Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben."— Előadás másolata:

1 KOLPING-MOZAIK

2 ADOLF KOLPING ÉLETE I. 1813-ban született a németországi Kerpenben. 1832-ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott. 1841-ben érettségizett, majd Münchenben, Bonnban és Kölnben tanult teológiát. 1845-ben szentelték pappá.

3 ADOLF KOLPING ÉLETE II. Dolgozott hittanárként, majd Elberfeldben a katolikus segédegylet egyik vezetője lett. 1849-ben megalapította a Kölni Segédek Egyletét. Kolping atya élete végén már 418 egylet működött Németországban, 24000 taggal.

4 CÉLOK A FIATALOK SZÁMÁRA Legyenek jó családapák, mert a család a társadalom lelki megújulásának alapja. Váljanak szakmájuk mestereivé, akik tanultak, műveltek és készek az állandó önképzésre. Szeressék és becsülettel végezzék munkájukat. Váljanak igazi polgárokká, szerezzenek polgári erényeket, amelyek a hazához és a néphez kötik őket.

5 A KOLPING CSALÁD A Kolping-mozgalom alapját a Kolping-családok képezik. A Kolping-családok rendszerint a plébániákon szerveződnek. Az egész Kolping-mozgalom és a helyi Kolping-család az egyház részének tartja magát, vállalja a katolikus társadalmi tanítás útmutatása szerinti életet. Kolping a közösség mintaképének a természetes családot tekintette.

6 A KOLPING MOZGALOM MAGYARORSZÁGON 1856-ban megalakult a fővárosi egyesület. Az egyesületi életet a keresztény hit hatotta át. A Kolping-mozgalom ezután élte virágkorát egészen a második világháború végéig. Tevékenységük fontos szociális és pedagógiai feladatokra irányult: szakmai tanfolyamok, iparos versenyek és vallásos nevelés.

7 BOLDOGGÁ AVATVA Adolf Kolping 1865 december 4-én halt meg 51 éves korában, Kölnben. Kolping atyát II. János Pál pápa 1991-ben avatta boldoggá.


Letölteni ppt "KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések