Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
A nemzeti vámjogszabályok
Életbiztosítási Program
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
A kormányhivatalok és a kormányablakok
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Család, korosztályok A család az ember életre-teremtője, vagy munkaerő-előállító műhely? – Közösségi életet élő Teremtmény vagy piacra szánt áru az ember?
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Polgári Légiközlekedési Hatóság
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
Családtámogató ellátások
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Új Uniós koordinációs szabályok a szociális biztonsági rendszert illetően

Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra

Munkanélküli ellátások Családtámogatási ellátások A szociális biztonsági rendszerek európai koordinációjára vonatkozó szabályok 2010. május 1-jétől módosultak.  Betegségi juttatások Anyasági juttatások Nyugdíjak Munkanélküli ellátások Családtámogatási ellátások

Szabályozás A korábban szabályozó 1408/71/EGK (Európai Gazdasági Közösség)és 574/72/EGK rendeleteket felváltotta a 883/04/EK (Európai Közösség) rendelet, valamint a végrehajtására kiadott 987/2009/EK rendelet

Változás Az alapvető szabályok nem változnak, így például a rendelet hatálya alá tartozó személyeket bármely tagállam jogszabályai szerint ugyanolyan jogok illetik meg, és ugyanolyan kötelezettségek terhelik. A változások egyik fontos eleme, hogy az új jogszabály kizárja a kettős járulékfizetést

Családtámogatási ellátások Főszabály az, hogy abban a tagállamban vagyunk jogosultak a családtámogatások igénylésére, ahol a járulékokat fizetjük, illetve fizettük Nem lehetséges, hogy ugyanazon kötelező biztosítási idő alatt több, azonos jellegű ellátásban részesüljünk

Családi pótlék Minden EU tagországban igényelhető családi pótlék, eltérő formában, elnevezéssel és összeggel A családi ellátások megállapításánál elsősorban a biztosítási elv érvényesül

Munkanélküli ellátás változásai 2010. május 1-jétől A szociális biztonsági rendszerek európai koordinációjára vonatkozó szabályok 2010. május 1-jétől módosultak.  A szociális biztonsági rendszerek koordinációja a tagállamok eltérő jogszabályi hátteréből adódó és a gyakorlatban tényleges hátrányt előidéző akadályok elhárítását szolgálja. 

Munkanélküli ellátás A koordinációs rendeletek a következő szabályokat tartalmazzák: Főszabályként a migráns munkanélküli a munkanélkülivé válás helye szerinti tagállamban igényelhet munkanélküli ellátást. A tagállam a munkanélküli ellátást a saját állampolgáraira irányadó szabályozás szerint nyújtja

Anyasági támogatás Az anyasági támogatás sem tartozik bele a családi ellátások körébe Anyasági támogatásra az  a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négyszer részt vett terhes-gondozáson.   Ha az illető legalább öt hónapig külföldön tartózkodott - és ezt dokumentálni tudja -, a terhes-gondozó igazolása nélkül is részesülhet anyasági támogatásban. Az anyasági támogatás azonban nem "exportálható", azaz nem utalható külföldre

A nyugdíjrendszer változtatásának kiemelt szerepe az EU Szociális Védelmi Bizottságában A nyugdíjasok és eltartott hozzátartozóik biztonságos és megfelelő jövedelmének biztosítása az egészségügyi és tartós gondozást nyújtó rendszerekkel együtt; tisztességes életfeltételek megteremtése az idősebb személyek részére. 

A nyugdíjrendszer változtatásának kiemelt szerepe az EU Szociális Védelmi Bizottságában A nyugdíjrendszerek finanszírozhatóságának garantálása oly módon, hogy a társadalom öregedésének az állami finanszírozásra gyakorolt jövőbeli hatása ne veszélyeztesse a költségvetés stabilitását, és ne eredményezze a pénzügyi források generációk közötti igazságtalan elosztását. 

A nyugdíjrendszer változtatásának kiemelt szerepe az EU Szociális Védelmi Bizottságában Biztosítani kell, hogy a nyugdíjrendszerek a változó társadalmi és egyéni szükségletekhez igazodjanak, hozzájárulva a munkaerő-piaci flexibilitás növeléséhez, a férfiak és a nők közötti, valamint a szociális biztonsági esélyegyenlőség megteremtéséhez.  

Köszönöm szépen a figyelmet! Készítette: Albert Tímea Ildikó YFKJ14