Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter
Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken a bogyósok gyakoribbak. A melegebb vidéken dió, Mandula, gesztenye terem.
Gyümölcsfélék
Az alma Nyersen fogyasztva a legegészségesebb Sok C-vitamint tartalmaz Télen is jól tárolható Gyümölcslé, lekvár, kompót készíthető belőle.
Alma
A birsalma A szépség almájának nevezik Kissé fanyar és savanykás íze miatt nyersen nem fogyasztjuk Kompót, befőtt, sajt készíthető belőle A népi gyógyászat birslevélből főzött teát álmatlanság, idegesség megelőzésére használja Magas C-vitamin tartalmú
Birsalma
A körte A gyümölcsök királynőjének nevezik Sokféle fajtája van A téli körte egész télen eltartható hűvös kamrában, pincében Sokféleképpen felhasználhatjuk
Körte
A szilva Magas cukortartalmú gyümölcs, hizlal Magas a kalória értéke Alkalmas lekvárnak, befőttnek, aszalásra, mélyhűtésre. A reggel éhgyomorra fogyasztott aszalt Szilva vagy szilvalekvár megakadályozza a székrekedést
Szilva
A kajszibarack Minősége kimagasló, igen zamatos Sokoldalúan felhasználható Lekvár, befőtt, dzsem, gyümölcslé készíthető belőle Mélyhűtve és aszalva is eltartható
Kajszibarack
Az őszibarack Az igazán finom fajták nyár végén érnek Legtöbbször frissen fogyasztjuk, vagy gyümölcslé és dzsem készül belőle
Őszibarack
A meggy Értékes és sokféle formában fogyasztott gyümölcsünk Betegeknek is ajánlott mert nincs puffasztó hatása Befőtt, lekvár, meggybor készül belőle Mélyhűtve is tartósítható Levele és gyümölcskocsánya gyógyszeralapanyag
Meggy
A csemegeszőlő Fogyasztása a sportolók és szívbetegek számára különösen ajánlott Bogyói sok szőlőcukrot tartalmaznak Hűvös, száraz helyen tárolva még sokáig tartósítható Szőlőlét préselhetünk belőle A borok borszőlőkből készülnek
Csemegeszőlő
A málna, a szamóca, a ribizli és az egres Bogyói frissen a legfinomabbak A köszméte a magyar kertek legkorábban fogyasztható gyümölcse
Málna, szamóca, ribizli, egres
A dió, a mogyoró és a mandula Fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag Pörkölve szívesen ropogtatjuk Mandulából készül a marcipán
Dió, mogyoró, mandula
Mi és a gyümölcsök Étrendedben naponta többször is szerepeljen gyümölcs! A friss gyümölcsöt fogyasztás előtt mosd meg! Hazánkban több híres szőlőtermő vidék van. A magyar borok világhírűek.
Köszönöm a figyelmet!