A minőségi ivóvíz-szolgáltatás mint folyamat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
és a kapcsolódó jogszabályok
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Mayer József Budapest február 27.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Kockázat és megbízhatóság
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Vízminőség javító beruházások próbaüzemeinek lefolytatása alatt az ivóvíz biztonsággal kapcsolatban felmerült kérdések tapasztalatai.
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A minőségi ivóvíz-szolgáltatás mint folyamat Készítették: Szilágyi Sándor főiskolai docens Ráczné Szilágyi Judit minőségügyi szakmérnök

BEVEZETÉS A megfelelő minőségű ivóvíz szolgáltatása minőségi és mennyiségi szempontból világméretekben is egyre nagyobb problémát okoz. A vízbázisból vételezett vizet a vízművekben megtisztítják, ezt követően az ivóvíz hálózati elosztó rendszeren keresztül jut el a fogyasztókig. A fogyasztási pontokon az ivóvíz gyakran nem megfelelő minőségű. Mi a probléma oka? Mi lehet a megoldás?

HOL VAN AZ EMBER?

A szolgáltatott víz elfertőződési karakterisztikája

Fertőtlenítési karakterisztikák

Az elégtelen fertőtlenítés tartománya

Az indokolatlan fertőtlenítés tartománya

Az ivóvíz-szolgáltatás folyamata vízvédelem vízkinyerés nyersvíz víztisztítás (Vízmű) ivóvíz vízbázis ivóvíz ivóvíz csapvíz szolgáltatói hálózati elosztás fogyasztói hálózati elosztás ivóvíz- fogyasztás ivóvíz-tisztántartás szennyvíz Cél:a lakosságot és az ipari üzemeket ivóvízzel ellátni

Az ivóvíz termelési folyamata minőségszabályozási termelési egység. A termelési folyamat részfolyamatokra, a részfolyamatok műveleti egységekre bonthatóak. A részfolyamatok a következők: vízkivétel, víztisztítás, ivóvíz hálózati elosztása. vízbázis nyersvíz ivóvíz ivóvíz vízkivétel víztisztítás ivóvíz hálózati elosztása

Az ivóvíz megfelelőségének szabályozása : Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről a 201/2001.(X.25) kormányrendelet intézkedett. A megfelelőséget a fogyasztási ponton kell biztosítani. A ivóvízvizsgálatokat saját akkreditált, vagy külső laboratóriumban végzik, a rendeletben előírtaknak megfelelően. A megfelelőségi tanúsítvány a laboratóriumi jegyzőkönyv. A hatósági ellenőrzést az ÁNTSZ vizsgálatai szolgálják.

A víztisztítás mint részfolyamat megfelelően kézben tartható A víztisztítás mint részfolyamat megfelelően kézben tartható. Minden folyamatszabályozási egység után megfelelőség-megállapítás történik. Eredmény : a vízműből kilépő ivóvíz megfelelő minőségű . Az ivóvíz hálózati elosztása a megfelelőség szabályozásának szempontjából nehezen kézben tartható folyamat. Az ivóvíz tisztántartás megvalósítása az elosztó hálózatokban nem megfelelő. Eredmény : gyakori a másodlagos elfertőződés, amely a víz minőségének romlását eredményezi. Jelenlegi gyakorlat a megfelelőség szabályozására: fertőtlenítés (kémiai kockázat)

A minőség megváltoztatására a termelőnek elvileg több lehetősége van: másként szabályozza a megfelelőséget a termelési folyamat szabályozását változtatja meg a termelési folyamatot változtatja az alapanyag minőségét változtatja

Az ivóvíz-szolgáltatás során felmerülő problémák Közegészségügyi kockázatok az ivóvíz-szolgáltatásban 1. eredetük szerint mikrobiológiai eredetű veszélyek kémiai eredetű veszélyek 2. Időbeli lefolyásuk szerint azonnali hosszú távú hatások

Jogi problémák az ivóvíz-szolgáltatás során A 201/2001. kormányrendelet értelmében a megfelelő minőségű ivóvizet a fogyasztási helyen kell a szolgáltatónak biztosítania nyersvíz ivóvíz ivóvíz ivóvíz Fogy. elosztó hálózat vízbázis vízmű szolg.elosztó hálózat fogyasztási hely Fogyasztói jogkör Szolgáltatói jogkör Szolgáltatói jogkör Ellentmondás: a fogyasztói hálózatban nincs jogköre a szolgáltatónak, de a fogyasztási helyen ő felelős a megfelelőségért!!

A megválaszolandó kérdések a következők Hogyan tudja a szolgáltató teljesíteni a követelményeket? Meddig terjed a vízmű felelőssége? Mit lehet tenni, ha a vízminőség (megfelelőség) az átadási ponton még jó, de a házi hálózatban romlik?

A PC KC alkalmazása az ivóvíz-szolgáltatásban P (Protection) C(Cleaning) KC (Keeping Clean) Vízvédelem Tisztítás Tisztántartás A vízvédelem - víztisztítás - víztisztántartás az ivóvíz-szolgáltatás komplex rendszerét jelenti, melynek eredményeként az ivóvíz-szolgáltatás környezetspecifikusan az egyénhez illesztett igénynek megfelelő minőségű vizet ad. A víztisztántartás, hálózati elosztás, fogyasztó-ember kapcsolatok tekinthetők a PC KC valódi újdonságának

A víztisztántartás célja: az ivóvíz megfelelőségének megtartását szolgálja (közegészségügyi kockázatok minimalizálásával) A víztisztántartás környezetei: szolgáltatói csőhálózatok és fogyasztói telekhatáron belül lévő csőhálózatok. Megvalósítás: a szolgáltatói és fogyasztói hálózat csatlakozási pontjára épített víztisztántartó berendezéssel. Elv: megszünteti a hálózati csatlakozások pangó ágait, hőfokkompenzációs szolgáltatás. Egyéb szolgáltatások (UV csírátalanítás, vízkőtelenítés, szűrés, épületfelügyeletre csatlakozás).

Ideális állapot, a vízhálózat és a környezet között nincs hőcsere. A hálózatban meglévő biológiai pusztító hatás vízvételezésnél az emberi szervezetben is kifejti károsító hatását . Idealizált feltételként kell kezelni a vízhálózat és a környezete közötti hőcsere kizárását, amely q = 0 értéket feltételez, amely a csőhálózatban uralkodó sebességviszonyoktól függetlenül az ábrán ábrázolt hőmérséklet lefutást feltételezi. Baktériumok száma HMV HMV ideális hosszmenti melegvíz hőmérséklet környezet környezet ideális hosszmenti hideg ivóvíz hőmérséklet hideg hideg ideális környezeti hőmérséklet l (m) Ideális állapot, a vízhálózat és a környezet között nincs hőcsere. 3 K = 0 (W/m , K) értéket, azaz végtelen jó hőszigetelést feltételez.

t [h] = f [t] ' ' = {x,y,z} állandó környezet ' = ' {x,y,z} állandó t [h] Egy adott {x,y,z} koordinátával rendelkező melegvíz csőhálózati pont vízhőmérséklet- változása az idő függvényében. Tovább

' krit hideg hideg t [h] θ krit: a hideg ivóvíz maximálisan megengedhető hőmérséklete, ahol a biológiai szennyezők még nem szaporodnak, illetve a fertőzést okozó potenciájuk alacsony. Tovább

Új rendszerszemlélet 4 3 2 1

Új rendszerszemlélet Nagy valószínűséggel igaz, hogy: ε 1  ε 2  ε 3  ε 4 ε 4/1  ε 4/2  ε 4/3  ε 4/4 Az elemzés az előbbieken túlmenően az ε f (K1) = Δ ε + ε2 = εáll kapcsolatrendszerrel a tisztántartási koncepciót céloz meg a szolgáltató rendszer (2) és fogyasztó (4) között.

Az új rendszerszemlélettel elérhetjük a jogi szabályozottságot Fogy. elosztó hálózat vízbázis vízmű szolg.elosztó hálózat fogyasztási hely ? vízbázis vízmű szolg.elosztó hálózat fogyasztási hely Fogyasztói jogkör Szolgáltatói jogkör Szolgáltatói jogkör

rendszerű LegioStop ivóvíz tisztántartó berendezés Az új rendszerszemlélettel elérhetjük a jogi szabályozottságot Fogy. elosztó hálózat vízbázis vízmű szolg.elosztó hálózat fogyasztási hely A szolgáltatói érdekek érvényesítése a fogyasztói hálózatban ivóvíz tisztántartás vízbázis vízmű szolg.elosztó hálózat fogyasztási hely rendszerű LegioStop ivóvíz tisztántartó berendezés Egyetlen eszköze:

Légió Stop

Légió Stop

Légió Stop

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? BIO üzemmódot biztosít Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Automatikus üzemű és informatív Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kompakt berendezés Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Nincs gyengepontja Különösen energia takarékos Opciótól függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni BIO üzemmódot biztosít Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

Miért ad többet a berendezés más megoldásoknál? Különösen energia-takarékos Nincs gyengepontja BIO üzemmódot biztosít Opciótol függő megoldásaival a legszélesebb felhasználói és üzemviteli egyediségeket képes kiszolgálni Egyedi igények esetén összekapcsolható más vízkezelési eljárásokkal, így képes azok hátrányait kiszűrni, ezáltal csökkenteni a feltárt és feltáratlan egészségkárosító kockázatokat Megteremti a szolgáltatás jogi kereteit Automatikus üzemű és informatív Kezelést és kezelési szakértelmet nem igényel Kompakt berendezés

A LegioStop berendezés belső felépítése: 4 3 7 8 2 1 6 5 A LegioStop berendezés belső felépítése: 10/1 10/2 1: szolgáltatói hálózatról érkező hidegvíz 2: szolgáltatói hálózatba visszacirkuláltatott hidegvíz 3: fogyasztói hidegvíz előremenő 4: fogyasztói hidegvíz cirkuláció 5: szolgáltatói hálózatról érkező HMV 6: szolgáltatói hálózatba visszacirkuláltatott HMV 7: fogyasztói HMV előremenő 8: fogyasztói HMV cirkuláció 10/1: hidegvíz oldali ürítő csonk 10/2: HMV oldali ürítő csonk

Részlet egy már megvalósult tervből, mely a berendezések bekötésének elvi vázlatát mutatja: