Munkaerőpiaci problémák és a szakoktatásban történő változások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat A és a szolgáltatásai Budapest, február.
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
„Nemzeti szakképzés átalakítási lehetőségei Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető május 06.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A magyar tőkeexport bemutatása
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Munkaerőpiaci kihívások Az új generációk elvárásainak megjelenése a kiválasztásban Készítette: Farkas Edit közvetítési üzletág vezető.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Munkaerőpiaci problémák és a szakoktatásban történő változások október 12. Vendéglátás Akadémia roadshow Lajosmizse dr. Böröcz Lajos főtitkár Bándoli.
Társadalmi tudatformálás
Magyar versenyképesség 2017
GINOP Gyakornoki program – támogató szolgáltatások
Az EURES reformja Kalmár András EURES osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal Május 16. Tata.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Európai Uniós ismeretek
Employer Branding - gyakornokok
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Munkaerő piaci problémák és a szakoktatásban történő változások
Dolgozói mobilitás.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Dolgozói mobilitás.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Az Intern Kft 1994-ben alakult fő tevékenységek: fémszerkezet gyártás
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Dolgozói mobilitás.
Előadás másolata:

Munkaerőpiaci problémák és a szakoktatásban történő változások 2016. október 12. Vendéglátás Akadémia roadshow Hévíz Kiss Krisztián szakértő

Az előadás tartalma A munkaerőhiány mértéke a turizmusban és szerepe a gazdaságban – nemzetközi kitekintés Munkaerőpiac – a különböző munkavállalók és motiválásuk Szakoktatás – szakképzés jelene és jövője

A turizmus munkaerőpiaci jelentősége az EU-ban, kihívások I. Az Európai Turizmus Fórum adatai szerint: Az EU-ban 2000 óta a válság ellenére 2,5 millió új állás jött létre (+29%, míg a teljes gazdaságban csak 7,1% volt a foglalkoztatás bővülés) A foglalkoztatottak 20%-a 25 év alatti (9% a teljes gazdaságban ez az arány) A foglalkoztatottak 35%-a viszonylag képzetlen (20% a teljes gazdaságban ez az arány) Magas a női foglalkoztatottsági arány (60% fölött)

A turizmus munkaerőpiaci jelentősége az EU-ban, kihívások II. Alacsonyak a bérek, nehéz a munka Elsősorban kis- és középvállalkozások Nem jó az imidzse az ágazatnak Ugyanakkor széles az igényelt szaktudások, kompetenciák köre

A turizmus munkaerőpiaci jelentősége az EU-ban, kihívások III. Az Európai Bizottság 2014-ben elkészítette a TOP 20 hiányszakma listáját, amelyet az EU-ban a szakács vezet, a pincér a 13. 1. szakács 2. szerszámgép kezelő 3. bolti eladó … 13. pincér

A turizmus szerepe Magyarországon foglalkoztatási hatása (a multiplikátor hatással együtt) 11% Az ország devizaegyenlegéhez 3 000 millió euróval járul hozzá A WTTC 10 évre szóló becslése szerint a turizmus ágazat teljes hozzájárulása a foglalkoztatáshoz a becslés szerint 2014 - 2024 között 2,1%-os éves növekedési ütemmel számolva 506,000 főre emelkedhet (a teljes foglalkoztatottság 12,9%-a)

Munkaerőpiac A szakma presztízse, társadalmi elismertsége Az elvándorló munkaerő visszacsalogatása Az új generációk

Munkaerő helyzet Közép-Európában Lengyelország KGST piac Románia Eperszedők Csehország, Szlovákia, Magyarország Röghöz kötött

Mobilitás A válság hatására a munkaerő vándorlás elindult Kiáramlás Képzettségüknél alacsonyabb pozícióba A helyi munkaerőnél alacsonyabb bérszínvonalon A megélhetés magas költségei Távolról bejárás Bérelt lakások színvonala A középső generációk elmennek, a fiatal / idős itthon marad Visszaáramlás Fejlett munkakultúrát hoznak Képesek vagyunk-e visszavonzani a munkaerőt? Elfogadják a hazai bérszínvonalat?

Generáció váltás A hatvanas években, a háború előtti generációtól tanult szakmunkások nyugdíjba vonulnak Számban és minőségben mi követi őket? Nyugdíjasok alkalmazása Tréning Speciális munkakörök

Generációk együttélése I. Veteránok – 1946 előtt születettek Baby Boomerek – 1946 – 1960 között születettek X generáció – 1960 – 1980 között születettek Y generáció / millenniumi nemzedék – 1980 – 1995 között születettek Z generáció / „netgeneráció”– 1995 – 2010 között születettek Alfa generáció

Generációk együttélése II. Baby Boomerek – 1946 – 1960 között születettek pl. Steve Jobs Tekintélytisztelő Magas fokú alkalmazkodó képesség Takarékos Kezdetleges digitális képesség Alacsony nyelvtudás

Generációk együttélése III. X generáció – 1960 – 1980 között születettek pl. Barack Obama Liberális Erős társadalmi networking Nők is vezetők A vállalattal szemben lojális

Generációk együttélése IV. Y generáció / millenniumi nemzedék – 1980 – 1995 között születettek Digitális műveltség Presztízsfogyasztók Trendi tárgyak Versengők Multitasking Folyamatosan online Az érzelmi intelligenciát alábecsülik

Generációk együttélése V. Z generáció / „netgeneráció”– 1995 – 2010 között születettek Folyamatos net kapcsolat (nem közösségi média) Virtuális valóságban élnek Irreális elvárások Nincs munkamorál Információ feldolgozás sebessége magas

Generációk együttélése VI. Alfa generáció – 2010 után születettek A fele három éves koráig használt valamilyen érintő képernyős kommunikációs eszközt Új kihívásokat jelent majd az akkor vezetők számára

A munkaerő motiválása I. Baby Boom Előléptetési lehetőség Új utak Fix munkahely

A munkaerő motiválása II. X generáció Státusz Anyagiak

A munkaerő motiválása III. Y generáció Nagy mozgástér Döntési lehetőség Verseny Önmegvalósítás

A munkaerő motiválása IV. Z generáció Azonnali jutalom Szabadság Kötetlenség

A munkaerő motiválása V. Y és Z generáció közötti egyezések Élvezni akarják a munkát Munka és magánélet egyensúlya Folyamatos visszajelzést, elismerést igényelnek Alternatív munkavégzés Digitális affinitás Technikafüggők

Szakoktatás A szakma presztízse, társadalmi elismertsége, demográfia Trendek és hagyományok A gyakorlati és elméleti képzés megfelelő aránya Az új generációk

Társadalmi elismertség Miért adjam a gyereket erre a szakmára? Gasztro forradalom Sztár séfek Sztár éttermek A média hatalma

Munkaerő vonzás Munkába járás Helyben lakást bérel Ingázik Munkaerő vonzás távoli régióból Munkaerő vonzás külföldről

Szakképzés A munkaerőhiány gyökere a demográfiában keresendő Reputáció növelése Oktatás reformja

Szakképzés Duális képzés Szakgimnáziumok Felnőtt képzés (OKJ)

Szakképzés A jövő oktatása Élményszerű Frontális helyett kétoldalú kommunikáció Digitális csatornák Kreativitás Gamifikáció

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kiss Krisztián/ www.vimosz.org