Készítette: Virágh József

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermekvédelem alapjai – miért szükséges, mire jó a gyermekvédelmi protokoll? Csókay László KPSZTI április 13.
Advertisements

MACSGYOE XXIV. KONFERENCIÁJA Struktúraváltás a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokban Szekcióvezető: Földessy Judit szociálpolitikus Siófok.
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
ESZTERGÁR LAJOS CSALÁD-ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ÉS KÖZPONT GYERMEKVÉDELMI JELZŐRENDSZER ÉRTÉKELÉSE 2015.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az ellátottjogi képviselő feladata az
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Készítette: Virágh József A szegedi Család- és gyermekjóléti Központ kialakításának folyamata Fókuszpont 3. konferencia 2016. november 17. Készítette: Virágh József

Gyermekjóléti szolgáltatás Előzmények Családsegítés Gyermekjóléti szolgáltatás 1997- megalakulása 2000 – Kapcsolatügyeleti szolgáltatás 2002 – Kórházi szociális munka szolgáltatás 2005 – Gyermekjóléti Központ – speciális szolgáltatások 1991- megalakulása 1994- Területi Gondozási Intézethez csatlakozik 1996 - Humán Szolgáltató Központ megalakul 2000 – Regionális módszertani intézménnyé válik 2010 – a 3 családsegítő szolgálat összevonása 2011

2011.

A bejelentés 2015. június 17. „A párhuzamosságok megszüntetése érdekében 2016-tól egyesítik a gyermekjóléti és a családsegítő központokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Czibere Károly a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: 2016. január 1-jétől egyesítik a családsegítő központokat és a gyermekjóléti szolgáltatókat annak érdekében, hogy ne épüljenek ki párhuzamos kapacitások, valamint hogy "összeérjenek az információk, és együtt hasznosuljanak a család számára". Az intézmények új neve család- és gyermekjóléti szolgálat lesz.” (www.kormány.hu)

2015. évi CXXXIII. törvény egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények módosításáról Teljes integráció - 2016. január 1. A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás csak család- és gyermekjóléti szolgálat és család- és gyermekjóléti központ keretében működhet. A jelenlegi családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás bázisán, annak erőforrásai hatékonyabb elosztásával, kötelező önkormányzati feladatként jöhet létre. A polgármesteri hivatallal rendelkező települési önkormányzatok, illetve a közös hivatalok székhely szerinti települési önkormányzata feladatkörébe kerül a lakóhely szintű minimumszolgáltatások biztosítása. A járásszékhelyek települési önkormányzataihoz kerül kötelezően a hatósági feladatokhoz kapcsolódó, gyermekek védelmére irányuló tevékenységek, valamint a speciális szolgáltatások biztosítása A járásszékhely település a központ feladatai, valamint a speciális szolgáltatások vonatkozásában kiterjed a járást alkotó települések lakosságára. A gyermekjóléti központok száma 48-ról 198-ra emelkedik. Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya Bódy Éva mb. főosztályvezető előadásából

Sima úton A változást elősegítő tényezők: Gyermekjóléti Központ működése mint előzmény Módszertani családsegítő mint előzmény Kistérségi kiegészítő szolgáltatások tapasztalata A változás igénye a szakemberekben

2014.

2015. Egységes elvek a vezetésben

Nehezített pálya Végrehajtási rendelet késése Módszertani anyagok késése Téves működési javaslat az önkormányzat felé Szakemberek feszültsége Intézményvezető váltás

Amit tehettünk Tájékozódás információ gyűjtés, előkészületek I. Tájékozódás, információgyűjtés A jogszabály, végrehajtási rendelet tervezet és a korábbi évek módszertani anyagának az elemzése Más központokkal kapcsolatfelvétel Tájékoztatók, konferenciák II. Előkészületek Infrastrukturális lehetőségek átszervezése Belső szakmai tájékoztatók Kistérségi és jelzőrendszeres tájékoztatók Működési dokumentáció előkészítése

Tájékozódás, információ gyűjtés célja Információk továbbítása a rendszer szereplői részére Kiknek Miről - Közvetlen kollegák - Jelzőrendszer, gyermekvédelmi intézmények, hatóságok - Kistérségi intézmények - Kistérségi települések vezetői - Működtetés keretei - Személyi feltételek biztosítása - Intézményi dokumentáció - Jelzőrendszer működtetése - Szakmai módszertan

Információ nyújtás, tájékoztatás módja Egyéni tájékoztatásokon, konzultációkon Csoport értekezleten Jelzőrendszeres és szociális fórumokon Gyermekjóléti hírmondón keresztül

gyermekjóléti Hírmondó

Gyermekjóléti hírmondó

A példa

Működés keretei A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Központ Szeged Sás u. 2. Tévút – A települési önkormányzatoknak a működés módjáról döntés kellett hozniuk 2015. október 30-ig. Az akkori intézmény vezetés tévedése, mely az átalakítással kapcsolatos javaslatában megjelent a mai napig hatással van a működésünkre. Speciális esetek: Zsombó SZKTT ESZI biztosítja a családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást, de a Mórahalmi járásba tartozik. Dóc település az eddigiek során a Kistérségi szerződés alapján a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás ESZI látta el a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait, de jövőben a polgármesteri hivatallal rendelkező települési önkormányzatok, illetve a közös hivatalok székhely szerinti települési önkormányzata feladatkörébe kerül a lakóhely szintű minimumszolgáltatások biztosítása.

Személyi feltételek biztosítása A meglévő szakemberek száma és végzettsége mire elegendő? Egységvezetői felmérés személyi igényekről Vezetői elképzelések családsegítők, esetmenedzserek, tanácsadók, asszisztensek, vezetők Speciálisesetek: Utcai szociális munkások Jelzőrendszeres tanácsadó Mentálhigiénés v. iskolai szociális munkások Asszisztens v. tanácsadó

Intézményi dokumentáció Előzetes szakmai program Főbb fejezetei: Családsegítés Gyermekjóléti szolgáltatás Speciális szolgáltatások

Jelzőrendszer működtetése Jelzőrendszeres tanácsadó feladatai Jelzőrendszeri felelősök Heti jelentés Tervek Jelzőrendszer tájékoztatása Jelzések nyilvántartása

Szakmai módszertan Családsegítő feladatai Esetmenedzser feladatai Tanácsadók feladatai Szakemberek együttműködése Dokumentáció

Végrehajtási rendelettől a módszertanig 2015. november 30 – 2016 Végrehajtási rendelettől a módszertanig 2015. november 30 – 2016. április 26. Magyar Közlöny 2015. november 30. 185. száma Az emberi erőforrások minisztere 55/2015. (XI. 30.) EMMI rendelete egyes szociális és gyermekjóléti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Kapcsolat felvétel a járási intézményekkel Információ gyűjtés a hatósági eljárással érintett gyermekek és családok számáról - Védelembevétel - Ideiglenes hatályú elhelyezés - Nevelésbevétel - Utógondozás - Megelőző pártfogás A Család- és Gyermekjóléti Központ szolgáltatásaival kapcsolatos infrastrukturális lehetőségekről

Személyi feltételek tervezése Ellátott családok számok alapján Lakosság szám alapján - Települési (Szeged, Domaszék, Szatymaz, Zsombó) - Járási (Szeged, Röszke, Algyő, Sándorfalva, Dóc, Domaszék, Kübekháza, Deszk, Újszentiván, Szatymaz, Ferencszállás, Klárafalva, Tiszasziget) Adott szakmai létszám alapján

Az új struktúra, új vezetés Család- és Gyermekjóléti Központ egységvezető Család – és Gyermekjóléti Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezető Család- és gyermekjóléti Központ központvezető Családsegítők Járási jelzőrendszeri tanácsadó Esetmenedzserek Tanácsadók Szociális asszisztensek

A költözés 2015 január 15-től birtokba vehette a központ a korábbi gazdasági részleg irodáit (12 helyiség) 1. lépés: Az irodák kiosztása 2. lépés: A festés 3. lépés: Bútorok beszerzése 4. lépés: Költözés 5. lépés: Az informatikai háttér kiépítése 6. lépés: A környezet gyermekközpontúvá tétele

A munka megindul Iratok átadása átvétele Esetmenedzseri esetelosztás Szeged 5 fő esetmenedzser Járás 1 fő esetmenedzser Tanácsadói feladatok kialakítása Járási jelzőrendszeres tanácsadó 1 fő Kapcsolatügyeleti, mediátor tanácsadó 1 fő Pszichológus tanácsadó 2 fő Családterápiás tanácsadó 1 fő Kórházi szociális munkás tanácsadó 1 fő Mentálhigiénés tanácsadó 2 fő Utcai szociális munkás tanácsadó 2 fő Jogi tanácsadó 1 fő+heti 2 óra Eljárásrendek kialakítása

Konfliktus helyzetek Konfliktust előidéző tényezők: téves kommunikáció a kommunikáció hiánya véleménykülönbség, másfajta gondolkodás különböző nézőpont, különböző hozzáállás

A konfliktusok jellemzői Konstruktív Destruktív Az előforduló problémákat leválasztották a szakemberekről Az irracionális érveket leleplezték Elősegítette a kreativitást és az alaposságot Védekező, blokkoló magatartást váltott ki Feszültséget növelt Polarizálta a központ és szolgálat véleményét

Konfliktusok kezelése Eddigi igénybe vett lehetőségek: Társas érzelmi Konszenzus teremtés Szabályok, szabályzatok, eljárások, tervek, programok, érdekeltségi rendszer, stb. alkotása (technokratikus) Bizottság, team, projekt létrehozása (strukturális) További lehetőségek: konfliktusfeloldás, vezetőkiválasztás, belső értékrend, képzés stb (személyorientált)

Módszertan 2016. május 2. 1.Protokoll - A család- és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő-és jelzőrendszer folyamatairól 2.Protokoll - A gyermekvédelmi gondoskodáshoz kapcsolódó család- és gyermekjóléti szolgáltatások folyamatairól 3.A gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges egységes elvek és módszertan 4.Szakmai ajánlás - A család-és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő- és jelzőrendszer működésének és működtetésének szabályairól

Jelenlegi helyzet Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Családsegítők 27 aktív dolgozó (4 kist. 23 Szeged) 80% volt CSSK-s kolléga A Szolgálat 349 ellátottal dolgozik 16.6 / Családsegítő 226 új jelzés, körny. t. 79, szolgáltatás kérés, visszajelzés 110

Jelenlegi helyzet Család- és Gyermekjóléti Központ A Központ adatai: Készenléti ügyelet: 2020 óra 3 hívás Esetmenedzserek (5+2 fő) Pszichológiai tanácsadás: 236 alk. 71 eset Tanácsadók (12 fő) + 4fő megbízással, részmunkaidőben Jogi tanácsadás: 325 eset Asszisztens (2 fő) Tanulási felzárkóztatás: 236 alk. 22 gy. Kórházi szoc. munk.: 42 gyerek Védelembe vétel: 145 cs. 208 gy. Családterápia: 34 eset Nevelésbe vétel: 120 cs. 181 gy. Mediáció: 112 Utógond.: 4 cs. 5 gy. Mediációval segített kapcsolat ügyelet: 137 IDE: 21 cs. 24 gy. Folyamatban lévő ü.: 85 cs. 103gy. Kamasz mediáció: 114 Esetkonzultáció: 109 Utcai szoc. munk.: 553 kapcsolat felv. 42 eset / esetmenedzser

Jelenlegi helyzet Járási jelzőrendszer adatai Szeged Járás adatai 1-39. hétig (szeptember 31-ig): jelzések száma, 633 ebből Szeged 437 Írásban érkezett: 509, szóban, telefonon: 125.

Járási jelzőrendszeri tevékenység

Jelzőrendszeri tájékoztatások a jelzőrendszer működésének elősegítése érdekében - Nulladik óra, első slukk" - megváltozott serdülőkori szerfogyasztási attitűdök,     Búsi Dávid utcai szociális munkás - Gyermekjogi mesék     Virágh József központvezető - Létminimum alatt élő kisgyermekes családokkal végzett szociális munka     Szilágyi Beáta esetmenedzser - A Család- és Gyermekjóléti Központ kríziskezelő csomagja     Koha Roberta családterápiás tanácsadó - Szülői felügyeleti jog, kapcsolattartás témakörben felmerülő gyakori kérdések, problémák     dr. Gyulai Edina kapcsolatügyeleti mediátor tanácsadó - Tájékoztató a Gyermekbántalmazás módszertani anyagról     Virágh József központvezető - Családonbelüli erőszak, kríziskezelés OKIT, Csáo, Gyáo igénylése     Sóki Szabolcs egységvezető - Családjából kiemelt gyermekek sorsrendezése     Virágh József központvezető - A gyermekvédelem rendszere     Virágh József központvezető

GYEXIT ?

Köszönöm a Figyelemet!