A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Az iskolai dokumentumok
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Osztályfőnöki helyi tanterv
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A Nemzeti alaptanterv változásai
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Képesség? Kompetencia?.
Informatika tanítása ea.
Kompetencia alapú oktatás
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Az értékek Rapos Nóra.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Harmadik matematikakönyvem
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Informatika tanítása ea.
Iskolakert.
Iskolakert.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR SZEPTEMBER 21.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
Tervezési folyamat.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK A nevelés mint a morális magatartás- és tevékenységformák kialakítása valamint az önfejlesztő tevékenység megerősítése.

MAT Célunk, hogy a keresztény értékek alapján teljes és kiegyensúlyozott embert neveljünk a MAGIS szellemében

Jövőképünk - MAT A Jezsuita Gimnázium diákok, szülők, nevelők és segítők olyan közössége, mely elkötelezett a másokért való szolgálat mellett. Közös célunk olyan diákok nevelése, akik nemcsak képzettek mind személyes, mind társadalmi hivatásukban, de akik hitelesen keresztények, képesek és elkötelezettek tenni másokért, a társadalmi igazságosságot tudják szolgálni Krisztus példája nyomán.

„Tétel” Jó kognitív sajátosságokkal rendelkező diákok, közöségi értékeket támogató keretek között és tudatos nevelői tevékenységgel - a magis értelmében (a diák önmagát felülmúlja) - kiváló tanulmányi eredményeket érhetnek el.

Érték általában Olyan produktum, amely kettős funkciót tölt be: közösségfejlesztő ( a közösség fejlődését szolgálja) és egyént fejlesztő (elősegíti az egyén készségeinek és képességeinek a fejlődését).

A nevelési érték az egyén konstruktív életvezetése. Pedagógiai érték A nevelési érték az egyén konstruktív életvezetése.

Nevelés Egy szelektív hatásrendszer működtetése (pozitív viselkedést előhívó keretek kialakítása, értékek felismerése, megerősítése és fenntartása), amelynek a nevelő a forrása.

Morális értékek - közösségfejlesztés Megerősítendő morális (közösségfejlesztő) értékek az EU stratégiájában: Közéleti munka értéke; Értékóvó magatartás (szellemi, épített-kulturális és természeti értékek); Karitatív tevékenység értéke; Tolerancia; Fegyelmezettség.

Önfejlesztés Megerősítendő önfejlesztő magatartás- és tevékenységformák az EU stratégiájában : Intellektuális-művelődési tevékenység (értelmi nevelés – a tanulás szeretete és nyitottság a fejlődésre); Esztétikai tevékenység (esztétikai nevelés: egyéni megjelenés és környezeti igényesség); Egészséges életmód normáit követő magatartás (egészséges életmódra nevelés: differenciált mozgás, higiénia, stb.).

Fejlesztési területek és nevelési célok NAT (12) Az erkölcsi nevelés „KÖZÖSSÉGET ÉPÍTŐ MÁSOKÉRT ÉLŐ EMBER”   EGYÜTTÉRZŐ LELKIISMERETES-JELLEMES ELKÖTELEZETT KOMPETENS (tudás, készségek, képességek, értékek, alkalmazás)  Nemzeti öntudat, hazafias nevelés Állampolgárságra, demokráciára nevelés Az önismeret és társas kultúra fejlesztése A családi életre nevelés A testi és lelki egészségre nevelés Felelősségvállalás másokért, önkéntesség Fenntarthatóság, környezettudatosság Pályaorientáció Gazdasági és pénzügyi nevelés Médiatudatosságra nevelés A tanulás tanítása

Kulcskompetenciák NAT (9) Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Természettudományos és technikai kompetencia Digitális kompetencia Szociális és állampolgársági kompetencia Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség A hatékony önálló tanulás

ÉLETRE SZÓLÓ KULCSKOMPETENCIÁK 3 KATEGÓRIA 16 KONPETENCIA ESZKÖZÜL SZOLGÁLÓ KOMPTENCIÁK ( BELSŐ ERŐFORRÁSOK) INTERPERSZONÁLIS KOMPETENICÁK RENDSZEREZŐ KOMPETENCIÁK GONDOLKODÁSI KOMPETENCIÁK ÖNMOTIVÁCIÓ KOMPETENCIÁJA KONSTRUKTIV VEZETŐ KOMPETENCIA (KÖZÉLETI MUNKA-FEGYELMEZETTSÉG)) PROBLÉMAMEGOLDÓ KOMPETENCIÁK KOMMUNIKÁCIÓ KOMPETENCIÁJA CÉLOK SZERINTI ÉLETVEZETÉS KOMPETENCIA A KREATIVITÁS KOMPETENCIÁJA SOKFÉLESÉG ÉS INTERKULTURÁLIS KOMPETENCIA (TOLERANCIA-KARITATÍV TEVÉKENYSÉG) IKT ESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA MOTORIKUS ÉS SZOCIÁLIS KOMPETENCIA (EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD)   ÉRETT IRÁSOS KIFEJEZÉS KOMNPETENCIÁJA ETIKAI ÉRZÉK KOMPETENCIA (ÉRTÉKÓVÓ MAGATARTRÁS) ÉRTŐ OLVASÁS KOMPETENCIÁJA SPIRITUÁLIS KOMPETENCIA VERBÁLIS ÉS NON-VERBÁLIS KIFEJEZÉS KOMPETENCIÁJA CSOPORT MUNKA KOMPETENCIA

Módszerek: Instrumentális kondicionálás: a konstruktív magatartás- és tevékenységformák megerősítése, illetve a destruktív változások leépítése szelektív (megerősítő- leépítő) hatásrendszer alkalmazása; A konstruktív életvezetés kereteinek a megteremtése: feladatok és tevékenységi alternatívák formájában; funkciója, előhívni (előidézni) a gyerekből kívánt magatartás- és tevékenység formákat – ezáltal a tudatosság (tervezettség) és nemcsak a véletlen, illetve ritka előfordulást kell lesnie a nevelőnek, hogy megerősítse a kívánt viselkedést.

Reflexió 1. Hiszünk-e abban, hogy jó kognitív, szervező-végrehajtó (intellektuális készségekkel és képességekkel) sajátosságokkal rendelkező diákok, pozitív támogató keretek között és tudatos nevelői tevékenységgel (szelektív kondicionálás) a magis értelmében – a diák önmaga felülmúlása – kiváló tanulmányi eredményeket érhetnek el? 2. Hogyan függ össze iskolánkban a diákok eredményessége (sikere) és a morális (jellem) nevelés? Mi a tapasztalatod? 3. Mi a konkrét nevelői rutinod/repertoárod tanári tevékenységed során az iskolában?