Alzheimer Café Újpalota

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Zeneterápia hatásai:  A zene serkentő, aktivizáló, lazító ernyesztő és légzésszabályozó  A zenének erős befolyása van a hangulatra, az érzelmi életre.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Mozgásszervi rehabilitáció
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Innováció a közoktatásban
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
Az „I. Nagy Tavaszi Rábcatorkolás” vetélkedő
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Az életvezetés etikája - a döntésről
Felvételi
Projektmunka Földrajzolok
Geréby-Kúria október 28-29
TILTÁS + INFORMÁLÁS. TILTÁS + INFORMÁLÁS TILTÁS (Tabu) INFORMÁLÁS -> PORNÓ -> test mint szexuális objektum.
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Bábel tornya Kolozsváriné Váray Ibolya Anna.
DARUS.
Környezeti Kontrolling
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Háztartási termelés, család, életciklus
Tehetségelméletek elméleti alapok a tehetséggondozáshoz.
14 év szakmai tapasztalat
MIÉRT ÉRDEMES HOZZÁNK JÖNNÖD?
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
U8 – U10 célok a szezonra.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
12 év szakmai tapasztalat
Gyermekekkel a mediáció szemszögéből
Stratégiai gondolkodás
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Alzheimer Café Újpalota A kreatív táncalkotás és a demencia Szemessy Kinga Tormássy Viktória 2017. március 30. Alzheimer Café Újpalota

Bronx Aging Study (New York City): 1980-2001 New England Journal of Medicine (2003): Leisure Activities and the Risk of Dementia in the Elderly Bronx Aging Study (New York City): 1980-2001 469 fő / 75-85 évesek középosztálybeliek, 91%-ban fehérbőrűek, 64%-ban nők, demencia: - közösségben élnek

New England Journal of Medicine (2003): Leisure Activities and the Risk of Dementia in the Elderly 6 kognitív tevékenység: könyvek vagy újságok olvasása, kreatív írás, keresztrejtvény fejtés, társasjátékozás vagy kártyázás, részvétel csoportos beszélgetéseken, zenélés 11 fizikális tevékenység: tenisz vagy golf, úszás, biciklizés, táncolás, csoportos tornázás, csapatjátékok mint bowling, gyaloglás, több mint két környi lépcsőzés, házimunka, gyermekfelvigyázás

New England Journal of Medicine (2003): Leisure Activities and the Risk of Dementia in the Elderly 5 év alatt 124 főnél alakult ki a demencia (61-nél az Alzheimer-kórhoz kapcsolódva) Az olvasás, társasjátékozás, zenélés, táncolás csökkentették a legnagyobb mértékben a demencia (rizikó)faktorát. Heti 1x = -7%-kal (ha többször, még inkább…)

New England Journal of Medicine (2003): Leisure Activities and the Risk of Dementia in the Elderly A szabadidős tevékenységek elhanyagolása sokszor nem az eredője, az oka, hanem már a következménye a demencia kialakulásának. Hipotézis: komolyabb a kognitív tevékenységek hatóereje (az iskolázottság is befolyásoló), az idegrendszeri autópálya összetettsége miatt. A tanulmány szerint max. azt befolyásolja, milyen szabadidős tevékenységet választunk.

New England Journal of Medicine (2003): Leisure Activities and the Risk of Dementia in the Elderly Mi a jobb? A kognitív vagy a fizikális? Hogyan lehet szétválasztani? pl. házimunka Mitől alakul ki a demencia? Cardiovasculáris betegség > nincs kognitív tréning > demencia… Valamit érdemes csinálni és azt gyakran. Akik heti 4x keresztrejtvényeztek, 47%-kal voltak kevésbé demencia veszélyesek, mint a heti 1xisek.

A kreatív táncalkotásról Milyen tánc? A kreatív táncalkotásról koreográfiák tanulása > memóriafejlesztés koreográfiák kivitelezése > térbeli tájékozódás és kapcsolatteremtés örömteli táncélmény > a változó testtel való konfliktusok oldása táncterápia (a memória szavakkal nem hozzáférhető részének elérése) > a testi tapasztalat = realitásvizsgálatot nem előre elkészített lépéssorozat, hanem saját történeteink, érzéseink nyomán közösen alkotunk mozdulatokat

A kreatív táncalkotásról Milyen tánc? A kreatív táncalkotásról megosztott felelősség: mindenkit alkotóvá emel, ezáltal is serkentve a döntéshozó készségeket, az absztrakt gondolkodást LÉPTÉK intergenerációs mozgásműhely a KOMA Bázison Miért több generációs? Kimozdítás: ne a kategorikus érzelmek és gondolatok felé haladjunk… Önreflexió – életút rajzolás előre és retrospektív

Próbáljuk ki…

Alzheimer Café Újpalota KOMA Bázis www.komabazis.org hello@komabazis.org szemessy.kinga@gmail.com