszög) – sr.

1.4 Származtatott SI.egységek Származtatott egység: Ezek az alapmennyiségek függvényeként vannak meghatározva. Pl: Egy test által megtett út hosszúság típusú mennyiség. Jele: s. Amennyiben az utat elosztjuk az út megtételéhez szükséges idővel (t), akkor a mozgás átlagsebességét kapjuk (v). Az átlagsebesség tehát egy hosszúság és egy idő típusú mennyiség hányadosával meghatározott származtatott mennyiség. A származtatott mennyiségeket képlettel is kifejezhetjük: v=s/t A származtatott mennyiségek mértékegysége a kiindulási fizikai mennyiségek mértékegységéből képzendő: [v]=[s]/[t]=m/s

1.5 Előtétszavak(prefixumok) Az SI rendszerben a mértékegységek többszöröseinek vagy törtrészeinek kifejezésére a tízes számrendszerben előtagokat (prefixumokat) használunk. Pl. 1 kg = 1000 g, 1 cm = 0,01 m

Gyakorlás-mértékegységek 54 cm 23 g 45 dl 0,894 kHz 12,5 MJ 760 nm 470 GW 43 dkg 6500 µm = 0,54 m = 0,023 kg = 4,5 l = 894 Hz = 12.500.000 J = 0,00000076 m = 470.000.000.000 W = 0,43 kg = 0,0065 m cm2 8120 mm2 772 dm2 56.400 cm3 976 dm3 34.770 mm3 = 0,0345 m2 = 0,00812 m2 = 7,72 m2 = 0,0564 m3 = 0,976 m3 = 0,00003477 m3 Gyakrabban használt nem SI. egységek átváltása 0,56 t 4,29 q 2 h 75 min = 560 kg = 429 kg = 7200 s = 4500 s Mértékegység átváltó: http://www.convertworld.com/hu/

Kísérlet- Változási gyorsaság vizsgálata Jelenség: Meleg víz hűlésének időbeli vizsgálata Feladat: Mérje meg a meleg víz hőmérsékletét 2 percenként(összesen 5 mérési ponton!). A mérési eredményeket foglalja táblázatba (idő, hőmérséklet) és ábrázolja a kapott eredményeket hőmérséklet-idő grafikonon. Eszközök: Mérőpohár, meleg víz, hőmérő, stopper, milliméter papír Adat/Mérés 1. mérés 2. mérés 3. mérés 4. mérés 5. mérés t (min) T (°C)