PTE-MIK - Logisztika1 (Termék)azonosítás. PTE-PMMK - Logisztika2 A termékazonosítás feladata  Szereplők,  Helyek,  Termékek, (áruk, alkatrészek), 

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
A számítógép felépítése
Pár szó a digitalizálásról
A vonalkód-olvasó bemutatása
Informatikai alapfogalmak
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
ADNS Attestation DataNet Service
Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)
Azonosítók és képzési szabályaik
RF ID Sárkány Márta. Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó:
Értékesítési csatornák
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
GLOBÁLIS SZABVÁNYOK szerepe a logisztikai folyamatokban Kecskés Katalin május 18. XIII. LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSI.
Mai Számítógép perifériák
A nyomtató.
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Vezeték nélküli helyi hálózatok
12. Óra Háttértárak.
A memória.
RFID labor az Intézetünkben
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Számítógép memória jellemzői
Mai számítógép perifériák
Vezeték nélküli technológiák
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
E-beszerzés Bravo csoport.
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Globális azonosítási és kommunikációs szabványok
GS1 szabványok szerepe és alkalmazásuk előnyei az RFID technológiában
Rácz László üzletfejlesztési tanácsadó Állami Nyomda Nyrt.
A PLC és használatának előnyei
Nyomtatók.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Optikai tárolók CD, DVD.
RFID Radio Frequency IDentification
Az automatikus azonosítás
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A 2D-s vonalkódok Két dimenzióban hordoznak információt Nagyságrendekkel nagyobb információ kapacitás Többszörös hibadetektálás és hibajavítás Titkosítási.
CCD spektrométerek szerepe ma
Háttértárak.
Kommunikációs Rendszerek
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Ujjlenyomat olvasó beléptető rendszerek
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Áruazonosító rendszerek
Vonalkódok és QR-kódok HALMAI MÁRTON ∙ TTUOMT MŰSZAKI INFORMATIKA GYAKORLAT,
RFID és NFC technológiák Előadó: Kajdocsi László.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Bagi Zoltán Quadro Byte Zrt. Uniós elvárások teljesítése a gyógyszertárakban.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Háttértárak.
SMark Technology – Legmagasabb biztonság a legkisebb ráfordítással
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
Címkenyomtatás.
(Iskolai) Beléptető rendszer Raspberry Pi 2-vel.
Óbudai Egyetem, NIK Váczi Gábor
Az információ.
Tároló perifériák.
LOAD CONTROL Rakománykövetési megoldás
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Előadás másolata:

PTE-MIK - Logisztika1 (Termék)azonosítás

PTE-PMMK - Logisztika2 A termékazonosítás feladata  Szereplők,  Helyek,  Termékek, (áruk, alkatrészek),  Szállítási egységek egyértelmű azonosítása (azonosítási kód)  Kísérő információk felvitele (nyomon-követéshez) Árubeérkezés dokumentálása (ki, mikor, mit szállított be) Árukiadás dokumentálása (mit, mikor, kinek szállítottak ki, hoztak forgalomba) Belső nyomon-követés (ki, mit, mikor, mibe épített be)  Adatfelvétel körülményeinek rögzítése

PTE-PMMK - Logisztika3 Megoldások

Anyagmozgatás-azonosítás PTE-PMMK - Logisztika4

5 Anyagmozgatás-azonosítás

PTE-PMMK - Logisztika6 Anyagmozgatás-azonosítás

PTE-PMMK - Logisztika7 AZONOSÍTÓ RENDSZEREK Vizuális azonosítás (betű-, szín-, számkód), Vonalkód, RFID – rádiófrekvenciás azonosító rendszerek, Az áruazonosítás az ellátási lánc áruáramlási folyamatainak irányításához, ellenőrzéséhez szükséges tevékenység.

PTE-PMMK - Logisztika8 GS1 területei – GS1 vonalkódok, az azonosított egységek gyors és automatikus adatgyűjtéséhez használt globális szabvány, – EPCglobal Network, az áruk és tárgyak rádiófrekvenciás (RFID) alapú azonosításához és a nyomon követhető információk valós idejű kommunikációjára alkalmas globális szabvány, – GS1 eCom, az elektronikus üzleti kommunikáció és a vállalkozások között zajló gyors és precíz adatforgalom globális szabványa, – GS1 GDSN, az üzleti partnerek közötti adatharmonizáció szabványosított környezete

PTE-PMMK - Logisztika9 AZONOSÍTÓ RENDSZEREK Vizuális azonosítás áruazonosító, pl.: szövegesen a dobozokon (gyógyszer: sarzs-szám, lejárat, összetétel, stb.) gyártásban, a gyártásközi mozgatáskor a termék azonosítói (gyártási program sorszáma, műveletszám, súly, méret, minőség, stb.) raktárban raktári helymeghatározás (utca, házszám, emelet) árupaletta azonosító (áru megnevezése, származási helye, típusa, stb.)

PTE-PMMK - Logisztika10 ELEKTRONIKUS AZONOSÍTÓ RENDSZEREK A vonalkód Vonalkód típusok: nyolc számjegyes 13 számjegyes A 13 számjegyes kódolást EAN-13 kódnak nevezik, míg a 8 számjegyest EAN-8-nak. (EAN=Europaische Artikel Numerierung, Európai árucikkszámozás) Nem csak a számjegyek számát tekintve lehet eltérés, hanem a kódoláshoz használt táblázat alapján is készülhet vonalkód, sőt betűket, írásjeleket is lehet kódolni.

PTE-PMMK - Logisztika11 ELEKTRONIKUS AZONOSÍTÓ RENDSZEREK A vonalkód

PTE-PMMK - Logisztika12 ELEKTRONIKUS AZONOSÍTÓ RENDSZEREK A vonalkód A 13 számjegyes vonalkódban szerepel 3 elválasztó jel, ezeket általában meg is hosszabbítják, hogy a számjegyeket is elválassza. A középső elválasztó jel előtt, és után van még egy egységnyi hely, hogy ne folyjon össze az előtte és utána álló vonalakkal. Az elválasztó jelek között pedig a hasznos jelek vannak, amiben a számjegyek vannak kódolva, minden számjegyhez két vonal tartozik. A vonalkód tényleges jelentése az EAN-13-nál : Az első három számjegy (a különálló, és még kettő) a terméket gyártó országot jelöli. Ez Magyarország esetében 599. A következő 4 vagy 5 számjegy a gyártó kódja. A maradék 5 vagy 6 számjegy a termék kódja.

PTE-PMMK - Logisztika13 GLN szám (globális szervezet / hely azonosító)

PTE-PMMK - Logisztika14 GTIN szám (globális áru azonosító)

PTE-PMMK - Logisztika15 GTIN szám (globális áru azonosító)

PTE-PMMK - Logisztika16 Újrahasználható csomagolási összetevők GTIN számai Pl. speciális, márkázott rekesz Pl. EUR raklap, 12x1L-es üdítős rekesz, rajnai palack A kötelezett által kiadott GTIN számok EGYEDI újrahasználható csomagolóeszközök esetén : Pl. márkázott üveg palack, márkázott KEG hordó Központi (a GS1 Magyarország Kht. által kiadott) GTIN számok SZABVÁNYOS újrahasználható csomagolóeszközök esetén: Központi (a GS1 Magyarország Kht. által kiadott) GTIN számok EGYEDI újrahasználható csomagolóeszközök esetén: Újrahasználható csomagolási összetev ő k GTIN számai

PTE-PMMK - Logisztika17 Mátrix kódok Diszkrét modulokból (tipikusan kör vagy négyzet) áll, amelyek egy rácsos mintázatban vannak elrendezve. Adatbiztonsága, hibajavítási képességei és a rögzíthető adatok mennyisége nagyobb, mint az egy dimenziós vonalkódok esetén. Költségek: Mivel csak két dimenziós (CCD vagy CMOS) olvasókkal olvasható, szabványos olvasókkal nem, ezért jóval drágább megoldás Szabványok:  Maxi Code  Data Matrix  Aztec

PTE-PMMK - Logisztika18

PTE-PMMK - Logisztika19 Működési mód alapján:  Lézeres: leolvasóban egy lézersugár van ezt egy nagyon gyorsan forgó tükör egy (vagy több) vonalnak képezi le A leolvasandó vonalkód és az olvasó közötti távolság – általános esetben – cm Speciális esetben ez több méteres is lehet (pl. hűtőházak).  CCD: Olcsóbb, érzékenyebb a vonalkódok méretére, kontrasztjára. A leolvasási távolságuk 5 cm körüli. Működésük a digitális kamerák CCD-jéhez hasonló, de a felbontásuk lényegesen kisebb. piros LED sorral világítják meg a leolvasandó kódot. Működés

PTE-PMMK - Logisztika20 Vonalkód-olvasók és -terminálok

PTE-PMMK - Logisztika21

PTE-PMMK - Logisztika22 Vonalkód-olvasók és -terminálok.

PTE-PMMK - Logisztika23 RFID RFID Radio Frequency IDentification Alapja félvezető chip alapú címke, mely a tárolt adatokat továbbítja ha a megfelelő frekvenciájú rádióhullámok érik Írás / olvasás (eletromágneses tér által indukált energia révén) magas biztonsági jellemzők adat memória Címkék Olvasó

PTE-PMMK - Logisztika24 RFID története   Az RFID-technológia, azaz Rádió Frekvenciás Azonosítás az ezredforduló utáni években tett szert nagyobb közérdeklődésre, hiszen a gyártási technológiák fejlődésével lehetővé vált a miniatűr szerkezet viszonylag alacsony áron való előállítása.  A mai megoldások ősei ugyan kezdetleges kivitelűek voltak, de már 1935-ben, Watson-Watt skót fizikus felfedezése nyomán, a brit légierő kifejlesztette az első aktív ős-RFID-nek tekinthető eszközt. Így saját repülőikre szerelve képesek voltak megkülönböztetni azokat a radaron az ellenséges gépektől. Az első valódi RFID-szabványt 1973-ban jegyezték be az Egyesült Államokban, passzív transzponder néven, s ajtózárak esetén használták a kulcs kiváltására.

PTE-PMMK - Logisztika25 RFID története A korai darabok között az első tömeggyártásba került verzió mindössze 1bites volt, tehát az eszköz a jelenlétét tudta visszaigazolni, ami tökéletes volt a bolti lopások elleni védekezésre. A mai eszközök már komplex adathalmazt képesek tárolni és típustól függően 5 centimétertől 30 méter hatótávolságig is elérhetőek. A technológia nyilvánvalóan a vonalkód leváltására hivatott, viszont a teljes forradalom lezajlásáig még néhány akadálynak el kell hárulnia.

PTE-PMMK - Logisztika26 RFID típusok A passzív RFID attól passzív, hogy nem tartalmaz semmilyen áramforrást. Induktív elvéből eredendően a tekercsen (ami egyben az antenna is) elegendő áram keletkezik a változó mágneses térből, hogy ez felébressze a processzort az álmából, és működésre bírja annyi ideig míg a vezérlője elküldi az olvasónak az adatot. Az antenna tehát speciális tervezést igényel, nem elég, hogy összegyűjti a szükséges energiát, a válaszjelet is közvetítenie kell. A válaszjel általában egy egyedi azonosítószám, de előfordul, hogy a címke egy kis méretű memóriát (EEPROM) is tartalmaz, és lekérdezéskor ennek tartalmát is továbbítja az olvasó felé. A passzív lapkák rendkívül aprók, jelenleg a 0.05x0.05 milliméteres felületű, papírnál is vékonyabb címke a kereskedelemben kapható legkisebb darab. A passzív lapok hatótávolsága 2 millimétertől (ISO 14443) néhány méterig (ISO ) terjed, azaz ekkora távolságból olvasható ki a tartalmuk a használt frekvenciától függően. Alacsony előállítási költségének köszönhetően jelenleg ez a legelterjedtebb típus.

PTE-PMMK - Logisztika27 RFID típusok A félig passzív RFID attól félig passzív, hogy a tápfeszültségét már nem az olvasótól kapja, hanem tartalmaz egy kis beépített elemet. Ennek az az előnye, hogy a válaszidő ebből következően sokkal kisebb, és az olvasás közben előforduló hibák mértéke is kevesebb. Azonban ugye ott a hátrány, hogy kimerülhetnek. Pár μA-t fogyasztanak ugyan, de így is azért 6-7 év alatt sajnos elöregednek. Az aktív RFID előnye, hogy nem csak a vezérlő IC számára biztosít energiát, hanem bármilyen más áramkört el képes látni árammal, így az adó részt is. Olyan helyeken használják ahol kevés a passzív vagy fél passzív RFID-k cm-es hatótávolsága, és messzebbről kell érzékelni a transpondert. Ez akár ennél a típusnál 10 méter is lehet. Méretét tekintve most egy átlagos méretű fémpénz az amekkorára össze tudják zsugorítani.

felépítés PTE-PMMK - Logisztika28

PTE-PMMK - Logisztika29 RFID megoldások jellemzői. Egyszerre beolvasható címkék száma: akár száz címke is beolvasható egyidőben Lehetséges zavaró hatások:  A passzív címkék olvasása néhány anyag közelében (fémek, folyadékok) gondot okozhat  Az aktív címkék olvasását az interferencia sokkal kevésbé zavarja, de fém konténerek belsejében még mindig gondok lehetnek

PTE-PMMK - Logisztika30 Tulajdonságai:  írható/olvasható  drágább,  tartósabb,  automatikus készletfigyelés, utántöltés biztosítás RF alkalmazási területek: Orvosi chip-kártyák Azonosítók  beléptető rendszerek, kártyák  áruházi termékazonosítók,  ügyfél azonosítók. Speciális RFID rendszerek a transzponderek a transzponderek

PTE-PMMK - Logisztika31 RFID olvasó Az RFID olvasón is, hasonlóan a transponderhez található antenna. Ez az ami a képen körbe megy a panelon. Található rajta egy kis buzzer is, mely helyes olvasás esetén csipog nekünk egyet. LED-et is tud villantani maga a modul, de ne felejtsük el, hogy az RFID technológiának pont az a lényege hogy rejtve maradhat. Ezt a modult berakhatjuk még akár egy fém lap mögé is.

PTE-PMMK - Logisztika32 Mérési tartomány: 1m -től -30m –ig Tartományok:  125–134 kHz (autólopás gátló)  13,56 MHz  433 MHz (autópályán URH sáv)  2,45 GHz (10-30 m WLAN) Rádiófrekvenciás tartományok:

PTE-PMMK - Logisztika33 Frekvencia Olvasási távolság Címketípus ,2 kHz (low frequency LF) 3 cm – 3 m passzív (nincs saját energiaforrás) 13,56 MHz (medium frequency MF) 3 cm – 1,5 m passzív (nincs saját energiaforrás) MHz (high frequency HF) 10 cm – 10 maktív & passzív 2,4-5,8 GHz (ultra-high frequency UHF) átlagosan 30 maktív (néha passzív) Rádiófrekvenciás tartományok

PTE-PMMK - Logisztika34 RFID kommunikációja raktári rendszerben

PTE-PMMK - Logisztika35

PTE-PMMK - Logisztika36 Alkalmazás A rádiófrekvenciás azonosító felhasználási lehetőségei szinte végtelenek és a kritikus tömeg feletti piaci méret elérésével komoly lendületet vehet majd. Elsődlegesen zárt vállalati rendszerekben terjedhet el, ahol a cél az egyedi azonosítás, mondjuk eszközök leltárazása esetén. Komolyabb átalakítást igényel, viszont a vonalkódhoz képest számos előnyt nyújt a logisztikában, ahol a készletnyilvántartáshoz, a gyors árumozgatáshoz, a nehezen mozgatható egységekhez nagy előrelépést kínál. Raklap, gyűjtőcsomag, egyedi termék sorrendben. Elsőként jellemzően nagy értékű egyedi termékekre (műszaki cikkek), vizuálisan nehezen azonosítható termékekre (ruhák), sokat hamisított termékre (gyógyszerek) kerültek-kerülnek ilyen chipek.

PTE-PMMK - Logisztika37 Alkalmazás és a jövő Viszont felsorolni is nehéz hány helyen használják a közvetlen mindennapi életben is. Néhány példa a 100- nál is több alkalmazási területről: Autók slusszkulcsában beépítve, hogy ezzel nyisd az ajtót Emberekbe is ültettek már üveg ampullás RFID-ket A kutyákban is ott van az RFID, és ezt kiolvasva az állatorvos ki tudja keresni pontosan kié az állat Ott van a beléptető rendszerekben: parkoló kártyákban, ajtónyitókban Áruházban a termékeken…

PTE-PMMK - Logisztika38 Alkalmazás és a jövő Jövőbeni alkalmazását tekintve sokoldalú alkalmazhatósága révén szinte csak az emberi fantázia -az áruazonosításban- szabhat határt. Nem nyújt 100%-os biztonságot, hisz ez is másolható. Nagyjából annyira biztonságos mint az ujjlenyomat. Azt is lehet másolni, de természetesen ahhoz az ember keze is kell... RFID-nél meg egy olvasó által elfogadott transponder. -tól - ig

PTE-PMMK - Logisztika39

PTE-PMMK - Logisztika40 Az áruátvétel és az árukiadás közötti gyors és zavarmentes szállítás döntő fontosságú a vállalat sikeressége szempontjából. Ehhez megfelelő logisztikai koordináció és az ismétlődő folyamatok hibamentességé nek biztosítása szükséges.

PTE-PMMK - Logisztika41

PTE-PMMK - Logisztika42 RFID és a vonalkód összehasonlítása Optikai azonosítás: Vonalkód alapú rendszer elemei Adathordozó: vonalkóddal ellátott címke, csomagolás, vagy termék Adatírás: címkenyomtató, nyomda, feliratozó berendezés Olvasás: vonalkód olvasó Előnyök: Alacsony költségek; többféle technikával előállítható nagyon sokféle felületre. Kiforrott, csak olvasható optikai olvasási technika. Különböző jelképek a numerikus és alfa-numerikus adatok kódolására igény szerint. Korlátok: Az olvashatóság nagyban függ a jelkép minőségétől (ami a sokféle előállítási technika miatt széles tartományban mozog), az olvasó minőségétől (optika, technológia, dekódolást segítő segédszoftverek, stb) Alacsony kapacitás az 1D jelképeknél: ált karakternyi adattároló képesség a jelképtípustól függően. 2D jelképek kapacitása már karakter is lehet. Összetett kódok (1D+2D) átmenetet jelentenek. Az olvasónak „látnia" kell a jelképet. Egyszerre egy kód olvasható le. (van speciális kivétel) Egyszer 'írható', később nem módosítható

PTE-PMMK - Logisztika43 RFID és a vonalkód összehasonlítása RFID rendszer elemei Adathordozó: RFID-tag (antenna és microchip) Adatfelírás: gyártótól vásárolt szabványos RFID-tag, előre megírva, RFID nyomtatóval nyomtatva és megírva Olvasás/Írás: olvasó/író berendezések (antenna, író/olvasó elektronika) Előnyök: Hatékonyabb mint az optikai rendszerek (vonalkód 1D/2D, karakterfelismerés, stb.), mivel nem kell „látni" a címkét. Az adathordozó gyártása speciális üzemekben, gépeken ellenőrzött körülmények között történik, így minősége mindig megfelel a szabvány előírásoknak nem úgy mint a vonalkód esetében. Több információ tárolható, továbbítható vele. Nagy távolságból is „olvasható". Olyan területen is alkalmazható, ahol az optikai megoldások nem. Strapabíró: működhet magas, alacsony hőmérsékleten, bepiszkolódva, stb. Kisebb a hibalehetőség. Egy időben több címke leolvasása is lehetséges. Olvasható / Írható adathordozó.

PTE-PMMK - Logisztika44 RFID és a vonalkód összehasonlítása RFID rendszer elemei Adathordozó: RFID-tag (antenna és microchip) Adatfelírás: gyártótól vásárolt szabványos RFID-tag, előre megírva, RFID nyomtatóval nyomtatva és megírva Olvasás/Írás: olvasó/író berendezések (antenna, író/olvasó elektronika) Korlátok: Az adathordozó költségei magasabbak, mint az 1D vagy akár a 2D vonalkódnál, az olvasó író berendezések árai az alsó kategória kivételével közel hasonlóak. Rádióhullámok használatának szabályozása nem egységes, így az adathordozók többsége globálisan használható, de olvasó/író berendezésből eltérő verziókra van szükség. A különböző anyagok eltérően hatnak a rádióhullámokra ezzel esetenként rontva az olvashatóságot.

PTE-PMMK - Logisztika45 RFID és a vonalkód összehasonlítása SzempontRFIDVonalkód EgységárPasszív: Ft Aktív: Ft ~10 Ft Lehet-e passzívan olvasni?NemIgen Olvasási távolság0–150 m0–15 m Olvasási sebesség400 km/h-igKözepes Újraírható?Az aktív igenNem KörnyezetÉrzékeny az elektromágneses hatásokra Érzékeny a szennyeződésre, karcolásra HőmérsékletKb. -40°C–85°C-igAkár 1350°C-ig is AdatsérülésKorlátozott hibavizsgálat

PTE-PMMK - Logisztika46 A DPM kód DPM- Direct Part Marking avagy Közvetlen alkatrészjelölés nem kell külön helyet keresni a címke számára nincs címkeköltség a felületre való közvetlen előállítás miatt biztos, hogy a termék életútja végéig jelen lesz az azonosító olyan esetekben is alkalmazható, ahol eddig nem állt rendelkezésre megoldás pl: nagy hőmérsékletű kezelésnek, vagy deformáló hatásnak kitett termék könnyebb visszakereshetőség- szükség esetén pontosabb termékvisszahívás A DPM kódok sikeres alkalmazásához szükség van a megfelelő előállító berendezésre, a megfelelő előállítási folyamatra, egy olyan olvasó eszközre, amely képes alkalmazkodni a kód megjelenésének eltéréséihez. A DPM kódok olvasása haladó képalkotási módszerek és agresszív dekódoló algoritmusok alkalmazásával érhető el. Az olvasás sikeressége függ az előállított kódok minőségétől és az olvasó típusától.

PTE-PMMK - Logisztika47 A DPM kód Kód előállítás Tintasugaras jelölő berendezés Lézer-gravírozó berendezés, (elszínezéssel, réteglemarással, elszenesítéssel, stb.) Maratás, Beütés pontozó berendezéssel