A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Fémkereskedelem szabályozása
Szabályozók, feltételek, működés
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Általános forgalmi adó
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
e-jövedék konferencia
Állam munkavédelmi feladatai
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Utazási iroda alapítása
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Szabadforgalomba bocsátott jövedéki termékekre vonatkozó normatívák.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A jövedéki szabályozás modernizálása
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A kémiai biztonságról közérthetően
A készpénzforgalmazásra vonatkozó jogszabályi előírások
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
NAV TOLNA MEGYEI VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRI IGAZGATÓSÁGA Szekszárd, Damjanich u. 50. Jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
Jövedéki adó (1.), ökoadók (2.) ELTE ÁJK 2015 Darák Péter.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
NEMZETI ADÓ- és VÁMHIVATAL Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Adó- és Vámigazgatósága.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény változásai a jövedéki engedélyes kereskedelemben, és jövedéki kiskereskedelmben Berta János őrnagy Főosztályvezető.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Vendéglátás ÁFA változása
Az új jövedéki szabályozás szankciórendszere
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
Jövedéki adó (1.), ökoadók (2.)
Általános forgalmi adó törvény 2017.
A jövedéki adóról szóló évi LXVIII
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Közbeszerzési tudnivalók
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény Vendéglátást, kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást végző személyek jövedéki kiskereskedelmi tevékenységére vonatkozó általános rendelkezések (2017) Márkus György pénzügyőr őrnagy NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága Jövedéki Igazgatási Osztály

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály (kihirdette: MK. 88. 2016 Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály (kihirdette: MK. 88. 2016. 06.17.): a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) A Jöt. hatálya: Tárgyi: adóra (jövedéki adóra és a dohánygyártmány áfa-ra) és a jövedéki ügyekre terjed ki; Területi: Magyarország területén alkalmazandó; Személyi: Magyarország területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre alkalmazandó; Időbeli: az új Jöt. rendelkezései lépcsőzetesen lépnek hatályba 2016. november 1-től 2018. január 1-jéig.

2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról bor   szőlőbor csendes bor egyéb bor egyéb csendes erjesztett ital pezsgő habzóbor egyéb habzó erjesztett ital köztes alkohol termék csendes köztes alkoholtermék habzó alkoholtermék sör

Fogalmak: „jövedéki kiskereskedelmi tevékenység”: a szabadforgalomba bocsátott sörrel, csendes és habzóborral, egyéb csendes és habzó erjesztett itallal, köztes alkoholtermékkel és alkoholtermékkel, a kereskedelemről szóló törvény szerint végzett kereskedelmi tevékenység; „jövedéki kiskereskedő”: jövedéki kiskereskedelmi tevékenységet folytató személy; „közvetlen fogyasztásra szánt ital”: a kereskedelemről szóló törvény szerinti vendéglátást vagy szálláshely-szolgáltatást folytató jövedéki kiskereskedő által a vendégek számára a szolgáltatás helyén történő elfogyasztásra szánt, adózott sörből, csendes és habzóborból, egyéb csendes és habzó erjesztett italból, köztes alkoholtermékből és alkoholtermékből előállított jövedéki termék (pl. koktél, fröccs, forralt bor).

Fogalmak: „eredet igazolása”: a jövedéki termék birtokosának a birtokolt jövedéki termék eredetét és a birtoklás jogszerűségét hitelt érdemlően igazolnia kell; „kötelezettségszegés”: a Jöt.-ben meghatározott kötelezettség megszegése (történhet kizárólag mulasztásos jelleggel, illetőleg a cselekményhez kapcsolódó vagyoni hátrány okozásával); „vagyoni hátrány”: az e törvényben és a végrehajtási rendeletben foglalt kötelezettség megszegésével az állami költségvetésnek okozott adóbevétel-kiesés és a jogosulatlan adó-visszaigénylés; „jövedéki bírság”: az a személy, aki az e törvényben meghatározott kötelezettségét megszegi, jövedéki bírsággal sújtandó.

Jövedéki termék beszerzése: Vendéglátást, kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást végző jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket belföldön csak - adóraktár engedélyesétől, - termékét adóraktárban tároló személytől, - kisüzemi bortermelőtől, valamint - jövedéki engedélyes kereskedőtől szerezhet be. Kivétel! Egyedi, az állami adó- és vámhatóság által előzetesen engedélyezett esetben a fentieken kívül más személytől is történhet a beszerzés.

Jövedéki termék beszerzése: A jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivétel! Adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől 200 ezer forintot meg nem haladó értékű jövedéki termék beszerzését. A „készpénzfizetés” fogalmának meghatározása a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény (továbbiakban: Htp.) rendelkezéseiből vezethető le: „a fizető fél és a kedvezményezett közötti közvetlen, közvetítői közreműködés nélküli, bankjeggyel és érmével /a továbbiakban: készpénz/ történő fizetési művelet.” A fenti rendelkezésnek csak olyan fizetési megoldások felelnek meg, amelyeknél készpénz átadására nem kerül sor, hanem a fizetési művelet a kedvezményezett bankszámlájának közbeiktatásával történik.

Jövedéki termék beszerzése: Nem felel meg a készpénzfizetés tilalmának az a fizetési konstrukció sem, ahol az átutalásos számla ellenértékét a kedvezményezett (pl. nagykereskedő) ügyvezetője, alkalmazottja a jövedéki kiskereskedő által történt meghatalmazás alapján fizeti be a bankszámlájára. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a nagykereskedő vélhetően átveszi az átutalásos számla ellenértékét készpénzben.

Jövedéki termék szállítása, értékesítése: általános szabály, hogy belföldi címről belföldi címzett részére kereskedelmi céllal, a végrehajtási rendeletben meghatározott adatokat tartalmazó szállítólevéllel szállítható, a jövedéki termék szállításának helyszíni ellenőrzésekor jogsértés hiányának megállapítása esetén csak abban az esetben kell jegyzőkönyvet kiállítani, ha azt az ellenőrzött személy kéri. Az állami adó- és vámhatóság az ellenőrzés tényét jegyzőkönyv készítésének hiányában a szállítási okmányon rögzíti, jövedéki kiskereskedő a kereskedelemről szóló törvény szerinti mozgóbolt útján sört, csendes és habzóbort, egyéb csendes és habzó erjesztett italt, köztes alkoholterméket és alkoholterméket kiszerelve, abban az esetben forgalmazhat, ha az állami adó- és vámhatóságnak a mozgóbolton keresztül történő értékesítés megkezdését – a végrehajtási rendeletben meghatározott adattartalommal – legkésőbb 5 munkanappal megelőzően bejelenti.

Jövedéki termék szállítása, értékesítése: Vendéglátást folytató jövedéki kiskereskedő elvitelre csendes bort és egyéb csendes erjesztett italt csak 25 litert meg nem haladó kiszerelésben, 25 litert meghaladó kiszerelésű csendes bort italadagoló szerkezeten keresztül vagy az állami adó- és vámhatóság által előzetesen jóváhagyott átfolyásmérővel ellátott szerkezet útján forgalmazhat. Sört, csendes és habzóbort, egyéb csendes és habzó erjesztett italt, köztes alkoholterméket és alkoholterméket jövedéki kiskereskedő a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabály szerinti alkalmi rendezvényen, a kereskedelemről szóló törvény szerinti közterületi értékesítés keretében, vásáron vagy piacon akkor forgalmazhat, ha az állami adó- és vámhatóságnak – a végrehajtási rendeletben meghatározott adattartalommal – az értékesítés megkezdése előtt legkésőbb 3 munkanappal bejelentést tesz.

Jövedéki termék tárolása, készletezése: A kereskedelemről szóló törvény szerinti vendéglátást vagy szálláshely-szolgáltatást folytató jövedéki kiskereskedő üzletében és az ahhoz tartozó raktárában – a vendégeknek már kiszolgált termékek kivételével – 2 liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből, csendes borból és egyéb csendes erjesztett italból a végrehajtási rendeletben meghatározott mennyiségű bontott termék az abban meghatározott feltételekkel tárolható. A jövedéki engedélyes kereskedő a jövedéki kiskereskedő részére értékesített jövedéki termékeket vagy azok egy részét a jövedéki kiskereskedő kérésére visszavásárolhatja.

Ügyintézés: A jövedéki ügyeket elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által biztosított információs rendszeren vagy az állami adó- és vámhatósággal létesített közvetlen kapcsolati rendszeren keresztül kell intézni. A jövedéki ügy fogalma: az e törvény, valamint a végrehajtási rendelet szerinti rendelkezésekkel – beleértve az engedélyezési, nyilvántartásba-vételi, bejelentési kötelezettséget is – kapcsolatos közigazgatási hatósági ügy, beleértve a hatósági ellenőrzést. Információs rendszer: a jelenleg is használható ügyfélkapu, melyen keresztül ÁNYK nyomtatványok küldhetők. Közvetlen kapcsolati rendszer: a jelenleg is használható közvetlen, gép-gép kapcsolat amelyen keresztül XML üzenetek küldhetők.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail cím: veszpremavig@nav.gov.hu Postai cím: 8201 Veszprém, Pf. 120. Telefonszám: 88/577-300