2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
First Line e-Számlacentrum Integráció Vállalatirányítási rendszerekkel
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Adóalanyok listái Áfaalanyok Evaalanyok Egyéb szervezetek
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
ÁFA 2013 NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság
Szarvasné Vadászi Csilla
Áfa – Számlázás
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Elektronikus eljárás a polgári perben
A jövedéki szabályozás modernizálása
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015.
Automatikus EKÁER bejelentő program. EKÁER  AZ ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALMI ELLENŐRZŐ RENDSZER MŰKÖDÉSÉRŐL (EKÁER) szóló, a Nemzetgazdasági Miniszter.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Az egyes adótörvények évtől hatályba lépő változásai.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Az online pénztárgép használat és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek Az online pénztárgép használat és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek.
Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere és ellenőrzése dr. Boros Richárd ellenőrzési főosztályvezető-helyettes APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága.
E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok.
ÁFA (Horányi Márton) évközi változások Törvényi szöveg változása (186 §). EU Bírósági döntés miatt a pénzügyileg nem rendezett tételek visszaigényelhetőségének.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége 1 Az elektronikus számlázás problémái külső könyvelőt alkalmazó vállalkozásoknál, figyelemmel.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Változott a jogszabály (46/2007. PM rendelet) - EDI alapú számlázás még könnyebben!,,Így készül az elektronikus számla” konferencia: Április 08.
Az elektronikus számla adóigazgatási azonosításra alkalmassága.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Gyors, egyszerű, NAV-álló számlázás
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
ÁFA – évi változások (Horányi Márton).
Ki kell-e nyomtatni az elektronikus számlát?
Közbeszerzési tudnivalók
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Dr. Kovács László főtitkár
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Számlázó programok adatexport funkciója - út az online számlázás felé
Az általános forgalmi 2018-tól hatályos változásai
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési szabályok változása és
Online számlaadat szolgáltatás - számlázó programmal szembeni legfőbb követelmények Belföldön nyilvántartásba vett adóalany által másik belföldi adóalany.
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Első az ügyfél, de hogy érem el?
Előadás másolata:

2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017

Adózási aktualitások 2017 ÁFA fokozódó adatszolgáltatás: Adatszolgáltatás elektronikus módon – külön jogszabály alapján 1. Eredeti javaslat szerint január 1-jétől lehetőség, július 1-jétől kötelezettség DE: a január 1-jei határidő kikerült! – július 1-jétől hatályos a számlázó programok online adatszolgáltatása (céljáról, tervéről, gyakorlati tennivalókról bővebben a következő oldalak tájékoztatnak). Számlázó programmal kiállított azon belföldi számlák után, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a forintot. (Bővebben később.) forintra csökken a belföldi összesítő nyilatkozat értékhatára január 1-jétől – befogadó adószámának feltüntetése.

Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon Célja: A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített koncepció célja a gazdaság további fehérítése az adócsalások visszaszorításával, egyúttal az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése. Azzal, hogy a számlázóprogramokat is bekötnék a NAV-hoz, akár évi 50 ezer milliárd forintot elérő halmozott számlaforgalom – melynek áfatartalma meghaladja a 10 ezer milliárd forintot – válna láthatóvá és követhetővé a NAV számára, mely hozzájárulna a kockázatkezelés hatékonyságának növeléséhez. Terv: Azonnal látni fogja a NAV a számlakibocsátást Az NGM a számlázóprogramokat úgy kell továbbfejleszteni, hogy azok a számla kibocsátásakor elektronikusan megküldjék a számlaadatokat az adóhatóság részére. Ez az automatikus és elektronikus valós idejű adatszolgáltatás kiváltaná a jelenlegi utólagos időszakonkénti összesített adatszolgáltatást a kibocsátott számlákról. A fejlesztés építene arra a január 1-től hatályos rendelkezésre, amely szerint a számlázóprogramoknak rendelkezniük kell „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság az adózó ellenőrzésekor a számlázóprogramból meghatározott időszakba vagy sorszámtartományba eső számlák tartalmáról elektronikusan adatot kapjon.

Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon Gyakorlati tennivalók: A NAV tájékoztatójában kiemelte, hogy a többfunkciós, moduláris felépítésű szoftverek „határainak” kijelölése a fejlesztő döntése. Nem kifogásolható, ha egy szoftver az adatexportot az adott rendszer egyes komponenseinek egymás után vagy egymással párhuzamosan történő használatának eredményeképpen hajtja végre. A NAV kifejti, mivel a Rendelet kifejezetten nem tiltja, hogy az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” több fájlra darabolja a szolgáltatandó adatokat, így ha az exportált adatállomány túl nagyméretű, abban az esetben az adatok listázására több fájl egymást követő előállításával is megoldható. A számlázó programoknak január 1-től már biztosítania kell az előírt adatszolgáltatást, másrészt pedig az adóalanyoknak már rendelkezniük kell a programok „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkció működését bemutató fejezetet is tartalmazó felhasználói dokumentációval. Ezzel az adatszolgáltatási kötelezettséggel a NAV már előkészítette a további, mélyebb és azonnali ellenőrzés lehetőségét.

Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon Adatszolgáltatási kötelezettség forintot meghaladó áfa tartalmú számlákról. A forintot meghaladó áfa tartalom esetében valós idejű adat-szolgáltatás lép életbe. Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) és az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) módosításának következtében a belföldi összesítő jelentés-tételi kötelezettséget előíró szabályozás szerinti 1 millió forintos összeghatár forintra változik, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adóalany – saját választásától függően – az értékhatár alatti számlákról is szolgáltathat adatot az összesítő jelentésben. A Módosító törvény 200. § 15. pontjai szerint, amelyek az Art. 31/B. §-ban az új értékhatárt vezetik be (1 millió forintos értékhatár forintra módosítása).

Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon január 1-től a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán, akkor is szerepeltetni kell a vevő adószámát, ha az áthárított adó értéke eléri vagy meghaladja a forintot. Az új rendelkezést még nem kell alkalmazni a 2016-ban kibocsátott, de 2017 évi teljesítési időpontot tartalmazó számlák esetében. A számlázó programokat úgy kell továbbfejleszteni, hogy azok a számla kibocsátásakor elektronikusan megküldjék a számlaadatokat az adóhatóság részére január 1- jétől ez még csak lehetőség, de július 1-jétől kötelező érvényű lesz minden Áfa alany gazdálkodóra. Ez az előírás a következő lépcső a teljesen automatikus adatszolgáltatás felé. Az új rendszer kiváltaná a jelenlegi belföldi összesítő jelentést. A probléma ezzel csak az, hogy a technikai specifikáció, - hogy mit és hogyan vár a NAV – nincs sehol! Azaz senki sem tud erre fejleszteni…..