Termálvízkincsünk hasznosítása és veszélyeztetettsége Dr. Ákoshegyi György 2015 Budapest, a felszín alatti vizek városa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
  A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország egyik legfiatalabb nemzeti parkja.  A Duna és az Ipoly völgyében található.  A nemzeti park két nagy hegyvidéke.
Klímaváltozás káros következményeinek eszközrendszere Dr. Kozák Péter PhD. Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Okleveles mérnök,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Magyarország környezetföldtani adottságai, a tájegységek érzékenysége, terheltsége Magyarország környezetföldtani adottságai, a tájegységek érzékenysége,
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
A talaj és a víz védelme a környezetjogi szabályozásban dr. Szilágyi Szilvia
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; a bányászat A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata;
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Egészséges táplálkozás
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Strandok üzemeltetésének természetvédelmi vonatkozásai
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Gyűjtőköri szabályzat
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A talajok szervesanyag-készlete
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
Projektmunka Földrajzolok
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Villamosenergia-piac Törvény után, liberalizáció előtt
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Természettudományi kiselőadás címe
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
BTMN.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
Területi egyenlőtlenségek összetettebb mérése: Gini együttható
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Legjobb végrehajtás elve (best execution)
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Áramlástan mérés beszámoló előadás
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Területi egyenlőtlenségek összetettebb mérése: Gini együttható
Víz Víz.
Előadás másolata:

Termálvízkincsünk hasznosítása és veszélyeztetettsége Dr. Ákoshegyi György 2015 Budapest, a felszín alatti vizek városa

Mi a felszín alatti víz? A 33/2000. (III.17.) számú Korm. rendelet szerint: Minden a föld felszíne alatt a telített zónában elhelyezkedő víz, amely közvetlen érintkezésbe van a földtani közeggel

A felszín alatti vizekhez kapcsolódó fontosabb fogalmak a 2000/60/EK – EU Víz Keretirányelve (EU VKI) alapján Felszín alatti víz: mindaz a víz, amely a föld felszíne alatt a telített zónában található, és közvetlen kapcsolatban van a talajjal vagy az altalajjal. Víztartó réteg: felszín alatti kőzetréteg vagy kőzetrétegek, vagy más földtani képződményekből álló réteg vagy rétegek, amelyek porozitása és vízáteresztő képessége lehetővé teszi a felszín alatti víz jelentős áramlását vagy jelentős mennyiségű felszín alatti víz kitermelését. Felszín alatti víztest: A felszín alatti víznek egy víztartón vagy víztartókon belül lehatárolható része.

továbbá Talajvíz: A talajvíz, az édesvízkészlet azon része, ami a felső vízzáró réteg felett helyezkedik el Belvíz olyan természeti csapás, amelyet – legalábbis részben – mi magunk „hoztunk a nyakunkra”... Partiszűrésű vizek: Magyarországon a felszín alatti vízkészletek közé soroljuk a folyók mellett kitermelhető, túlnyomórészt a folyóból származó ún. partiszűrésű vizeket is. Rétegvizek: A rétegvíz a felszín alatti vizeknek azon típusa, amely porózus kőzetekben helyezkedik el. Rés- vagy hasadékvíz: A kőzetek hasadékaiban, repedéseiben elhelyezkedő vizet résvíznek nevezzük. A résvizek közül a mészkő üregeiben található a karsztvíz. Karsztvizek: A mészkőhegységek belsejében mozgó és felhalmozódó felszín alatti víz.

A Budai termál-karszt a Dunántúli középhegység felszíne alatti vízrendszerbe kapcsolódik. Területét tekintve földrajzilag a Budai-hegység, Vác-Csövári rögök, Pilis tartozik hozzá. (Palotai Márton, 2004)

Jogszabályok, amelyek befolyásolják egy fürdő üzemeltetését évi LXXXIII. Törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel évi CLIV. Törvény az egészségügyről 121/1996. (VII. 24.) Korm. Rendelet a közfürdők létesítéséről és működéséről 37/1996. (X.18.) NM rendeleta közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről 74/1999 (XII.25.) EüM. rendelet a természetes gyógytényezőkről

Adatok a budapesti hévíz használatról 91 hévizet felhasználó helyen 64 kút és 27 forrás van Évi átlagos vízkivétel m –2013 (OSAP) BGYH ZRt: 36 üzemelő kút és forrás 34 megfigyelő kút 14 üzemen kívül Összes felhasználás: m

A budapesti karsztvizeket veszélyeztető folyamatok A Dunántúli-középhegység ÉK-i részén a budapesti agglomeráció rákos burjánzáshoz hasonló növekedésnek indult. Eközben más települések is bővítik belterületeiket és újabb ipari övezetek jelennek meg a karszton. A közúti gépjárműforgalom és a szemétmennyiség robbanásszerűen nő. karsztpont.hu

Egy figyelemre méltó dolgozat A BUDAPESTI TERMÁL-KARSZTVIZEK KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁNAK HIDROGEOKÉMIAI ÉRTÉKELÉSE POYANMEHR ZAHRA Földtudományi Doktori Iskola, Földtan-Geofizika Doktori Program, Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, Földrajz- és Földtudományi Intézet Eötvös Loránd Tudományegyetem 2012

Beáramló vízmennyiség …a főkarszt rétegbe beáramló összes víz mennyisége m3 /nap (a beszivárgott víz 24%- a). Ezt az értéket megerősíti a Gölz B. (1982) által megadott 15 °C-nál melegebb vizet adó kutak és források összhozama, ami m3 /nap.

Köszönöm a figyelmüket