Egységes perrend Egységes perrend, a szabályozási modell a törvényszékre szabott. Általános elsőfokú hatáskörrel a törvényszék rendelkezik (itt kötelező.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

Ügyvédi közreműködés polgári perekben
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Ügyvédi közreműködés polgári perekben II.
Egészségügy Betegjogok.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
6. téma: A hatóság döntései
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Szabálysértési méltányossági kérelem
Egyéni fogyasztói érdekérvényesítés lehetőségei, békéltető testületek Dr. Kispál Edit április.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Beadvány-szerkesztés a polgári perben
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Elektronikus eljárás a polgári perben
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
A tárgyalás a polgári perben
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A határidők az eljárásokban
A felek és más perbeli személyek
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fellebbezési eljárás
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A perújítás és a felülvizsgálat Dr. Nyilas Anna. Fogalma - jogerős bírósági ítélet megtámadására használható olyan rendkívüli perorvoslat, amelyet ált.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS Dr. Nyilas Anna. S ZABÁLYOZÁSA : évi L. törvény - a Polgári perrendtartás alkalmazása Az egyes közjegyzői nemperes.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az általános közigazgatási rendtartás
A közigazgatási eljárás II.
Az új Pp. lényeges újításai
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Közigazgatási perek – IV.
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Illetékesség, kijelölés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
Egyéb általános szabályok Polgári eljárásjogi tanszék
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
Juhász László A perorvoslatok az új Pp.-ben
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
A polgári eljárás szakaszai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Kompetenciák 1. Joghatóság
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
A BIZONYÍTÁSI ELJÁRÁS 1.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
A HÁZASSÁGI PEREK KÖZÖS SZABÁLYAI
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az új polgári perrendtartás és a gyermek
FELLEBBEZÉS (ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK, ÍTÉLET, VÉGZÉS ELLEN)
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

Egységes perrend Egységes perrend, a szabályozási modell a törvényszékre szabott. Általános elsőfokú hatáskörrel a törvényszék rendelkezik (itt kötelező a jogi képviselet, így biztosított a szakmai professzionalitás), minden olyan ügyben elsőfokon ítélkezik, melyet a törvény nem utal a járásbíróság hatáskörébe. Ennek megfelelően külön szabályozást nyernek az ettől való eltérések, így a járásbíróság hatáskörébe tartozó ügyekbeli és kötelező jogi képviselet nélküli pervitelre. Járásbíróság előtt: - formanyomtatvány alkalmazása, - szóbeli előterjesztés az irodán, - megengedett a hiánypótlás, - megengedett a keresetváltoztatás, - utólagos bizonyításnak is helye van.

Perfelvétel cél: a jogvita kerete, tartalma, tárgya tisztázódjék (kölcsönös előadás, megvitatás) bírói anyagi pervezetés: kérdezés, tájékoztatás, felhívás eszközeivel a bíró aktív közreműködő és közreható. A előkészítő szak során közrehat abban, hogy a felek teljes körűen megtegyék a per elbírálásához szükséges tény-, jogállításaikat, bizonyítékaikat, bizonyítási indítványaikat, tehát nem a felek anyagi jogi tanácsadója, illetve segítője, hanem tisztázásra, pontosításra, kiegészítésre hív fel. perfelvételi nyilatkozatok: tényállítás, jogállítás, elismerés

Perfelvétel a perfelvételi tárgyalásig írásbeli ellenkérelem beérkezését követően A bíró irányítja a per menetét, az anyagi pervezetés alapján elvárt az aktív bírói közreműködés! E körben a hatékony perszervezés, a bíró dönt a keresetlevél és az ellenkérelem rendelkezésre állását követően arról, hogy további írásbeli előkészítés szükséges-e 1./ további írásbeli perfelvételre rendelés már rendelkezésre álló két db alapirat, így a keresetlevél és az ellenkérelem, újabb iratváltás (válaszirat- viszontválasz) bírói mérlegelésként amennyiben beérkezik a felperesi válaszirat, kitűzi a tárgyalás, és ahhoz mellékeli alperes részére, így az alperesi viszontválasznak a tárgyalásig kell beérkeznie. 2./ azonnal kitűzi a perfelvételi tárgyalást 3./ perfelvételi tárgyalás kitűzése nélkül lezár

Perfelvételi tárgyalás cél: véglegesítésre kerüljön a perbevitt és előkészített jogvita ténybeli és jogi alapja egyaránt. Ideális cél: lehetőleg egyetlenegy tárgyaláson lezárja a jogvitát. perfelvétel iratai: írásbeliség! felperesi keresetlevél- alperesi ellenkérelem (és ezzel egyidejűleg az ellenkövetelést) - felperesi válaszirat - alperesi viszontválasz az ellenkérelemmel egyidejűleg, de külön beadványba foglaltan kell előterjeszteni a viszontkeresetet, beszámítást amennyiben alperes viszontkeresetet, beszámítást, úgy azt megküldi felperesnek, felhívja ellenkérelem benyújtására és egyidejűleg kitűzi a perfelvételi tárgyalás határnapját, vagy a felperesi ellenkérelem beérkezését követően tűz határnapot

Perfelvételi tárgyalás perfelvételi tárgyalás kitűzése: csakis akkor, ha a keresetlevél befogadható, tehát alkalmas az alperessel való közlésre és tárgyalásra legkorábban, ha beérkezik az írásbeli válaszirat, mert már az alperesi ellenkérelemből kiderülhet a joghatósági/hatásköri/illetékességi hiány, kézbesítés akadályozottsága, cím felkutatása, mulasztás miatt bírósági meghagyás perfelvételi tárgyalás halasztása: kivételesen halasztható a perfelvételi tárgyalás (folytatólagos perfelvételi tárgyalás)

Perfelvételi tárgyalás perfelvételi tárgyalás halasztása mulasztó fél érdekében jelenlévő alperes: új anyagi jogi kifogást emel, közölni kell jelenlévő felperes: érvényesíteni kívánt jogot, annak anyagi jogi alapját, kereset fajtáját változtatja, felemeli, közölni kell jelenlévő fél érdekében jelentős terjedelmű bizonyíték tárgyaláson való csatolása, lényegesen megváltoztatott jogállítás, utóbb lejárt követelés beszámítására nem tud teljes körűen nyilatkozni bíróság működési körében pl. tűzriadó 2. mulasztás jogkövetkezményei megjelenési kötelezettség: valamennyi fél köteles megjelenni, nem lesz mód a távollétben történő megtartás kérése. mulasztás jogkövetkezményei: - mindketten mulasztanak: hivatalból megszüntetés. - egyik mulaszt, vagy a jelenlévő tárgyalást nem kér: hivatalból eljárás megszüntetése - egyik mulaszt és a jelenlévő tárgyalást kér: úgy kell tekinteni, mintha nem lenne mulasztás.

Perfelvételi tárgyalás lezárása figyelmeztet, le kívánja zárni a perfelvételt, alakszerű végzés, fellebbezésnek helye nincs: - megkísérli az egyezséget - szünetelés: egyezség vagy közvetítőhöz fordulás érdekében - nyomban megtartja az érdemi tárgyalást, ítéletet is hozhat

Érdemi tárgyalási szak bizonyítás lefolytatása és az érdemi döntés meghozatala rögzültek a perfelvételi nyilatkozatok, általános változtatási tilalom (tény-, jog- és kérelem), csakis törvényben meghatározott esetekben, feltételekkel változtathatóak

(változtatás kivételesen!) Változtatás alapja TÉNYEK: a fél nem tudott róla, és megfelelő gondosság mellett nem is kellett tudnia róla, tehát önhibán kívül utóbb felhozott tényállítás perfelvétel lezárást követően keletkeztek, később következtek be A változtatás kivételesen és azzal a feltétellel, hogy: - ugyanabból a jogviszonyból eredjen - bíróság hatásköre és illetékessége fennforogjon

Preklúzió feloldása 2. A változtatás megengedhetőségének vizsgálata - alaki vizsgálat: - hiánypótlás ha eredménytelen, akkor visszautasítás indokolással, de fellebbezéssel nem támadható, újból szabályszerűen benyújthatja - pénzbírság kiszabása, mert sérti a jóhiszeműség elvét - visszautasítás (elkésett, általános visszautasítási ok forog fenn) - megengedi: akkor csakis a változtatással érintett részre perfelvételnek van helye a bíróság mérlegelésétől függően