15. Az eladók foglalkoztatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
Munkaszervezési ismeretek
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete

A Munka Törvénykönyve változásai
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
Kártérítési felelősség
A munkaidő és pihenőidő szabályozása
2010. december Dudás Katalin
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
12. Munkaügyi rendszer.
Munkaidő és pihenőidő A Munka Törvénykönyve szabályai különös tekintettel a mezőgazdaság sajátosságaira.
Kártérítési felelősség
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
Munkajogi ismeretek.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
Munkaszervezési ismeretek
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Gyógyszertári üzemvitel A gyógyszertári tevékenységgel, ill. a működésével kapcsolatos szakmai és egyéb üzemviteli ismeretek: Egészségügyi szervek és intézmények.
A munkaidő szabályozása Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
MUNKAJOGI ALAPISMERETEK – 9. Dr. Csőke Rita Munkajogi alapismeretek, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Munkajog Általános szabályai.. Jogi szabályozás 11992. évi XXII. tv. (Mt.) 11992. évi XXIII. tv. (Ktv.) 11992. évi XXXIII. tv. (Kjt.) lex specialis.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Jogok és kötelezettségek II.
MUNKAIDŐ 2. rész.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
MUNKAJOG – Kártérítés Dr. Csőke Rita
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

15. Az eladók foglalkoztatása – Mutassa be a dolgozók munkarendjére és a szabadságok kiadására vonatkozó törvényi előírásokat! – Foglalja össze a munkáltató és a munkavállaló jogait és kötelezettségeit! – Mutassa be a kereskedelemben jellemző kártérítési felelősségre vonatkozó előírásokat!

A munkaidő-beosztás elkészítésénél figyelembe kell venni az alábbiakat: - Munka törvénykönyvének szabályai - Kollektív szerződés előírásai - Dolgozók egyéni munkaszerződésének elemei - Várható forgalom nagysága - Az üzlet személyi feltételei (táppénzes, Gyes-es, szabadságon lévő alkalmazottak)

1. A munkarend kialakítása Munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. A napi munkaidő A teljes napi munkaidő változatlanul napi nyolc óra. Ez a felek megállapodása alapján legfeljebb napi tizenkét órára emelhető. Részmunkaidő, amelyről akkor beszélhetünk, ha a felek az adott munkakörre irányadó teljes napi munkaidőnél rövidebb napi munkaidőben (pl. napi négy óra) állapodnak meg.

1. A munkarend kialakítása A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg: Általános munkarendről beszélünk, ha a munkáltató a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig, egyenlően osztja be. Kötetlen a munkarend, ha a munkáltató heti átlagban legalább a napi munkaidő fele beosztásának jogát a munkavállaló számára írásban átengedi.

1. A munkarend kialakítása A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg: Egyenlőtlen munkaidő-beosztásról beszélünk, ha a munkáltató a munkaidőt a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül osztja be. Osztott munkaidő: a mt. a napi munkaidőt legfeljebb két részletben is beoszthatja. A munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni,

2. A pihenőidő ha a munkaidő meghaladja a napi 6 órát, 20 perc munkaközi szünetet kell adni, a napi pihenőidő 11 óra, min. ideje 8 óra, heti két pihenőnap, melyből egynek vasárnapra kell esnie (kiv. pl.: keresked.) munkaszüneti napok: pl.: jan.1; márc. 15; stb. alapszabadság: 20 munkanap,

2. A pihenőidő A munkavállalónak életkorától függően egyre növekvő számú pótszabadság jár. pótszabadság: gyereknap (1-2; 2-4; 3-7), veszélyesebb munkaköröknél betegszabadság: átlagkereset 60%-a jár, egyéb munkaidő kedvezmények: gyed, gyes, tanulmányi szab; fizetés nélküli

3. A munkavégzés szabályai 3.1. A munkáltató alapvető kötelezettségei a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani, a munkavállaló munkavégzés során felmerült indokolt költségeit megtéríteni, biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit,

3. A munkavégzés szabályai 3.1. A munkáltató alapvető kötelezettségei ingyenesen biztosítani a munkavállaló alkalmassági vizsgálatát, a fogyatékossággal élő személy foglalkoztatása során gondoskodni az ésszerű alkalmazkodás feltételeinek biztosításáról, a munkavállalót olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára és fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel nem jár.

3. A munkavégzés szabályai 3.2. A munkavállaló alapvető kötelezettségei: a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, munkaideje alatt – munkavégzés céljából, munkára képes állapotban – a munkáltató rendelkezésére állni, munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni, a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani, munkatársaival együttműködni.

4. A munkáltató kártérítési felelőssége Objektív felelősség: azaz a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a munkaviszonnyal összefüggésben okozott kárt, tekintet nélkül arra, hogy a kár bekövetkezésében terheli-e vétkesség vagy sem. A kimentési lehetőségek: mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt az ellenőrzési körén kívül eső olyan körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje, vagy a kárt elhárítsa, vagy a kárt kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta.

4. A munkáltató kártérítési felelőssége A kártérítés mértéke és módja A szabályozás gyakorlatilag nem változott. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló elmaradt jövedelmét, dologi kárát, nem vagyoni kárát.

5. A munkavállaló kártérítési felelőssége Felelősség a vétkesen okozott kárért A munkavállaló főszabály szerint a vétkesen okozott kárért felel a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania. A törvény négyhavi távolléti díjban maximálja a gondatlan károkozás esetén fizetendő kártérítés mértékét. Súlyos gondatlanság és szándékos károkozás esetében a teljes kárt kell megtéríteni.

5. A munkavállaló kártérítési felelőssége Súlyos gondatlanságnak nevezzük, amikor a munkavállaló előre látja tettének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában Szándékosság esetében közömbös, hogy a kár okozása egyenes vagy eshetőleges szándékkal történt

6. Felelősség a leltárhiányért a leltárhiányért a mv. vétkességre tekintet nélkül felel, a leltárfelelősségi megállapodást írásba kell foglalni, csoportos leltárfelelősségi megállapodás is köthető, a mv.-val a leltárelszámolást és annak eredményét ismertetni kell, az árukészletet egyedül kezelő mv. a leltárhiány teljes összegéért felel, csoportos leltárfelelősségi megállapodás esetén a kártérítés mértéke nem haladhatja meg a megállapodást kötött mv.-ók távolléti díjának hathavi együttes összegét.