A libamáj fagyasztott tárolása alatt kialakuló zöld színhiba okainak további vizsgálata 2. Dr. Szabó András 1*, Prof. Dr. Romvári Róbert 1,Kacsala László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Rézcsoport.
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
SO2.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
OKTV feladatok megoldása C#-ban
Készítette / Author: Tuska Katalin
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Vízminőségi jellemzők
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Sav-bázis egyensúlyok
Gráf szélességi bejárása
A katasztrófavédelem tudományos megközelítése és multidiszciplináris jellege Szépvölgyi János MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet.
Gyors mikrobiológiai módszerek
Radiokarbon alapú módszerek fejlesztése légköri szennyezők fosszilis széntartalmának vizsgálatára Major István 1,2, Furu Enikő 3, Haszpra László 4, Kertész.
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
(A rovarok tájékozódása)
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
33. Tojásfehérje vizsgálata
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Szigyártó Erzsébet XI.B
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Lipáz enzimaktivtás mérése
FDA hidrolízis aktivitási teszt
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Prompt gamma aktivációs analitika az Izotópkutató Intézetben
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Szilágyi Petra Ágota PhD hallgató ELTE TTK Magkémiai Tanszék, Budapest CNRS LCC Équipe P, Toulouse (Franciaország) Vaskomplexek és fotodegradációjuk, valamint.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Dürer kísérletbemutató
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Prof. Dr. Romvári Róbert 1, Dr. Áprily Szilvia 1, Dr. Szabó András 1
Levegőtisztaság- védelem 10. A szag és csökkentése.
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Puskás Ágnes: Vízszennyező anyagok élettani hatásának vizsgálata biológia szakkörön.
A süllő tápra szoktathatósága, valamint termelési paraméterei közti összefüggés vizsgálata Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, 7400, Kaposvár,
Egy elem és egy vegyület összehasonlítása
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
Környezetvédelmi analitika
SZIE GTK TTI KFI-csoport
Készítette: Szenyéri veronika
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
ABC és XYZ elemzések.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

A libamáj fagyasztott tárolása alatt kialakuló zöld színhiba okainak további vizsgálata 2. Dr. Szabó András 1*, Prof. Dr. Romvári Róbert 1,Kacsala László 1, Dr. Áprily Szilvia 1, Dr. Andrássy Zoltánné 1, Rekedtné Fekete Evelin 2, Vajda Tamás 2 1 Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar 2 INTEGRÁL Zrt., Kiskunfélegyháza XV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál, Szakmai Konferencia szeptember 6.

Kiindulás Kis arányban előforduló színhiba, de nagy értékű terméken jelentkezik! A fagyasztva, mélyhűtő-kamrában tárolt májak ezen csoportban területenként vagy egészében, felszíni, ritkábban mélyre hatoló zöld színhibát mutatnak, mely a májon szinte bárhol előfordulhat. Tapasztalatunk szerint a májak „alsó” területein gyakoribb a zöld színhiba („ahol a vérmaradvány összegyűlik”). Sajnos nagyon nehéz a májat egyértelműen kategorizálni (zöld vagy nem zöld), mert teljesen vagy egészében („mélységében”) nem zöld a legtöbb színhibával rendelkező máj, inkább csak felszínesen.

Amit tudtunk Kacsamájban, teljesen azonos technológia mellett sem fordul elő a színhiba. A vágott testek 24h vagy ennél több előhűtést követően kerülnek bontásra. A zöld szín előfordulása nem mutat határozott „mintázatot”, termelőtől, időjárástól, vágási dátumtól függetlenül jelentkezik, amennyiben fellép. A vákuumcsomagolás felnyitása és a máj konyhatechnikai felfolgozása során a zöld szín eltűnik, fogyasztóra vonatkozó egészségkárosító hatása nincs!!!

Célkitűzés A zöld színhiba okának vagy okainak felderítése, annak lehetséges kiküszöbölése érdekében.

Hipotézis A zöld szín kén vagy esetleg réz vegyület lehet (?), irodalmi alapokra támaszkodva inkább kén-származék, amit azonban eddig májban nem, csak húsban vizsgáltak. Eszerint vér-maradvány (hem-pigment) és kénhidrogén (H 2 S) jelenléte feltételezhető. Utóbbi elvileg lehet mikrobiális vagy fülledés eredetű. Első lépésben olyan színanyagot kerestünk, ami a zöld mintákban előfordul, de a nem zöldekben nem kimutatható. Módszer: színanyag oldása a hízott májak zöld területéről és spektrofotometriás színelemzés a tisztított oldatból.

Alapelv Első közelítésben a máj zöld színét okozó anyag fotometriás vizsgálatát végeztük el. A spektrumokat nm tartományon vettük fel, minden esetben releváns vakkal szemben, 10 mm optikai üveg vagy műanyag küvettában (az oldószertől függően), Shimadzu UV 1800 készüléken. A színek és a hozzájuk tartozó hullámhosszok

A színanyag oldhatósága A: az anyagi minőségre vonatkozó közelítés zsírban oldódó színanyag keresése – zsíroldószerek alkalmazása vizes kioldás fehérje szolubilizációs kisózás, pH függés vizsgálata (pufferlodatok) B: májmintára vonatkozóan egy zöld és egy egyáltalán nem zöld máj mintázása (eltérő májak) egyazon zöld máj zöld és nem zöld területeinek mintázása kiegészítésképpen piros-véres folt megmintázása eltérő májmintából MÁJ OLVADÁSI EXSZUDÁTUM (CSEPEGÉSI VESZTESÉG) ELEMZÉSE

Zsíroldószerek ( Z és NZ, eltérő májak ) HexánAceton hexán: 470: bixin, 445: alfa-karotin aceton: 450 és 475: kapszantin, 427: auroxantin A színanyagok megjelenése mintafüggetlen, azaz nem zsíroldható a keresett színanyag, és mind a Z, mind a NZ májakban egyöntetűen, de eltérő mennyiségben jelen van. Oxigénnek kitéve a spektrum nem változik, nem tűnik el a zöld szín. Eredmény: az ismeretlen zöld színanyag nem zsíroldószerekben oldódik.

A pigment igazolása az olvadási exszudátumban - szulfhemoglobin Egyszerű, de bontatlan vákuumcsomagolásban történő felolvasztás, majd fotometriás mérés a véres, zöldes csepegési léből (1-2 mL / máj!!!)

A pigment igazolása, reakciókkal Lúgos (NaOH) kezelés – a 618 nm csúcs eltűnik és 557 nm-en a denaturációs termék, időfüggő formában megjelenik.

A szulfhemoglobin igazolása A szulfhemoglobin savas kezelésre is eltűnik a 618 nm-es pozícióból.

A szulfhemoglobin igazolása A lúgosan redukált, majd savval oxidált mintában a szulfhemoglobin újra megjelenik (1)

Vérvizsgálatok 100 madár vérmintáit tároltuk, majd a megzöldült és a hibátlan májat adó egyedek vérmintáit analizáltuk. Összegezve: egy, a technológiáját tekintve kíméletes, májkárosodást nem okozó tömés klinikai-kémiai hátterét írtuk le, mely nagyon úgy tűnik, nem mutat összefüggést a májak későbbi, tárolás alatti zöldülésével. Mindenképpen fontos eredmény, hogy a réz toxikózist és annak a zöld színhiba kialakulásában betöltött szerepét kizártuk.

Takarmányozási kezelés Magne-B6 (400+3,2 mg/L, 2 nap), alvadásgátló (EDTA, 5 g/tak kg / 3 nap) és fokhagyma granulátum (2 g /tak kg / nap ) etetése, és a takarmánykiegészítők hatásának vizsgálata a máj vértartalmára és zöldülésére Eredményeink szerint a magne-B6 kezelés nem volt egyértelműen kedvező hatású. A fokhagyma nem befolyásolta, esetenként növelte a májszöveti hem pigment koncentrációt. Az EDTA, mint igen jó alvadásgátló egyik esetben nem szignifinkánsan, míg a másik esetben igazolhatóan csökkentette a vértartalmat, azaz fokozta a kivérzés mértékét. A három kezelésből tehát csak az EDTA takarmánykiegészítést javalasolhatjuk, mint a zöld színhibát bizonyos mértékig gátló vagy megelőző kezelést. Ez azonban igen költségigényes!

Összegzés Eredményeink szerint a zöld színanyag: -szulfhemoglobin: vérmaradványból és kénhidrogénből keletkezik -nem áll elő frissen bontott (2 órával a vágást követően) vagy jeges vízben vértelenített májban -könnyen elbomlik szabad levegőn vagy konyhatechnikai feldolgozás során

Javaslatok Eredményeink mindegyike nagyon nagy technológiai tisztaságra (steril májak!) és egészséges állományra utalt. Oxigén jelenlétét indokolt lenne biztosítani a csomagolás során (védőgáz).

Köszönetnyilvánítás GOP / INTEGRÁL Zrt. Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, MTA, Bo_26_11_4 A kutatás részben az Európai Unió és Magyarország támogatásával a TÁMOP projekt keretei között valósult meg.