ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Stockholmban augusztus 2-8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKMAI MUNKÁNK MISKOLC Készítette: Machán Jánosné.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Pápa.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Bolyai Farkas Szakképző Iskola „ Régi hagyományok… … új tudományok”
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
{ Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Mercedes-Benz-Iskola
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
Budapest XVI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola
A magyar LLG Tanács ülése
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
szakmai referens, országos versenyszervező
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Mátészalkai Szakképző Iskola
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
HHR.
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Az első hat év programja
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A gyermeki jogok érvényesítése
DARUS.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
KRÉTA-ESL Bemutató.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Németország BESZÁMOLÓ 2014
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Stockholmban 2015. augusztus 2-8. Készítette: Dr. Rivóné Darók Ilona dr. Mező Ferenc Általános Iskola Budapest, Ond vezér park 5.

A kurzus adatai Kurzust szervező intézmény Eucourses Kurzus neve Reading the city Időpontja 2015.08. 02-08. Tanórák száma 56 óra Helyszíne Stockholm, Svédország Kurzusvezető neve David Powell Kurzus nyelve angol

A kurzus célja Felfedezni a nagyvárost, mint a tapasztalva tanulás, a tanulás és tanítás forrását! A jövő Európája városlakó. Az a hely, ahol születtünk, az emberek, akikkel először találkoztunk, alakítják személyiségünket és identitásunkat, és alapvetően meghatározzák személyiségünk formálódását. Ez a kombináció adja nyelvünket, dialektusunkat, polgári büszkeségünket és hovatartozásunkat. Azok az embereknek, akik résztvevői egy városiasodó életstílusnak, fejlődik a „városolvasó”, megismerő képességük. Ők olvassák a város lüktetését, légkörét. A város „olvasása” ellátja a tanárokat azokkal a képességekkel és forrásokkal, amelyekkel képessé válnak felfedezni Európát kis és nagyvárosaik megismerése által. Felfedezhetjük számos aspektusból kulturális identitásunkat, és ezt összevethetjük más európai országok identitásával. A kurzus és a tananyag ráirányítja a figyelmet, és elfogadtatja a formális és informális oktatásra Európa szerte. A kurzus elkötelezett a legújabb „hordozható” technológiák alkalmazásában, azon célból, hogy bevigye a „külvilágot” az osztályterembe.

A kurzus programja Augusztus 2. (vasárnap) Érkezés a célországba Ismerkedés, bemutatkozás; a kurzus előkészítése

A kurzus programja Augusztus 3. (hétfő) 1. Bevezető előadás: A „felépített” környezett, mint oktatási eszköz. Európai dimenzióba helyezés. A város felosztása, város és identitás. Én és a szülővárosom. A résztvevők tanárok bemutatkozása. 2. Bemutatkozik a Reading the city program: célkitűzések, ideológiák, tapasztalatok 3. A gyakorlati munka bemutatása, „ Megragadni Stockholm ízeit”. „ A tégla hangja”.Bemutatkozó séta az Óvárosban. A kurzus céljainak, feladatainak megfogalmazása; Miként használjuk fel az iskolán kívüli helyszíneket diákjaink oktatására, nevelésére; az európai polgárrá nevelés módszertana. Egyéni és csoportfeladatok kiosztása, melyet a kurzus során teljesíteni kell.

A kurzus programja Augusztus 4. (kedd) 1. Skanzenlátogatás. A történelmi közösség. 2. Idegenvezetés a Skanzen területén történelmi környezetben. 3. Interjú készítés az 1920-30-as évek életéről. 4. Séta az Óvárosban: A történelmi városrész, „olvasni a város évgyűrűit”. Feladatok arra vonatkozóan, hogyan ismerhetsz meg egy várost, tájat különféle érzékelési/megfigyelési gyakorlatokkal egybekötött városnézés során. Érzékelést fejlesztő gyakorlatok folyamatos értékelése.

A kurzus programja Augusztus 5. (szerda) 1. Műhelymunka: A művészet és a város, városlakó. 2. Előadás: Tájékozódás a városban Tájékozódás a virtuális városban Digitális eszközök bemutatása 3. Stockholmi idegenvezetés a metró mentén, város és külváros. Múlt, jelen és jövő. Ötletek a felnőttekkel, gyerekekkel és fiatalokkal való munkához a résztvevők tapasztalataira hagyatkozva. Hogyan tudjuk az építészetet használni az oktatásban.

A kurzus programja Augusztus 6. (csütörtök) 1. Látogatás a Svéd Tudomány, Technika és Média Múzeumába. 2. TV-show készítés, amely adásban is volt aznap 17 órakor. Alapja a hét tanulmányi útjai és a múzeumlátogatások. Címe: „Stockholm ízei”.

A kurzus programja Augusztus 7. (péntek) 1. Egynapos kirándulás Mariefredbe Reneszánsz városépítési terv Megfigyelési gyakorlatok Látogatás Gripsholmsslot kastélyába. Csoportmunka: dokumentumfilmkészítés a város jellegzetes házairól.

A kurzus programja Augusztus 8. (szombat) 1. Egyéni és csoportértékelések a közös munka áttekintése; 2. A kurzus elvégzését igazoló dokumentumok kiadása

A kurzus eredménye A kurzus elvégzése során segítséget kaptam az alábbi készségek, képességek fejlesztésében: képes vagyok nem csak nemzeti, de európai polgárként is gondolkodni; jobban megértem az unió oktatási célkitűzéseit; kapcsolatokat építettem ki más országokban tanító kollégáimmal; megértettem a városiasodás és az oktatás kapcsolatát, hogyan osztható fel a város különböző részekre, városiasodás és annak tanulása, örökség és a nagyváros, mozgásban ismerni meg a nagyvárost, a város megosztottsága

A kurzus eredménye megismertem néhány internetes alkalmazást, melyet képes vagyok sikeresen alkalmazni óráimon, sokkal átfogóbban és mélyrehatóbban vagyok képes egy-egy múzeum, kiállítás anyagát óráimba illeszteni felismertem az iskolán kívüli oktatásban rejlő lehetőségeket, képes vagyok múzeumok, kiállítások és az iskola együttműködésének mélyebb megértésére, megújítására, múzeumi órák megtartására, a város utcáin képes vagyok órákat tartani megértettem a kisebbségek, migránsok helyzetét és azok korlátok nélküli áramlását a nagyvárosokba.