Egészségügyi Menedzserképző Központ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Advertisements

Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Fenntartható utak Jogi Bizottság
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Csongrád Megyei Önkormányzat Gyarmati Zoltán
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
„Fenntartható” utak K+F bizottság
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
1. dia A szakdolgozat címe
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Előadó: Dr. Csányi István,
Magyarország: logisztikai központ
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Egészségügyi közbeszerzések
Gyártástámogatás integrált vállalatirányítási rendszerben
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
SZÁMVITEL.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
PIACORIENTÁLT - INNOVÁCIÓ
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Üzlezi információelemző specializió
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Egészségügyi Menedzserképző Központ Az innovációs közbeszerzés helyzete a magyar egészségügyben – egy megvalósíthatósági tanulmány margójára Kis Márton Innovációs szakértő Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ Az innovációs közbeszerzés helyzete a magyar egészségügyben, tanulmány bemutató Budapest, 2017. április 26.

Innováció a gyakorlatban

A témakör lehatárolása – célok Előzmények? - Úttörő munka gyakorlati kérdéseket (is) vizsgáló előzmények nincsenek pilot bukás, tanulságok mi is ez tulajdonképpen?! Valami új… Egyáltalán szükséges ezt vizsgálni? Tényleg hasznos lehet beszerzések esetében? Tényleg olyan bonyolult és időigényes? Tudjuk e mire van szükségünk? Folyamatok és azok hiányosságainak feltárása – (köz)beszerzési és azzal összefüggő szempontok az ajánlatkérői és ajánlattevői oldal szempontjai jogszabályok dzsungele – EU jogharmonizáció hagyományos közbeszerzés hiányosságai és akkor még innovációt is keverünk bele…

Érintettek – szerepek – hogyan? Miből ? Hogyan ? Kik ? Mit ? Miért ? NKFIH, NGM, NFM (Forrás) ----------------------------------------------- ME (koordináció) Stratégiák, Eszközök, Szabályzók Ajánlatkérők és Ajánlattevők, az Állam Innovációs tevékenységek – ami eddig még nem létezett a piacon – kielégítetlen igény Gazdasági, társadalmi és kommunikációs eredmények – esély

Igény a változásra

Problémafelvetés – ajánlatkérői/megrendelői oldal Szükséges, de hiányzó kapacitások – (erő)források, innovációs tapasztalat, HR, attitűd, forrás, megfelelő döntéshozatali folyamat/kötelezettségvállalás Hagyományos (köz)beszerzés – innovációs (köz)beszerzés – mit veszünk általában, hogyan határozzuk meg az igényt (specifikáció – termék vs kielégítetlen igény) A kórház „veszélyes üzem” – a folyamatos betegellátás és a biztonságos működtetés szempontja vs. lehetséges innovációs beszerzési igény – a beszerzési tárgyak lehatárolása A fedezet rendelkezésre állása – hazai vs. Eu-s forrás, működési vs. innovációs tevékenységek fedezete Közbeszerzés vagy nem közbeszerzés? – kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatás esetében a 380/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 5. § szerint a beszerzések nem tartoznak a Kbt. tárgyi hatálya alá (Köz)beszerzési eljárások ellenőrzése és jóváhagyása – több tárca érintettsége, komoly probléma

Problémafelvetés – ajánlattevői/szállítói oldal Szükséges, de hiányzó kapacitások – megfelelő (erő)források, innovációs tapasztalat, HR, attitűd, forrás, megfelelő döntéshozatali folyamat/üzleti tervezés Érdekeltség – piaci alapon megéri belevágni vagy sem? Befektetés és megtérülés – időbeliség, költséghatékonyság, ár-érték arány Az állam/költségvetési szerv mint megrendelő – egészségügy (!) A közszféra mint piaci szegmens – Fizetőképes kereslet? Egyszeri fejlesztés vagy üzleti lehetőség? Megbízható?

Innovatív megoldások – (köz)beszerzés Kielégítetlen igények a kórház(ak)ban – a beszerzés lehetséges tárgyának lehatárolása – lehetőségek Igények egyeztetése a további hasznosításhoz – lehetséges megoldás további hasznosítása – adaptív innováció Mérhető, konkrét haszonnal járó megoldások kellenek – az állam számára befektetés saját intézményrendszerének működtetése – hasznot vár el, jogosan Beszerzés – innovatív megoldások bevezetése – validálás után elterjesztés – üzleti modell Elvárások – gazdasági/működési/hatékonysági/szakmai-technológiai fejlesztés és innováció + folyamati innováció (HR területek, protokollok)

Innovatív megoldások – további hasznosítás Üzleti/finanszírozási modell – többszereplős ajánlatkérő/megrendelő – felhasználási jogosultság, szellemi tulajdonjogok Befektetés az állam részéről – a megtérülés és az ár-érték arány fontos szempont az intézményrendszer működési költségeinek csökkentése miatt Szigorú elvárások érvényesítése – konkrét haszon a költségvetési szektorban Garanciák a piaci szereplők felé arra, hogy valóban nyerhetnek piacot… Korrupciós kockázat – „hatékony” lobbi

Mit kellene tenni – gyakorlati lépések Támogatási konstrukciók kialakítása a módszertan alkalmazásához – ajánlatkérői és ajánlattevői oldal számára egyaránt Forráskoordináció!!! – pályázati kiírások „összeláncolása” feltételeikben, időbeliségükben Pilot projektek finanszírozása – rövid távú lebonyolítás, gyors eredmények – konkrét (köz)beszerzési eljárások lebonyolítása Teljes folyamat finanszírozása az ajánlatkérői oldalon vissza nem térítendő támogatással az ajánlattevői oldalon kombinált támogatással Jogszabályi környezet módosítása – legyen gyorsabb és egyszerűbb a beszerzési eljárások ellenőrzése és jóváhagyása Rendszeres visszacsatolás a finanszírozó felé

Köszönöm a figyelmüket! Kis Márton Kis.marton@emk.sote.hu