Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
A számítógép műszaki, fizikai része
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Informatikai alapfogalmak
Memória.
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Bevezetés az informatikába
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Sztringek  Az fscanf() és a fprintf() függvényeknél a %s-es formátumtagot kell használni.  A %s formátumtag az első white space karakterig folytatja,
Bevezetés az informatikába
Bevezetés az informatikába
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Analóg és digitális jelek
3. óra Kódok, adatok.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
A számítógéprendszer.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Az információ-technológia alapfogalmai
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
A számítógép teljesítménye
Informatika.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Kommunikáció.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Karakter kódolás Összeállította: Kovács Nándor Felhasznált irodalom:
Az információ és kommunikáció technológiája
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Tárolók és háttértárak A legkisebb tárolható egység 8bit = 1byte (szó) Tárkapacitás = tárolható adatmennyiség byte-ban Szorzók: kilo-, mega-, giga-, terabyte.
A 2D-s vonalkódok Két dimenzióban hordoznak információt Nagyságrendekkel nagyobb információ kapacitás Többszörös hibadetektálás és hibajavítás Titkosítási.
Hardware: (=kemény áru)
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Információ ... Számítógép: Információ:
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
A számítógép felépítése
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
A számítógép.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Az információ (vázlat)
Információ.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
ASCII kódtáblázat. Kódtáblázat Már a múlt század végén rájöttek arra, hogy a számolást megkönnyítő eszközök alkalmasak szövegek feldolgozására.(emlékezetek.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Számítógépek és eszközök
Háttértárak.
27. óra Kódolás, Dekódolás.
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
Számábrázolás.
Adat- tárolás.
Az információ.
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógépek és eszközök
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Lemezkezelés és adattárolás

Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről. Gyorsformázás: a lemez hordozórétegét nem ellenőrzi. - Rendszerlemez: speciálisan formázott lemez, a számítógép indítására használható. Ezen találhatók z operációs rendszerhez szükséges állományok és a sz.gép alkatrészeinek vezérlőprogramjai.

A sz.gép karbantartása Rendszereszközök: Rendszer-visszaállítás: a rendszer visszaállítása egy előző működőképes állapotra Lemezkarbantartó: törli az ideiglenes fájlokat, tömöríti az adatokat Töredezettségmentesítés: egymás után rendezi az összefüggő adatokat Service pack: SP1, SP2, SP3 – a működéshez szükséges javító fájlokat tartalmazza Vírusírtó: béta verzió – szabadon letölthető az Internetről

Adat a számítógépen A számítógép az adatokat kettes (bináris) számrendszerben tárolja. 0, 1 – két számjegy Az adatmennyiség mértékegysége a BIT (binary digit), amely egy bináris jel: „0” vagy „1” A legkisebb tárolható egység a BYTE. Ennyire van szükség 1 karakter tárolására.

A byte (B) többszörösei 1 B = 8 bit 1 kB = 1024 B = 2 10 B 1 MB = 1024 kB = 2 20 B 1 GB = 1024 MB = 2 30 B 1 TB = ….

ASCII kód A számítógép minden jelet számként tárol. Minden karakterhez hozzá van rendelve egy „0” és „255” közé eső szám, ezt nevezzük ASCII kódnak. Egy karaktert 1byte-on tárol. Ez 256 féle lehetőség: 2 8 = 256 Bármilyen karakter leírható az AltGr + a megfelelő szám a numerikus billentyűzetről.

Két részből áll: 1.Standard:- az első 128 jel nemzetközileg egységes –32-ig: vezérlőkarakterek –48 – 67: számjegyek –AltGr+v –65-től. Az angol ABC nagy, majd kisbetűi 2.Nemzetközi kódtábla – 129-től 256. jelig –A 852-es tartalmazza a magyar ékezetes betűket –charset=ISO „ - honlapon ezt kell beírni ahhoz, hogy bármelyik böngészőben megjelenjenek a magyar ékezetes betűk