Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dunántúli - középhegység

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dunántúli - középhegység"— Előadás másolata:

1 Dunántúli - középhegység

2

3 Tájegységei

4 Bakony

5

6

7 A Keszthelyi hegység Délről a Balaton, nyugatról a Zala folyó, északról a Várvölgyi-medence , keletről a Tapolcai-medence veszi körül. 

8

9

10

11 Megközelíthetőség: Autóval az M7 irányából

12 Megközelíthetőség: Autóval az északi part felől

13 Megközelíthetőség: Repülővel; Sárrét

14 Megközelíthetőség: Vasúton

15 Üdülő turizmus

16

17

18 Aktív sport turizmus

19 Országos kéktúra útvonal

20

21 Városlátogató, körutazó turizmus
Városai

22 Festetics kastély

23 HELIKON: 1765-ben alapított keszthelyi műemlékkönyvtár, eredetileg a Festetics család gyűjteménye. Eredetileg hegység: görögországi hegység, a görög mitológiában a Múzsák lakhelye

24 A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festeticsek tulajdonában állt. A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb nemesi családja volt. Tagjai fontos szerepet játszottak az ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében. A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az első építési periódusból ( ) származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. A barokk stílusú, egyemeletes kastély a korabeli leltár szerint 34 helyiséggel rendelkezett  klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban. A copf stílus  barokk késői ága, mintegy átmenet a barokk és a klasszicizmus között.  A szó az oszlopfők és szemöldökpárkányok füzéres és a copfra mint hajviseletre emlékeztető díszítményeire utal. (füzérdísz) A copf épületek szakítanak a barokk mozgalmas, hullámzó formáival. Vonalvezetésük letisztult, áttekinthető. Mind alaprajzukban, mind pedig homlokzati kialakításukban egyszerűségre, világosságra törekednek.

25 Georgikon  Festetics György által 1797-ben alapított, Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézete (amely jelenleg szálloda). Egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Belső terei poroszsüveg boltozatosak. A hozzá tartozó tanintézeti major ad otthont a Georgikon Majormúzeumnak, amelyben a magyar agrár felsőoktatás történetén kívül gabonatermesztési, szőlészeti-borászati és kocsi kiállítás látható, bognár- és kovácsműhellyel. Impozáns látvány a működőképes gőzeke.

26

27 BALATONI MÚZEUM A Balaton legrégebben alapított és máig egyetlen "hivatalos" múzeuma a "Magyar Tenger" természeti és kulturális értékeit tárja elénk. 

28

29 Zalaszántó Hévíz-Egregy – Árpád kori templom

30 1433-ban juttatta a királyi kegy a Gersei Pethő nemesi család kezébe az 1200-as években épült várkezdeményt, akik fennállásuk további évszázadaiban végig birtokolták. 1589-ben az Oszmán Birodalom katonái egy portya során megszállták és felgyújtották.

31 Hévíz - Gyógyturizmus

32 Hévíz - barlangforrás A keleti oldalon 26,3 °C-os (≈10%), míg a nyugati oldalon 41 °C-os (≈90%) víz tör fel. A tó teljes vízkészlete néhány naponta megújul.  A tündérrózsa védett növénye a Hévízi-tónak, a növényt bolygatni, virágát leszakítani tilos! Az utóbbi években a vörös tündérrózsa egy világos (fehér-rózsaszín) virágú mutánsa is megfigyelhető a tavon.

33 Teszt Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak!
A Keszthelyi hegység a Dunántúli dombság része. A Balaton múzeum Keszthelyen van. A hévízi tó teljes vízmennyisége néhány naponta kicserélődik. Az Egregyi templom román kori. A Georgikon könyvtárat jelent. A copf stílus a barokk egyik ága. A Festetics kastélyban található a Helikon múzeum. Keszthelyen az üdülőturizmus mellett a városlátogató és a sport turizmus kedvelőit is várják. Keszthelyre vezet az M7-es autópálya. Keszthely Zala megyében található. Rezi várát a törökök rombolták le. A Helikon eredetileg hegységet jelent. Hamis Igaz Igaz Igaz Hamis Igaz Igaz Igaz Hamis Igaz Igaz Igaz

34 Learningapps feladat A Balaton


Letölteni ppt "Dunántúli - középhegység"

Hasonló előadás


Google Hirdetések