Dr. Oroszi Beatrix Főosztályvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
G M P Dr. Hetényi László.
Advertisements

Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A környezetvédelem intézményrendszere
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó Józsefné
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Állam munkavédelmi feladatai
Egységes egészségügyi információrendszer
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
dr. Szilágyi Emese, dr. Böröcz Karolina Kórházi Járványügyi Osztály
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Munkahelyi egészség és biztonság
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Racionális/költség kímélő antibiotikum felhasználás a kórházakban
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Kalamár-Birinyi Edit Kórházhigiénés Osztály
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A betegellátás keretei és rendszere
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
A magyarországi infekciókontrollról
Magyar Kórházszövetség Kongresszusa, Debrecen 2015.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Infekció, infekció kontroll
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
A hosszú ápolási idejű szervezeti egységekben megjelenő egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések költségvonzatai Morvai Júlia HARTMANN-RICO Hungária.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
MIAB jelentősége szerepe az antibiotikum felhasználásban Dr. Stánitz Éva főosztályvezető megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi.
…hosszú ápolási idejű intézményekben dr. Birtha Gyöngyike,
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
Multirezisztens törzsek Az antibiotikumok támadáspontja Szerkezeti elemek (pl. sejtmembrán) Szintézis (sejtfal szintézist gátló szerek) DNS.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
A levegőfertőtlenítés jelentősége Uzsoki Utcai Kórház Tüdőbelgyógyászati osztály.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Szakmapolitikai fórum
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
ANTIBIOTIKUM PROFILAXIS, INFEKTOLÓGIA
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
F ERTŐZÉSEK I NFEKCIÓKONTROLL AZ INTENZÍV OSZTÁLYON Sebestyén Gábor.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A kórházvezetők szerepe az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben Dr. Oroszi Beatrix Főosztályvezető Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusa Siófok, 2017. április 26.-28.

Európai jogszabályi háttér, átültetés a hazai jogrendbe 1082/2013 EU Parlament és a Tanács Határozata a határokon átterjedő egészségügyi veszélyekről előírja : Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések ( EÖF), Antimikrobiális Rezisztencia (AMR) monitorozását 2001: A Tanács 2002/77/EC Ajánlása az antimikrobiális szerek körültekintő alkalmazásáról a humán gyógyászatban Felhívja a figyelmet az AMR globális problémájára Cselekvésre szólítja fel a tagállamokat a probléma megfékezése érdekében 2009: A Tanács (2009/C 151/01) Ajánlása az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését és leküzdését is magában foglaló betegbiztonságról Az EÖF megelőzése és leküzdése legyen betegbiztonsági célkitűzés A fenti szabályok átültetése a hazai jogrendbe: Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. (VI. 18) EüM rendelet és módosításai

20/2009. (VI. 18) EüM rendelet szabályozza a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató feladatait 4. § (5) az infekciókontroll tevékenység végrehajtásáért a gyógyintézet főigazgatója a felelős. Feladatok: Adatokat szolgáltat az országos surveillance adatbázisba Éves jelentést készít az Infekciókontroll (IC) tevékenységről Működtetnie kell az Intézeti Infekciókontroll és AB Bizottságot (IIAB) Az IIAB az intézmény vezetésének a javaslattételi, véleményezési joggal rendelkező szakmai tanácsadó testülete (elnöke az főigazgató) Az IIAB évente legalább 2 alkalommal ülésezik

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések európai és hazai felügyeleti rendszere Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) fertőzés Pont Prevalencia Vizsgálatok az aktív fekvőbeteg és a hosszúápolási idejű intézményekben Sebfertőzés surveillance Intenzív osztályok surveillance Clostridium difficile okozta fertőzések hazai és európai surveillance Multirezisztens kórokozók okozta fertőzések és véráramfertőzések hazai felügyelete Futó tevékenységek Integrálódás az ECDC megalakulásával ( + hazai MK és VÁF) EARS-Net ESAC-Net Nemzeti Bakteriális Surveillance (NBS) rezisztencia Antibiotikum felhasználás surveillance

Az AMR kiemelt járványügyi jelentősége A mikroorganizmusok antimikrobiális szerekkel való expozíciója szelektív nyomást gyakorol, ami rezisztencia kialakulásához vezet. Az antimikrobiális szerek helytelen használata felgyorsítja a rezisztencia kialakulását és terjedését. Az AMR a terápiás lehetőségek beszűküléséhez vezet, ami globális közegészségügyi veszélyhelyzetet jelent. Az antimikrobiális szer az egész populációra hat, a komplex mikrobiota hatás révén amely vonatkozik a emberekre, állatokra és a környezetre A helyes és körültekintő használat előmozdítása hazai és nemzetközi prioritás Az AMR jelentősége

Fertőzés/ ápolási nap (x 100000) MRK okozta fertőzések előfordulási aránya 100.000 ápolási napra vonatkoztatott Incidencia sűrűség ( 2005-2015 ) az NNSR adatbázis alapján Fertőzés/ ápolási nap (x 100000) Az említett felügyeleti rendszerekből berutatjuk a hazai adatokat és bizonyos nemzetközi összehasonlításokat. Fertőzések, invazív mikob. izolátumok antibiotikum rezisztenciája és antibiotikum felhasználás Kórokozók : methicillin- rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) , multirezisztens Acinetobacter baumannii (MACI), a multirezisztens Escherichia coli (MECO), multirezisztens Klebsiella spp. (MKLE), multirezisztens Pseudomonas aeruginosa (MPAE), multirezisztens Enterobacter spp.(MENB), vancomycin-rezisztens Enterococcus spp. (VRE), karbapenem-rezisztens Enterobacteriacae-k (CRE), karbapenem-rezisztens Klebsiellákat (CRKL), multirezisztens Stenotrophomonas maltophilia (MSTM) multirezisztens : Acinetobacter baumannii (MACI), Escherichia coli (MECO), Klebsiella spp. (MKLE), Pseudomonas aeruginosa (MPAE), Enterobacter spp.(MENB) Stenotrophomonas maltophilia (MSTM) valamint a karbapenem-rezisztens : Enterobacteriacae-k (CRE) és Klebsiellákat (CRKL), és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), és vancomycin-rezisztens Enterococcus spp. (VRE) és

Az EAR-Net járványügyileg jelentős kórokozóinak rezisztenciáját monitorozza, ebből kiválasztottuk az MRSA, mint Gr+ és a Klebsilella pneumoniaet mint az egyik legkjlentősebb Gr- multirezisztens kórokozót 2 országgal ( Görögország mint az a legmagasabb rezisztenciával rendelkező ország és az Egyesült Királyságot, ahol jelentős beavatkozások révén drasztikusan csökkent a rezisztencia)

Klebsiella pn. invazív izolátumok kapcsolt rezisztenciája 2015 évben Klebsiella pn. invazív izolátumok kapcsolt rezisztenciája 2015 évben. Mo az egyik legmagasabb rezisztenciával bíró kórokozó

Mo-on 2010-ben volt kórházi járvány Intézkedés: bevezetésre kerültek az egyedi carbapenem rezisztens kórokozók azonnali külön adatlapon történő jelentése és szigorú IC előírások betartása, Megjegyzés: A Carbapenem rezisztens Klebsiella kiemelt járványügyi jelentőséggel bír.. Terápiás lehetősége a Colistinre korlátozódik és terápia hatására gyakran pan-rezisztenssé válik

Szisztémás antibiotikum felhasználás 2015 járó és fekvőbeteg ellátás együtt DDD/1000 lakos Antibiotikum felhasználás mennyiségileg nem nagy, de minőségileg kedvezőtlen: szélesspektrum ab dominancia

Mo-i Fluoroquinolon felhasználás a legmagasabb az Eu-ban Az Antimikrobiális trend és az ab felhasználás minősége nagyon kedvezőtlen Mo-on

Kórházvezetés szerepe az intézményi infekciókontroll és antibiotikum politikák meghatározásában és betartatásában, az intézményi surveillance adatokra alapozott célzott stratégiák megvalósításában Infektológus és kórházi gyógyszerész szerepe az antibiotikum alkalmazási protokollok kidolgozásában, és az antibiotikum alkalmazás megfelelőségének ellenőrzésében Kórházhigiénés / infekciókontroll szakember szerepe az MRK fertőzések terjedését célzó óvintézkedések kidolgozásában és aktualizálásában Klinikusok szerepe az antibiotikum alkalmazási protokollok betartásában Orvosi mikrobiológus / mikrobiológiai labor szerepe a kórokozókra és rezisztencia adatokra vonatkozó információk visszacsatolásában és értelmezésében Minden kórházi dolgozó, beteg és látogató szerepe az infekciókontroll protokollok betartásában

Megbeszélés A fertőzések kialakulásának megelőzésben és az AMR visszaszorításában jelentős feladata és felelőssége van a menedzsmentnek. Kulcsfontosságú szerepe van az antimikrobiális szerek hatásosságának megőrzésében és az intézményi infekciókontroll tevékenység hatékonyabbá tételében.

Köszönöm a figyelmet!