A pszichológiai mérés alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
Advertisements

Tehetségazonosítás gyakorlata
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A Bálint Márton Általános és Középiskola
Zalaegerszeg, február 16. Bíróné Bondor Katalin
Széchenyi tehetségműhely
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, november 27.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2)
A gyakorlatvezető mentor
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az e-portfólió használati köre
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Kiss Albert Zalaegerszeg, szeptember 23.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A pedagógus.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Pedagógiai személyiségértelmezések
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Korai tehetségnevelés
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A szociális képességek fejlesztése módszertana
A tanárképzés szerkezete
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Összeállította: Patakfalvi Attiláné közoktatási szakértő
Integráció, inkluzió PPK,
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az Arany János Tehetséggondozó Program szerepe a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tehetséggondozó munkájának pedagógiai, módszertani fejlesztésében.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

A pszichológiai mérés alapjai Választható tantárgy Berghauer-Olasz Emőke

A tantárgy célja: A pszichológiai mérés alapfogalmainak ismertetése, valamint az alkalmazási területek bemutatása, nagy hangsúlyt fektetve a tanulók megismerésére irányuló pszichológiai vizsgálati módszerekre.

Megállapítás A tanulók megismerése nélkül nem igazán lehet eredményes pedagógiai munkát végezni Ez a választható tantárgy azon pszichológiai vizsgálatokat veszi górcső alá, amelyeket a pedagógusok szakirányú (pszichológusi) képzettség nélkül is fel tudnak használni tanítványaik megismerésében.

Feladatok: Módszertani megtanítani a hallgatóknak a pszichológiai mérés sajátosságait, rávilágítani a vizsgálati módszerek iskolai alkalmazásának fontosságára.

Feladatok Ismereti: általános képet adni a pszichológiai mérőeszközök alkalmazási területeiről és típusairól. Bemutatni a tanulók megismeréséhez ajánlott pszichológiai módszereket.

Feladatok Gyakorlati: Megtanítani a leendő pedagógusokat azokra a módszerekre, amelyek segítségével hatékonyan vehetnek részt az tanítási-tanulási folyamatban

A tantárgy teljesítése során A hallgató KÉPESSÉ válik egy iskolai osztály társas szerkezetének feltárására,helyesen alkalmazva a többszempontú szociometria és az innovatív társas kapcsolat-vizsgálati módszereket.

A módszerek 5 nagy csoportja A tanuló (Intellektuális képességek. Kreativitás és szabadidő. A kreatív személyiség. Tehetség. Szorongás. Boldogság-és szomorúságforrások. Jövőkép. Énkép, szociális kép. Önértékelés) A tanulás (Teljesítményigény. Tanulás iránti attitűd. Tanulási stílus. Iskolai motiváció. Vizsgaszorongás)

Módszerek A közösség (A társas-közösségi tulajdonságok jellemzői a pedagógus szerint. A saját közösség iránti attitűd. A közösség értékrendje. Szociometriai felmérés. A kinetikus iskolarajz) A család (Családkép, családideál. A gyermek véleménye a szülők nevelési módszereiről. A szülők – ahogyan a pedagógusok látják őket. Családi kérdőív) A pályairányulás (Hajlam és hivatás. A munkával kapcsolatos igények. A munkával kapcsolatos értékek. A Gordon-féle interperszonális értékek felmérése.

Ajánlott irodalom Rózsa, S. – Nagybányai Nagy, O. – Oláh, A: A pszichológiai mérés alapjai. Budapest. 2006. Tóth, L: Pszichológiai vizsgálati módszerek a tanulók megismeréséhez. Pedellus Kiadó. Debrecen. 2004. Vass, Z.: A rajzvizsgálat pszichodiagnosztikai alapjai. Flaccus Kiadó. Budapest. 2013.