Hogyan jutottunk idáig? Hogyan jutottunk el eddig? A társadalmi részvétel és mozgósítás struktúrái Gerő Márton, (MTA TK, ELTE TÁTK) A civilek hatalma konferencio.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Készítette: Geszler Nikolett
Csoport munka.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Civil szerepek és civil szereplők
Tudás, közösség, hatalom
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
Közönségkapcsolatok (PR)
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Településmarketing Értékaudit.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Csoport, szervezet, hálózatok
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Magyarország helye a világ értéktérképén
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Ideológiák.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Hét április 8. A társadalmi participáció különbségei Magyarországon, kilenc nagyváros térségében Társadalmi konfliktusok.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
A civil szektor helyzete Békés megyében; hálózatépítési technikák Kondoros április 24.
KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSKEZELÉS ÉS ESÉLYTEREMTÉS „ÉLHETŐ TELEPÜLÉS EGYENLŐ ESÉLYEKKEL” MANORKA KONFERENCIA IVÁNYINÉ SZABÓ ANDREA.
Magyarország szovjetizálása
Magyarország szovjetizálása
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Hatalom és szervezeti politika
Magyarország helye a világ értéktérképén
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Neveléslélektan Debrecen
Előadás másolata:

Hogyan jutottunk idáig? Hogyan jutottunk el eddig? A társadalmi részvétel és mozgósítás struktúrái Gerő Márton, (MTA TK, ELTE TÁTK) A civilek hatalma konferencio

Hova is jutottunk? A politikai közösség nosztalgikus ideológiái húznak durva határokat a közösséghez tartozók és abból kirekesztettek között Egy ember (párt?/mozgalom?) politikai monopóliuma A hangsúly a rendszer/mozgalom/párt általi mozgósításon van és nem pedig a választás szabadságán A demokrácia esélye kicsi, sokkal valószínűbb, hogy a különböző fenyegetések aláássák a demokratikus törekvéseket és „Fasiszta ideológiák” elterjedéséhez vezetnek Dahrendorf, Ralf Reflections on the revolution in Europe: In a letter intended to have been sent to a gentleman in Warsaw. London: Chatto & Windus.

A válaszok három szintje Politikai kultúra és értékrend – történelmi dimenzió és útfüggőség A részvétel szintjei és az egyéni részvétel meghatározó tényezői – strukturális meghatározottság Szervezeti-mozgósítási modellek és kapacitás (Intézményrendszer?)

Civic virtue (pl. Gellner, Dahrendorf vagy Almond- Verba) – Pl. tolerancia, tisztelet a másik iránt, a közélet/politika fontossága, a részvételi szándék, elköteleződés az emberi jogok iránt, bizonytalanságtűrés Poszt-materiális vagy self-expresszív értékek (Inglehart, Inglehart és Welzel) – A véleménnyilvánítás szabadsága, döntéshozatalban való részvétel, tolerancia, magabiztosság, individualizmus Bizalom – Intézményi: Az állam reszponzivitásába vetett hit – Általánosított: A potyautas probléma/csoportparadoxon kezelése A politikai részvételt támogató értékek

A politikai kultúra – materiális értékrend, zárt gondolkodás? MateriálisPosztmateriális megőrizni a rendet az országban küzdeni az áremelkedések ellen több beleszólást adni az embereknek a fontos kormányzati döntésekbe védeni a szólásszabadságot

Nyitott és zárt gondoliodás Keller Tamás: Magyarország a Világ értéktérképén In: Kolosi Tamás-Tóth István György (szerk.): Társadalmi riport : 232 o

Zárt gondolkodás, biztonság és félelem A zárt gondolkodás: – Kizárja a kritikát – Az információkat a saját csoportból (másodkézből) szerzi – Egy nézet elfogadása a belső késztetések és a hatalom általi jutalmazás, büntetés függvénye – A világ szorongató, félelmetes A félelem a kontroll igényéhez vezet Közösségért érzett egzisztenciális félelem Inglehart-Welzel Az egzisztenciális veszélyek zárt csoportokba „kergetik” az embereket, ami erősíti az erős közeli kapcsolatokat A csoporton belüli kapcsolatok erősödése Konformitás a csoporton belül, diszkrimináció a csoporton kívül Túlélést segítő értékek erősödése Inglehart-Welzel Az egzisztenciális veszélyek zárt csoportokba „kergetik” az embereket, ami erősíti az erős közeli kapcsolatokat A csoporton belüli kapcsolatok erősödése Konformitás a csoporton belül, diszkrimináció a csoporton kívül Túlélést segítő értékek erősödése

A részvétel szintjei Stagnálás a strukturálisan jobban kötött dimenziókban De néhány, kevésbé „kötött” dimenzió jól mutatja a légkör változásait: Turbulencia a 90es évek elején, 2006 környékén. Polarizáció és oxigénhiány 2010 után?

Részvétel Tagság/Részvétel valamilyen egyesületben Magyarországon, a 18 feletti népesség %-ban Részvétel vagy tagság Civil egyesület 20,2%17,2%15,6%13,8%17,1% Vallási egyesület 11,2%13,6%6,1%4,6%5,6% Szakszervezet 31,8%7,2%3,8%4,6%4,3% Politikai párt 2,6%2,1%0,7%2%1,2%

Alacsony részvétel, újraformálódó politikai hálózatok? 10 A részvétel különböző ormái: Tradicionális: - Kapcsola A részvétel típusa Tradícionális Kapcsolatba lépett politikussal vagy önkormányzati képviselővel Tevékenykedett egy politikai pártban, részt vett a rendezvényein. 311 Részt vett más politikai szervezet vagy politikai mozgalom munkájában. 731 Viselt vagy kihelyezett politikai jelvényeket,jelképeket. 311 Közvetlen Tiltakozó levelet, petíciót írt alá, hagyományos vagy internetes formában. 335 Részt vett tüntetésen. 342 Szándékosan nem vásárolt, bojkottált bizonyos árucikkeket. 643 Adatok forrása: ESS 5-6 illetve MTA-TK-SZI Integrációs és dezintegrációs folyamatok a magyar társadalomban (2015)

A tüntetések száma

Beszélgetünk-e politikáról?

A részvételt befolyásoló tényezők A részvételt nagyban befolyásolják a strukturális tényezők: – Iskolai végzettség, – Anyagi és társadalmi erőforrások – Érdeklődés a politika iránt – Elmozdulás a bal-jobb skálán a 2000-es évek végén – Intézményi bizalom? – Klientúra kapcsolatok?

A mozgósítás nehézségei A szervezett és informális civil társadalom jól ismert nehézségei: – Erőforrás és kapacitáshiány – A menedzsment ismeretek hiányosságai – „Pórázon tartott” civil szervezetek – Magasabb bizalom, de mindenki másnak tartja a civileket mint amik (bújtatott gazdasági szervezetek, bújtatott politikai szervezetek, fizetett aktivisták) – Kevés ismeret a civilekről

Forrás: Baldassari-Diani 2007 Mozgósítási „konfigurációk”

A mozgalmi mezők sajátosságai Informális szereplők Új aktorok Hallgatói Hálózat Fekete ruhás nővérek Tanítanék! Informális szereplők Új aktorok Hallgatói Hálózat Fekete ruhás nővérek Tanítanék! Kihívók Domináns szereplők Szervezettek Részt vesznek a rendszer működtetésében Jól körbebástyázott pozíciók HÖOK Egészségügyi Szakszervezet Oktatási stakszerveetek Fekete ruhás nővérek Tanítanék! Szervezettek Részt vesznek a rendszer működtetésében Jól körbebástyázott pozíciók HÖOK Egészségügyi Szakszervezet Oktatási stakszerveetek Fekete ruhás nővérek Tanítanék! Változó viszony: szövetségek és pozícióharc (ál) Kerekasztalok és fórumok (kooptálás) Kormányzati szereplők hiteltelenítés

Köszönöm a figyelmet