ERDÉLY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabóné L. Éva
Advertisements

Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Magyarország a XVIII. században Az újjáéled ő ország.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
SZOVÁTA HAT Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.
Az ország a dualizmus korában
A dualizmus gazdasága Készítette: Grisnik Sára 7./a.
Szövetségi rendszerek Európa az első világháború előtt
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
A Horthy-rendszer születése.  A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug én.
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Kárpátalja.
Reformáció Magyarországon
HATÁRTALANUL 2012 Nyergelj – fordulj! A ‘48-as huszárok nyomában Erdélyben A Cecei Általános Iskola és Alapi Tagiskolájának külhoni kirándulása.
A három részre szakadt Magyarország
Az erdélyi gyógyturizmus
Intézményesülés a Baptista egyházban
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Lechner Ödön.
„Ó, azok a Boldog Békeidők…”
Szlovákul:Stará Ľubovňa
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Automataváltás - hanggal!!!
A Határtalanul! program keretében magvalósított Dunán innen – Királyhágón innen című pályázat témanap április 26.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Nagy Károly.
Recsk.
A náci birodalom előretörése
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Osztrák-Magyar Monarchia
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
Magyarország a dunai monarchiában
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Portugália.
PETŐFI KÖLTÉSZETÉNEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI
A nagyváradi bazilika.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
A regionális szintek hierarchikus rendszere
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Magyarország földrajzi helyzete, határai
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
A térbeli szintek hierarchikus rendszere
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Paulay Ede Az ember tragédiája.
1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra,
Együttműködés gimnáziumok között Zalaszentgrót-Korond Március
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
A regionális szintek hierarchikus rendszere
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Fekete harkály.
Tanuló neve | Tanár neve | Osztályzat
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Elődeink nyomában Erdélyben
Dunántúli - középhegység
„HATÁRTALANUL” Királyok és fejedelmek útján Erdélyben
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

ERDÉLY

Erdély (románul Transilvania) a Kárpát-medence keleti részén, a mai Románia területén fekszik. A történelmi Erdély vagy Belső-Erdély ennek a nagyobb területnek a középső-keleti („Király-hágón túli”) részét jelenti, amely az egykori Magyar Királyságon belül bizonyos önállósággal rendelkezett. Belső-Erdély keleti felén található a Székelyföld történelmi tájegysége. Itt a legnagyobb ma a magyarok aránya Románián belül. Hivatalos nyelv a román

Jelenkori Erdély Történelmi Erdély Terület 103.000 km2 57.000 km2 Népesség 7.700.000 4.200.000 Magyarság 2.000.000 1.500.000

Történelem A magyarok 895-ös honfoglalásukkor a Kárpát-medencében találtak egy magyar nyelvet beszélő népet, ők a székelyek, akik ma Erdély keleti részén élnek. A magyarok fokozatosan megszállták Erdély egyes részeit. Gyula, Szent István nagybátyja már Erdély vezetője volt, így már a Magyar Királyságba olvasztás előtt is magyar fennhatóság alatt volt.

Erdély 1003-ban a Magyar Királyság részévé vált Erdély 1003-ban a Magyar Királyság részévé vált. Az országrészt a király helytartója, az erdélyi vajda irányította. 1526-ban a törökökkel vívott mohácsi csata után a Magyar Királyság szétesett. Ezután Erdély névleges török fennhatóság alatt, de gyakorlatilag önálló államként létezett.

Az Erdélyi Fejedelemség kettős királyválasztás következményeként jött létre. Megszervezésében nagyszerepet játszott Fráter György pálos rendi szerzetes. Az Oszmán Birodalom által támogatott keleti magyar királyságból alakult ki, amikor II. János lemondott a királyi címről, így ő lett az első erdélyi fejedelem János Zsigmond néven. Ő volt az, aki az 1568-as tordai országgyűlésen a világon elsőként törvényben rögzítette a lelkiismereti és vallásszabadságot a négy hivatalos felekezet (katolikus, lutheránus, református, unitárius) számára.

A 17. század első fele az Erdélyi Fejedelemség virágkora volt A 17. század első fele az Erdélyi Fejedelemség virágkora volt. Bethlen Gábor fejedelem gyulafehérvári udvarában a tudományok és művészetek bőkezű támogatásra találtak. Az Erdélyi Fejedelemség nagyhatalmi rangra emelkedett Európában. A két nagy erdélyi főúri család, a Báthoriak és a Rákócziak több kiemelkedő erdélyi fejedelmet is adtak. Az 1699-ben kötött osztrák-török karlócai béke értelmében Erdélyt visszacsatolták a Habsburg uralom alatt álló Magyarországhoz, de közigazgatásilag különállt az ország többi részétől, mert a Bécs által kinevezett kormányzó irányította.

1704-ben az erdélyi országgyűlés II 1704-ben az erdélyi országgyűlés II. Rákóczi Ferenc személyében ismét fejedelmet választott. A Rákóczi-szabadságharc bukása után állandósult a Habsburg uralom. 1848. március 15-én a Habsburgok felé intézett pesti 12 pont záró pontja az Erdéllyel való egyesítést követelte (a 12. pont így szólt: „Unio.”). Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés után Erdély ismét Magyarország szerves része lett az Osztrák–Magyar Monarchián belül.

Az első világháború alatt a barátinak tekintett Románia az antant oldalán szállt háborúba, mivel Franciaország és Anglia részéről ígéretet kapott Erdély megszerzésére. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918 októberére katonailag összeomlott. 1918. december 1-jén tartott gyulafehérvári román nagygyűlés kimondta Erdély egyesülését Romániával, amit 1920-ban az antant hatalmak a trianoni békeszerződéssel jóváhagytak. 1918 után, egy államilag irányított folyamat részeként a Kárpátokon túlról érkező románok telepedtek le nagy számban.

Az 1940-es második bécsi döntés visszaadott Magyarországnak 43 492 km²-t, Erdély északi és keleti részét, benne a 90%-ban magyarok által lakott Székelyfölddel. A többségében magyarok által lakott Székelyföldön 1952-ben létrejött a Magyar Autonóm Tartomány, melyet 1968-ban megszüntettek (Ceaușescu).

A székelyek magyar tudatú és magyar nyelvű népcsoport A székelyek magyar tudatú és magyar nyelvű népcsoport. Jelenleg a székelyek elsősorban az Erdély keleti részén található Székelyföldön élnek. A legutóbbi, 2011-es romániai népszámláláskor a mai értelemben vett Székelyföld területén 810 367 főből 581 159 vallotta magát magyarnak (Aranyosszék nélkül), ők tették ki az ottani lakosság 71,72 százalékát. 1990-es évektől mostanáig a magyarság szószólói folyamatosan megfogalmazták és megfogalmazzák az igényt Székelyföld területi autonómiájára.

Földrajz, biológia A történelmi Erdély egy 300-480 méterrel a tengerszint felett levő fennsíkot, az úgynevezett Erdélyi-medencét foglalja magában a körülötte emelkedő hegyvonulatokkal. Határai: délen a Déli-Kárpátok, keleten a Keleti-Kárpátok választják el. Északon az Északkeleti-Kárpátok határolták, nyugaton az Alfölddel, délnyugaton pedig a Bánsági-hegyvidékkel határos.

A terület kontinentális éghajlatú, de óceáni, és mediterrán hatások is érvényesülnek. Az évi középhőmérséklet a síkságon 9-11 °C, a dombvidékeken 6-9 °C, a magashegységekben 0-2 °C. Erdély teljes területe a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik, bár a folyók többsége a Tisza közvetítésével jut a Dunába. A Tisza északon, a Duna délen határfolyó. Legfontosabb folyója a Maros.

Erdély növényvilágát az erdők jellemzik Erdély növényvilágát az erdők jellemzik. Elsősorban a kocsányos tölgy az uralkodó, de honos a cser és a magyartölgy is. A domborzati viszonyok változásával a tölgyeseket a bükk, lucfenyő váltja fel. A havasi övben 2000 m körül a terjedelmes törpefenyvesek, borókások, ezen túl már csak a mohák, zuzmók világa, s végül a csupasz sziklák tömbjei következnek.

A sík vidéken gyakori a tenyésztett apróvad, a nyúl, fácán, fogoly, őz, dámvad és vaddisznó. Ezzel szemben a magas hegyvidék nagyvad-állományában ma is akad a szarvason kívül medve, farkas, és hiúz is. A hiúz védett állat. A Kárpátok legmagasabban élő nemes vadja a zerge.

A madárvilág legértékesebb fajai közül több sasféle is él itt, jellegzetes madarak még a siketfajd és császármadár.

A halak közül a legjelentősebb halfélék a harcsa, a csuka illetve a pontyfélék és a pisztáng.

Városok Nagyvárad Kolozsvár Brassó

Marosvásárhely Arad Fogaras Gyulafehérvár