Készítette: Sztyahula László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köszöntő Kérem tekintsék meg iskolánkról szóló rövid bemutatónkat!
Advertisements

KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
KÖZGAZDASÁGI-KERESKEDELMI ISKOLA ÓBECSE
A Garay János Gimnáziumban
S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA.
Krisztus – Európa reménye Közép-európai Katolikus Találkozó 2003/2004.
A dualizmus kori társadalom
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Szlovákiai Magyar Adatbank
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
A kolozsvári Báthory Líceum
December.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A Moraváni Vénusz (szk. Moravany nad Váhom)Moraváni Vénusz.
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Közösség és innováció Salgótarján, január 29. az Ongai Kulturális Egyesület szemszögéből Készítette: Takács László.
KÓRUS-KALÁKA A LÉVAY JÓZSEF REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS DIÁKOTTHON KÓRUS-TÁBORA.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
ÚJRAÉLESZTÉSI KÍSÉRLET
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
A Vésztői Református Egyházközség 19
(Gerhardinger Mária Terézia alapító anya)
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
Szponzori ajánlat Produkciós támogatás. A művészeti központ A Palota három épületet foglal magába: A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem a világ élvonalába.
szLOVÁKIAI REFORMÁTUS KERESZTYÉN EGYHÁZ
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
Cegléd Prezentáció.
Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Academic Council of Hungarians in Slovakia Akademická Rada Maďarov na Slovensku Létrehozás éve: 2013 SZMA T Elnök Dusza.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
A vértesi csoda. Egyházközség A vértesi templom között épült, eklektikus stílusban Presbitérium 18 tagú Gyülekezeti lap: Magvető Ifjúság: Létavértesi.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
EGY ORSZÁGOS CIVIL SZERVEZET BEKAPCSOLÓDÁSA A KÖZMŰVELŐDÉSBE.
Reformáció Emlékbizottság – az előkészület
Jövőben várható pályázatok civil szervezeteknek Huber Helga projektmenedzsment szakértő
Benke Sándor Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon Gödöllő Budapest, Január 14.
 A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul program keretén belül iskolánk 7. osztályos tanulói lehetőséget kaptak arra, hogy a magyar.
HANGVERSENY A SZEKSZÁRDI REFORMÁTUS TEMPLOM (1909-ben épült Angster) ORGONÁJÁÉRT
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Adolf Kolping Született december 8. án
Mint a Kolping-i mű iskolánk is arra próbálja nevelni tanulóit hogy keresztényként a világban és ezáltal a foglalkozásukban, a házasságukban és a családban,
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Népfőiskolák Magyarországon
Arany János békési kötődése
A KönyvTÁRva-nyitva jó gyakorlat
A dadi református gyülekezet élete képekben 2008.
Miénk itt a tér.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Határtalanul program 2018 Felvidék.
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Készítette: Sztyahula László A szlovákiai katolikus egyház helyzete az 1989-es bársonyos forradalom után 20 évvel Készítette: Sztyahula László

Bevezetés 1. Katolikus kulturális élet a rendszerváltás után 1.1. Iskolaügy, képzések, tanfolyamok 1.2.Közoktatás 1.3.Teológus-, katechéta- és kántorképzés 1.4. Népfőiskolák, egyéb képzési formák 2. A katolikus sajtó 2.1. Könyvkiadás 2.2. Elektronikus sajtó 2.3. Építkezések, épületfelújítások, műem­lékek 2.4. Emlékműállítások 2.5. Katolikus szervezetek és csoportosulá­sok 2.6. Zenei élet 2.6.1. Kórusmozgalom, ének- és zenekarok 2.6.2. Hangversenyek, énekkari- és kórus­találkozók, egyházzenei előadóművészet 2.7. Irodalmi rendezvények 2.7.1. Irodalmi napok, estek, író- olvasó ta­lálkozók 2.7.2. Versenyek, vetélkedők 2.7.3. Amatőr színházi csoportok bemutatói 2.8. Egyéb kulturális rendezvények 2.8.1. Kiállítások 2.8.2. Ifjúsági napok, hazai és külföldi ifjú­ 2.8.3. Imadélutánok, imakilencedek 2.8.4. Zarándoklatok 2.8.5. Emléknapok 2.8.6. Táborok, kerékpártúrák, honisme­reti kirándulások 2.8.7. Konferenciák, teológiai jellegű to­vábbképzések 2.8.8. Népi vallásosság és hagyományőrzés 3. Zárszó

Az Egyház és a kultúra mindig szorosan össze­fonódott. Kalott Kalász A kommunizmus hatalomra jutásával minden megváltozott. Ennek ellenére az egyház to­vábbra is megpróbálja az emberek szívébe beleoltani a tartós, igazi szellemi értékeket, s ehhez tartoznak a vallási és kulturális értékek is.

Rozsnyó Kassa

Nyitra Nagyszombat

1. Katolikus kulturális élet a rendszerváltás után Az 1989-es változások szabad utat engedtek az egyházak működésének. A gond csak az volt, hogy hiányzott az anyagi fedezet és a megfelelő szakemberek, így a szlovákiai magyar katolikus­ság nehezen tudta összeszedni magát.

1.1. Iskolaügy, képzések, tanfolyamok A rendszerváltás magával hozta a lehetőséget az egyházi iskolák újraindítására. Addig ugyanis egyetlen egy egyházi iskola sem volt Szlovákiában. Komárom

Ipolyság Palást

1.2.Közoktatás Óvoda Iskola (1-4.) Iskola (1-9.) Gimnázium

1.3.Teológus-, katechéta- és kántorképzés Míg református testvéreink anyanyelvükön készülhetnek fel Isten igéjének hirdetésére a komáromi Calvin J. Teológiai Akadémián (amely 2004. szeptemberétől a Sellye János Egyetem önálló karát alkotja), a katolikus teológusok csak szlovák nyelvű képzésben vehetnek részt Szlovákiában a pozsonyi Comenius Egyetem Római Katolikus Teológiai Karán és a kihelye­zett karokon.

1.4. Népfőiskolák, egyéb képzési formák A népfőiskola mozgalom nagyon elterjedt volt a katolikus egyházban a II. világháború végéig. A Gábriel Polgári Társulás 2006-ban immár harmadik tanfolyamát kezdte meg az ifjúsági vezetőképzésnek. Érsekújvár

2. A katolikus sajtó A Remény első száma 1990 virágvasárnap­ján jelent meg 8 oldalon, huszonkétezer példányban.

2.1. Könyvkiadás Glória Kiadó által kiadott könyvek Liturgikus könyvek Imafüzetek Egyéb kiadványok Lilium Aurum által kiadott könyvek Ismeretterjesztő könyvek Néprajzi könyvek Pázmaneum Polgári Társulás által kiadott könyvek

2.2. Elektronikus sajtó Világosság Elektronikus sajtó: Pázmaneum (naprakész információk)

2.3. Építkezések, épületfelújítások, műemlékek Az elmúlt 20 év alatt látványos épület-felújításokkal találkoztunk. Szinte kivétel nélkül megújult kívülről és belülről valamennyi katolikus templom. Új templom épült Dióspatonyban, Bodakon, Csallóköznádasdon, Lukanyényén, Szlovákgyarmaton, Felsőkirályiban, amiről az egyházmegye hivatalos közlönye szokott tájékoztatni.

2.4. Emlékműállítások Számos egyházközségben állítottak szobrot, mellszobrot, domborművet, emléktáblát a múltban az ott működő jeles egyházi személyiségeknek. Ilyen például a 2006-ban felállított Mécs László premontrei papköltő köztéri szobra Királyhelmecen.

2.5. Katolikus szervezetek és csoportosulások Keresztény Ifjúsági Közösség (KIK) a katolikus ifjúságot összefogó szervezet, amely zarándoklatokat, lelki napokat, ugyanakkor ki­rándulásokat, szórakozási lehetőséget is kínál a fiatalok számára. FECSKE - a felvidéki keresztény nagycsaládosok egyesülete. Munkájukkal a nagy családokat igyekeznek segíteni. Konferenciákat és a nagycsaládosok találkozóit, táborait szervezi. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tevékenysége nem kötődik kimondottan a katolikus egyházhoz, de mivel keresztény vallási erkölcsökön álló ifjúsági szervezetről van szó, szorosan együttműködik a helyi egyházközösségekkel.

2.6. Zenei élet Hazai és külföldi világi zenekarok, kórusok és énekkarok is gyakran szerepelnek katolikus templomainkban, ahol egyházzenei műveket adnak elő. Ilyenek például a pozsonyi Ifjú Szivek, a somorjai Híd, a galántai Kodály Zoltán vagy a nagymegyeri Bartók Béla vegyes kar fellépései, illetve a nagyobb városokban szervezett Zenei Napok egyházzenei blokkja. Templomaink gyakran adnak otthont különböző jótékonysági hangversenynek is.

2.7. Irodalmi rendezvények Irodalmi napok, estek, író- olvasó találkozók Versenyek, vetélkedők Amatőr színházi csoportok bemutatói

2.8. Egyéb kulturális rendezvények Kiállítások Ifjúsági napok, hazai és külföldi ifjú­ sági találkozók, egyéb ifjúsági rendezvények Imadélutánok, imakilencedek Zarándoklatok Emléknapok Táborok, kerékpártúrák, honismereti kirándulások Konferenciák, teológiai jellegű továbbképzések Népi vallásosság és hagyományőrzés

3. Zárszó Az egyházi kultúrával lépten-nyomon találkozunk, akár az útmenti szakrális emlékeket nézzük, akár a rádió vallásos műsorát hallgatjuk. Minden templom a maga szépségével, papjának ízes magyar beszédével, énekkarának csengő hangjával kultúrát közvetít. Ezt tette a múltban és teszi a jövőben is.

Köszönöm a figyelmet