Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK"— Előadás másolata:

1 KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK

2 A Pp. a kis értékű követelések európai eljárását [598. §-602
A Pp. a kis értékű követelések európai eljárását [598.§-602. §] és az európai fizetési meghagyásos eljárást nevesíti [603. §].

3 Kis értékű követelések európai eljárása
 A perrendtartás e körben szubszidiárius szabályozás.   A jogterület anyajoga a 861/2007/EK Rendelet. Hatáskör: JÁRÁSBÍRÓSÁG Illetékesség: TÖRVÉNYSZÉK SZÉKHELYÉN MŰKÖDŐ JÁRÁSBÍRÓSÁG Budapesten: BUDAI KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁG

4 A Pp.600. § – többek között – arra az esetre ad iránymutatást, amennyiben a követelés (kereset, viszontkereset) nem tartozik a rendelet hatálya alá, Ebben az esetben a bíróság kötelezettségévé az általános szabályok szerinti eljárást teszi. A fél kivételesen kötelezhető hiteles fordítás benyújtására! A fellebbezés általános szabályok szerint! A felülvizsgálat körében utal a rendeletre, a felülvizsgálati határidő elmulasztása miatt igazolásnak nincs helye.

5 II. Az európai fizetési meghagyásos eljárás
A Pp §-a 1896/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján kibocsátott FMH eljárásból perré alakult eljárás sajátos szabályait tartalmazza. Amennyiben a kérelem elutasításra kerül (11. cikk) a jogosult keresetet indíthat, 30 napos határidő betartása esetén az FMH benyújtásának hatályai fennmaradnak.  A 603. § (3) bekezdése az ellentmondás esetén követendő eljárást taglalja. A rendelet 20. cikk (2) bekezdése szerinti felülvizsgálatra a perújítás megengedhetőségek vizsgálatának szabályaira utal vissza.

6 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések