Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

A Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola környezeti nevelési tevékenysége
Barátaimnak Szeretettel
Rendezvényszervezés az állatkertekben Zoopedagógiai Konferencia Szeged, március 27.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
13. MultiMédia az oktatásban konferencia Budapesti Műszaki Főiskola
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
Óvodások a természetben SzatmáriAdrienn Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Oktatási és Turisztikai Osztály Sopron,
Hortobágyi Nemzeti Park
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Hidrológiai monitoringrendszerek
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Természeti erőforrások védelme
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Padányi Katolikus Gyakorlóiskola
MEGHÍVÓ Vasárnap Sas-hegy Természetvédelmi terület Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
Humán TISZK TÁMOP projekt 2012/13-as tanév Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola.
Öko tudatos szakképzési „jó gyakorlatok” a Krúdyban.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
 EU szabályozás Vízvédelem.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Erdészeti erdei iskolái TÖOSZ február 23.. Ahogy kezdődött… Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály megalakulása
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
Nagyné Horváth Emília.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Nemzeti Parkok.
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
„Építő közösségek a tényői IKSZT-ben”
Körösvölgyi Állatpark
„Családi időutazás” TÁMOP-projekt 1. félév január – május KŐRÖSI.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Diákönkormányzat beszámolója 2009/2010 tanév Alakuló megbeszélés Elnök: Túrós Kata Elnök: Túrós Kata Elnökhelyettes: Raffay Norbert Elnökhelyettes:
Aggteleki Nemzeti Park
Őrségi Nemzeti Park.
A fenntarthatóságra nevelés iskolán kívüli módszerei Dr. Malatinszky Ákos, SZIE MKK KTI TTÖT „Az emberi történelem egyre inkább az oktatás és a katasztrófa.
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája Nagylók Kossuth utca 3. Ökoiskola január december 31. Bakonyi Árpádné.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2007)
2014. évi forgalmi adatok statisztika. Alapötlet Legyen valami újdonság naponta változó kínálat létrehozása Forrás: ezenanapon.hu.
Herman Ottó nyomában Herman Ottó halálának századik évfordulóján rendezte meg iskolánk „Herman Ottó nyomában” elnevezésű környezetvédelmi akadályversenyét.
Meghívó Föld napi rendezvényekre
NPK Ember és természet szakmai tagozat
SZMK Értekezlet május 9..
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Helyi védett értékek bemutatása a
Környezeti nevelés középiskolásoknak
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
FRAGMENTS of NATURE / TERMÉSZETI TÖREDÉKEK
Barátaimnak Szeretettel
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

Ócsai Madárvárta

Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és hogyan tudnak közösségben, összhangban élni a természettel. Elsődleges cél a természet szépségének megismertetése, a Föld iránti felelősségteljesebb szemlélet elsajátíttatása. A nomád természetismereti táborok kiválóan alkalmasak a nagyvárosi szemléletmódtól való elszakadásra. Érdemes minden oldalról bemutatni a természetet, összefüggéseiben és részleteiben egyaránt, gyermekkorban kezdve, az emóciókon keresztül közelítsünk, hogy minél szorosabbá váljon a kapcsolat A táborok gerincét szakmai programok képezik, ezeket kiegészítik a manuális vagy szakmai jellegű játékos foglalkozások és a globális, komplex témákról a holisztikus szemlélet kialakításáért folyó beszélgetések.

A szemléletformálás eszközei 3. Tanulmányi versenyek Hazánkban évtizedekre visszatekintő múltja van az iskolai vagy városi jellegű, illetve a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által koordinált tantárgyi feladatmegoldó versenyektől kezdve a nagyrészt a jeles napokhoz kötődő, eseti jellegű városi vetélkedőkön át az országos környezet- és természetvédelmi megmérettetésekig (Herman Ottó-, a Kitaibel Pál-, a Kaán Károly- és a Teleki Pál-verseny).

A szemléletformálás eszközei 4. Tanösvények Természeti értékek megismertetésének és a védelmük iránti elkötelezettség kialakításának hatékony helyszínei változatos útvonalúak, könnyen bejárhatóak és bőséges információt nyújtanak rendszerint újonnan kialakított, jelzett túraútvonal mentén található értékeket vezetőfüzet vagy információs (és gyakran az elmélyülést segítő feladatokat adó) táblák, esetenként szakmai vezető révén mutatnak be. Számuk az utóbbi években nőtt, az általuk hordozott információ is kibővült: az adott térség természeti értékei mellett gyakran környezeti problémákat és azok megelőzéséhez, illetve megoldásához szükséges életviteli mintákat is bemutatnak.

Tanösvények funkciói Információ- és ismeretanyag-átadás (ismeretterjesztési funkció) Szemléletformálás, a látogatók aktivizálása, részbeni irányítása (értékvédelmi funkció) Kikapcsolódás elősegítése, élményszerzés

Tanösvények típusai táblás karós-füzetes kombinált természeti értékeket bemutató egyéb (Humusz, Fürkész, ...)

Fürkész Ösvény, Jósvafő

Aggteleki Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

Bükki NP, Ipolytarnóc

Yellowstone Nemzeti Park, USA

Jeles napok a környezet- és természetvédelemben Február 1. A Tisza élővilágának emléknapja Február 2. A Vizes Élőhelyek Világnapja Március 6. Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap Március 22. A Víz Világnapja Április 22. A Föld Napja Április 24. A Kísérleti Állatok Védelmének Világnapja Május 10. Madarak és Fák Napja Május 15. Nemzetközi Klíma Akciónap Május 22. A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja Május 24. Az Európai Nemzeti Parkok Napja Június 5. Környezetvédelmi Világnap Június 8. Az Óceánok Világnapja Június 17. Világnap az Elsivatagosodás és az Aszály Ellen

Június 21. A Nap Napja Július 11. Népesedési Világnap Szeptember 16. Az Ózon Világnapja Szeptember 22. Európai Autómentes Nap Szeptember 3. szombatja Takarítási Világnap Szeptember 26. A Tiszta Hegyek Napja Október 1. Habitat Világnap Október első hétvégéje Madármegfigyelési Világnap Október 4. Az Állatok Világnapja Október 8. Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Vn. Október 15. Nemzetközi Gyalogló Nap Október 21. Földünkért Világnap November utolsó hétvégéje „Ne Vásárolj Semmit!” Nap December 29. A Biodiverzitás Védelmének Világnapja

Köszönöm a figyelmet! malatinszky.akos@mkk.szie.hu