Szakképzés, foglalkoztatás, demográfia egyensúlya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
A FOGLALKOZTATÁS ÉS A CSALÁDOK ÉRDEKÉBEN ÁTALAKULT SZAK- ÉS FELNŐTTKÉPZÉS Kormányzati stratégia intézkedések Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési.
VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN április 04. dr. Harangozó Ildikó Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben Készítette: Szilágyi Sándor szakképzési igazgató-helyettes január DSZC Brassai Sámuel.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Aktualitások a szabályozás és az uniós programok területén - további tervek Dr. Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A év értékelése és a év újdonságai
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter
A szakiskolák aktuális problémái
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Középfokú felvételi eljárás a 2016/2017. tanévben
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Barcsák Marianna KPSZTI
2017. Szeptemberében induló képzések
Pályaválasztási tanácsadás
Esélyek a munkaerőpiacon
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Kispálné Horváth Mária
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„Út a munkához”program
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
középfokú felvételi eljárás
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
főigazgatóhelyettes, NSzFI
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István EFOP pályaválasztási.
Középfokú felvételi eljárás a 2017/2018. tanévben
A szakképzés aktualitásai
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

Szakképzés, foglalkoztatás, demográfia egyensúlya (Az utóbbi öt év főbb tevékenységei) „MUNKA ÉS CSALÁDI ÉLET EGYENSÚLYA – MINDEN KORBAN” Modláné Görgényi Ildikó   2016. november 17.

A családok kiegyensúlyozott működését befolyásolja: A megfelelő szakképzés kiválasztása A foglalkoztatás személyes megválasztása és a családi élethez hangolása A demográfia célok a családon belül

A szakképzés, foglalkoztatás, demográfia egyensúlyának megteremtéséhez a családi élet hangolásához Elemzés Fejlesztés Változtatás, módosítás Reformok Harmonizáció

Foglalkoztatás, munkaerő-piac

Magyarországi foglalkoztatás múltja, jelene és az előrejelzés (EUROSTAT)

A gazdasági igények szolgálata: a jelenleginél több szakmunkás és technikus képzése • A duális képzés erősítése: a képzőhelyek száma és a képzési lehetőségek bővítése, a duális képzési formában részt vevők számának emelése • A szakképzési rendszer színvonalának emelése: a képzés minőségének, hatékonyságának, eredményességének javítása

2015 Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 %-kal nőtt 2015 az ipari termelés volumene 9,4 %-kal haladta meg az egy évvel korábbit

A hazai munkaerő-piac általános jellemzői: A munkaerő kereslet és kínálat egyensúly-talansága Munkanélküliség Munkaerőhiány A munkaerő-hiány okai: Területi különbségek Szakmaszerkezeti eltérések Oktatás minősége Munkatapasztalat hiánya

Demográfiai összefüggések

1990. óta a középfokú oktatásba belépő diákok közel egyharmaddal, mintegy 50.000 fővel vannak kevesebben. A tanulólétszám-csökkenés nem egyenletesen oszlott meg: elsősorban a szakiskolákat érintette hátrányosan. A felmérések alapján a tanulók képességeinek, tudásának oldaláról jelentkező, hátrányos minőségbeli eltérések is a szakképzésben csapódtak le.

  1990 2010 2014 2015 Élve-születés 125 679 90 335 91 510 91 700

Szakképzés fejlesztése

Magyar oktatási koncepciók és stratégiák helyzetelemzéssel 2014–15-ben: Szakképzés a gazdaság szolgálatában Köznevelés-fejlesztési stratégia Végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégia Egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiája Fokozatváltás a felsőoktatásban

A szakképzés célja: Képzett szakemberek Képzett munkavállalók a magyar gazdaságnak

Szakképző iskolákban 2016 szeptemberétől új struktúra Szakközépiskola 3+2 év; szakképesítés + érettségi lehetősége Szakgimnázium 4+1 év; érettségi + érettségi keretében részszakképesítés, szakképesítés Ágazatokban meghatározásra kerültek azok a szakképesítések, melyeket a szakgimnáziumot a 2016/2017-es tanévet megkezdő tanulók a szakgimnáziumi érettségi keretében megszerezhetnek.

Egyidejűleg módosításra került a hiány szakképesítések megszerzésére irányuló ösztöndíjrendszer is. Az ösztöndíj összege a szakközépiskolai, vagy szakiskolai tanulmányok esetében az első szakképzési évfolyam első félévében egységesen havonta 10000 Ft. Ezt követően tanulmányi átlageredménytől függően 10000 Ft- 35000 Ft ; 2,51-es átlag. Szakgimnáziumi tanulmányoknál ösztöndíj mértéke 20 000 Ft- 50 000 Ft lehet; 3,01 átlagtól. A szakgimnáziumi ösztöndíj magasabb mértékét indokolttá teszi, hogy a munkaerőpiacon a szakgimnázium keretében megszerezhető technikusi végzettségű szakemberekből is jelentős hiány.

Koncepcionális változás a tantárgyi struktúrában Új tantárgy Természettudományos ismeretek komplex módon történő oktatása Földrajz, Fizika, Biológia, Kémia

Duális képzés A duális képzés erősödését jelzi csökkenő demográfia mellett 5 ezerrel többen, 53 ezren vesznek részt a rendszerben. Oka: A második szakképzés is ingyenes már 2015-ben is. 25 évre emelt korhatár.

A gazdaságnak igényeinek megfelelő országos szakképzési koordináció 2012-től megyei fejlesztési és képzési bizottságok, MFKB szakmaszerkezeti döntésre vonatkozó szabályozás 2017/2018-as tanévtől kezdődően a szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendelet külön kezeli a nappali rendszerű oktatásra és a felnőttoktatásra vonatkozó beiskolázási kereteket, lehetőségeket, a 2017/2018-as tanévtől kezdve keretszámok kerülnek meghatározásra a szakközépiskolában folyó érettségi vizsgára felkészítő kétéves képzésekre is.

A szakképzési centrumok mint képzési és szolgáltató központok 44 centrum, 354 tagintézmény informatikai tudás bővítése idegen nyelvi tudás bővítése életpálya tanácsadás

A szakképzés fejlesztéséről és jövőjéről egyeztettek Rigában (2015 A szakképzés fejlesztéséről és jövőjéről egyeztettek Rigában (2015. június) A Rigai Nyilatkozat szerint öt területet kell, hogy kiemelt figyelemmel kísérjenek az EU tagországai 2020-ig A vállalatoknál történő, munkaalapú gyakorlati képzés további fejlesztése, támogatása A felnőttek és tanköteles korú fiatalok szakképzési rendszerének további minőségi fejlesztése Rugalmasabb rendszerű, könnyebben megkezdhető és folytatható szakképzések kifejlesztése, kiegészítve tanácsadási és az egyéni tudást értékelő szolgáltatási rendszerrel A napi munkavégzéshez szükséges készségek, kompetenciák fejlesztésének megerősítése A szakmákat oktató tanárok, szakoktatók, a segítő mentorok és gyakorlati szakemberek hatékony továbbképzése 

Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség KAPCSOLAT:  Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési szakértő a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Szak-és Felnőttképzési Igazgatóság volt főigazgató-helyettese Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség H-1118 Budapest, Ugron Gábor u. 28 Telefon: +361 319 5245, Fax: +361 319 2017 E-mail: awcdh@t-online.hu