Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move április 30. Külügyminisztérium.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Csődeljárás 1. Megindítási szakasz 33/2009. (VIII.26.) IMR r. kizárt 7. § (2) bekezdés korlátozott 7. § (3) bekezdés Azonnali ideiglenes fizetési haladék.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Anyagi és eljárási jogszabály: Ptk., Ptké., Eljárási jogszabály: Korm.r., Ket.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Magyar tapasztalatok a versenyjog területén a csatlakozás óta Csépai Balázs Gazdasági Versenyhivatal november 23.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Magyar információbiztonsági szabványok
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Joghatóság, hatáskör, illetékesség
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Törvényes öröklés és végrendelet
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A döntés közlése kijavítás, kiegészítés
Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A polgári per szakaszai
Az „Út a munkához” program évi változásai
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
A magyar gazdaságpolitika eredményeinek rövid bemutatása
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Ákr. – új eljárási törvény a közigazgatásban
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Nemzetközi magánjog II.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Schengeni Vízum Osztály
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK
Az „Út a munkához” program évi változásai
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban 2016. november 18.

Forrásai Polgári és kereskedelmi ügyekben született határozatok esetén 1215/2012/EU rendelet Házassági ügyekben és szülői felelősséggel kapcsolatos ügyekben született határozatok esetén 2201/2003/EK rendelet „nem vitatott követelések esetén” 805/2004/EK rendelet

Határozatok elismerése – 1215/2012/EU rendelet Automatikus elismerés elve Származási tagállam - címzett tagállam Az elismerés megtagadása – okai: - „közrend” - „alperes távollétében való eljárás” - „összeegyeztethetetlenség 1” - „összeegyeztethetetlenség 2” - „joghatósági szabályok megsértése”

Határozatok végrehajtása – 1215/2012/EU rendelet A végrehajtás elve, változások a szabályozásban A végrehajtás során alkalmazott jog A kérelmező a címzett tagállamban A végrehajtás kérelmezése - határozat és - tanúsítvány Az adós „joga” A végrehajtás megtagadása - kérelemre - okai=elismerés megtagadás okai (- „közrend” - „alperes távollétében való eljárás” - „összeegyeztethetetlenség 1” - „összeegyeztethetetlenség 2” - „joghatósági szabályok megsértése”)

Határozatok elismerése – 2201/2003/EK rendelet Az elismerés elve Megtagadási okok I. Házassági ügyekben II. Szülői felelősség kérdésében

I. Házassági ügyekben „a határozat nem ismerhető el” Okok: - „közrend” - „alperes távollétében hozott határozat” - „összeegyeztethetetlenség 1” - „összeegyeztethetetlenség 2” A címzett tagállam joga önmagában nem megtagadási ok!

II. Szülői felelősség kérdésében A határozatok elismerését kizáró okok: - „közrend” – gyermek érdeke! - „gyermeket nem hallgatták meg” - „alperes távollétében hozott határozat” - „3. személy meghallgatása nélkül hozott határozat” - „összeegyeztethetetlenség 1.” – speciálisan - „összeegyeztethetetlenség 2.” – speciálisan

Határozatok végrehajtása – 2201/2003/EK rendelet Elve: Végrehajthatóvá nyilvánítási eljárás! A végrehajtás során alkalmazott jog A kérelmező a címzett tagállamban A végrehajthatóvá nyilvánítás eljárási szabályai A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem elutasításának okai = elismerés megtagadási okok házassági ügyekben és szülői felelősség kérdésében

Speciális elismerési és végrehajtási rendelkezések- 2201/2003/EK rendelet Tárgyai: Láthatási jogokra és a gyermek visszavitelére vonatkozó határozatok Rendelet 40-45. cikke Elvei: - nincs elismerés megtagadási lehetőség; - nincs végrehajthatóvá nyilvánítási eljárás; Feltétel: a származási tagállamban megfelelő módon igazolták a határozatot. Igazolás = Formanyomtatvány

Európai végrehajtható okirat – 805/2004/EK rendelet A rendeleti szabályozás célja,aktualitása Európai végrehajtható okiratként hitelesítendő, a végrehajtás alapjául szolgáló okiratok - határozatok, bírósági egyezségek és közokiratok, - melyek nem vitatott követelések tárgyában születtek.

A követelést nem vitatottnak kell tekinteni: - adós kifejezett elismerése bírósági eljárásban; - az adós a követeléssel szemben nem emelt kifogást a bírósági eljárásban; - miután a bírósági eljárásban kifogást emelt az adós, nem jelent meg…; - az adós közokiratban elismerte a követelést.

Az európai végrehajtható okiratkénti hitelesítés A hitelesítés konjuktív feltételei: - a határozat a származási tagállamban végrehajtható; - a határozatot az 1215/2012/EU rendelet joghatósági szabályainak betartásával hozták; - a származási tagállam bírósági eljárása megfelel a Rendelet eljárási minimum-követelményeinek; - és a követelés nem vitatott.

A tagállami eljárás minimum-követelményei Alapvető elve A követelmények különösen: - kézbesítés - adós tájékoztatása.

Végrehajtás az európai végrehajtható okirat alapján Kiinduló pontja: az európai végrehajtható okiratról szóló tanúsítvány A kérelmező feladata Címzett tagállam feladata A határozat végrehajtásának megtagadása - összeegyeztethetetlenség.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit