Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A Baranya Paktum a gazdaság fejlesztéséért Március 24. Dr. Tótsimon Péter.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Párbeszéd a rehabilitációról
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Európai Uniós ismeretek
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Lehetőségek, tervek… JÖVŐKÉP.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
címzetes egyetemi docens
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A gyermeki jogok érvényesítése
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
a hatékonyabb munkába segítésért
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A gyermeki jogok érvényesítése
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.

Miért van szükség a stratégiára? I.Erős diszkriminációs tendencia megelőzése – emberi jogi aspektus Az Eurobarometer 57.0 (2002.) felmérés eredményei az EU tagállamaiban: A legtöbb európai polgár úgy gondolja, hogy erős diszkrimináció érvényesül a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan az élet minden területén. Különösen nehéz elhelyezkedniük a munkaerőpiacon, még akkor is, ha piacképes végzettséggel rendelkeznek.

Miért van szükség a stratégiára? II. Amikor a fogyatékos emberek csoportjairól gondolkodunk, nem tarthatjuk őket kisebbségnek. Az EU-ban élő családok életkörülményeit vizsgáló kutatások eredményei: Az EU-ban élő munkaképes korú lakosság 14.5 % valamilyen fogyatékossággal él. Európa lakossága öregszik; valószínűsíthető, hogy a fogyatékos emberek száma jelentősen megnő a jövőben.

Miért van szükség a stratégiára? III. Gazdasági érdek A fogyatékos emberek kirekesztése a munkaerőpiacról, hatalmas gazdasági potenciált hagy kihasználatlanul. Az EU-ban a fogyatékos emberek 42%-a rendelkezik munkával; a nem fogyatékos emberek esetében ez a mutató 65 %. A fogyatékos emberek 52%-a inaktív; a nem fogyatékos emberek esetében ez a mutató 28%.

A stratégia jellemzői Célja a befogadó társadalom megteremése „Egység a sokféleségben”; „United in diversity” – az emberi különbözőség, másság elfogadása Kulcsterületei: -szoros együttműködés a tagállamok között, valamint a tagállamok és a Bizottság között; -a fogyatékos emberek bevonása a tervezésbe, a döntéshozatalba; - a fogyatékosságügy mainstreamingje.

Európai Akcióterv 2010-ig Egyenlő esélyek teremtése a fogyatékos emberek számára; 25 tagállam bevonásával a év tapasztalataira építve; megvalósulásról kétévente be kell számolni a Bizottságnak (először 2005-ben), Dokumentumai: Comm(2005) 604 – A fogyatékos emberek helyzete a kibővült Európai Unióban: Európai Akcióterv , Comm(2003) 650 – A fogyatékos emberek esélyegyenlőségéről: Európai Fogyatékosügyi Stratégia;

A év prioritásai Tevékenységek ösztönzése Hozzáférés elősegítése a minőségi támogató és gondozó szolgáltatásokhoz Az áruk és szolgáltatások hozzáférhetőségének az elősegítése Az EU analitikai képességének a növelése

Tevékenységek ösztönzése 2000/78 EK irányelv a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód kereteinek a létrehozásáról; Európai Foglalkoztatási Stratégia - nyílt munkaerőpiaci integráció a fogyatékos munkavállalók számára Erős ESZA támogatás a programozási időszakban is

Hozzáférés elősegítése a minőségi támogató és gondozó szolgáltatásokhoz Kiemelt prioritás a nagy bentlakásos intézményekben élő fogyatékos emberek lakóotthoni elhelyezésének a biztosítása Közösségi alapú szolgáltatások igénybevételének a lehetősége

Az áruk és szolgáltatások hozzáférhetőségének az elősegítése Az épített környezet hozzáférhetőségének biztosítása Az új info - kommunikációs technológiák alkalmazása által az információ, a kommunikáció hozzáférhetőségének biztosítása Az EU analitikai képességének a növelése megbízható és összehasonlítható adatok az Európai Statisztikai Rendszer keretében egységes statisztikák kidolgozása

Foglalkozási Rehabilitációs Kutatócsoport tevékenységei Laky Teréz Foglalkoztatáspolitikai és Fogyatékosságügyi Szabadegyetem BA szintű diplomát adó foglalkozási rehabilitációs szakemberképzés

Köszönöm a figyelmet! Szauer Csilla ELTE BGGYFK, Foglalkozási Rehabilitációs Kutatócsoport