IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
A szalagos képmagnótól a jutyúbig
2.3 alszekció: Korszerű kommunikációs és információs eszközök alkalmazása az oktatásban Kárpáti Andrea, ELTE TTK
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A multidiszciplináris e-learning
Hagyományos szemléltető eszközök
A számítástechnika és informatika tárgya
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Informatika.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
Szeretet, türelem, tolerancia
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Minta a beadandó feladathoz
Oktatástechnológia Koczka István, Makra Csaba, Vénné Meskó Katalin.
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
MŰSZAKI SZAKTERÜLET INFORMATIKA SZAKMACSOPORT
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Kompetensek lettünk? június 27..
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A szoftver, szoftvertípusok
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A szaktanácsadó segítő szerepe
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Oktatáselmélet és gyakorlat általános problémái, kérdései Dr. Tóth András.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
Alkalmazott nyelvészet I.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A MULTIMÉDIA alapjai
Készítette: dr. Létray Zoltán
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Földrajz szakmódszertan VIII.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
A digitális kompetencia fejlesztése
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán

Témakörök: Az IKT és a multimédia tárgya, feladata és helye a pedagógiai diszciplínák közöttAz IKT és a multimédia tárgya, feladata és helye a pedagógiai diszciplínák között Történeti forrásokTörténeti források Pedagógiai elemzés Pedagógiai elemzés Média készítés Média készítés 2

Oktatástechnológia fogalma A tanítási célok és a tananyagtartalom által meghatározott: - módszerek, - eszközök, - információhordozók és - teljesítménymérők tervszerű, a multimédiával összehangolt alkalmazásának a folyamata. 3

 T – T folyamat megtervezésével és irányításával  A fejlesztés tendenciáival, pedagógiai-technikai források hátterével  kiválasztott tartalomhoz és módszerekhez a megfelelő taneszközök kiválasztásával, tervezésével kiválasztásával, tervezésével  Számítógéppel támogatott Multimédiás prezentációk és Multimédiás prezentációk és oktatócsomagok összeállításával oktatócsomagok összeállításával Mivel foglalkozik az oktatástechnológia? Az oktatás folyamatszervezésével és irányításával foglalkozó pedagógiai tudomány 4

Az oktatástechnológia forrásai Pedagógiai források Technikai források  a didaktikusság  az audio-vizuális információhordozók szerepe az oktatásban  kommunikációs szemlélet  kibernetika, mint rendszerszemlélet  a programozott oktatás és a MM vetítőgépek  vetítőgépek  fényképezőgép  diavetítő  írásvetítők  oktatófilmek  számítógépek 5

Az oktatástechnológia tárgya Három fő terület 1.Oktatástechnológiai tudás (oktatástechnológiai ismeretrendszer, módszerek) 2.Oktatástechnológiai tevékenység (kutatás, fejlesztés, információs tevékenység) 3.Oktatástechnika (információrögzítő,– közvetítő eszközök, információhordozók) 6

1. Oktatástechnológiai tudás Olyan oktatástechnológiai ismeretrendszer, amely átfogja: a tudományos ismereteket a tudományos ismereteket a fejlesztők szakmai tudását a fejlesztők szakmai tudását a felhasználók tudását a felhasználók tudását az információ az információ  tárolásával  rendszerezésével  beszerzésével  katalogizálásával  publikálással kapcsolatos ismereteket 7

2. Oktatástechnológiai tevékenység a folyamatirányítás szempontjából kutatás, fejlesztés kutatás, fejlesztés felhasználó pedagógusok tevékenysége felhasználó pedagógusok tevékenysége információs tevékenység információs tevékenység oktatástechnológus képzés (informatikus) oktatástechnológus képzés (informatikus) 8

3. Oktatástechnika a multimédia tárgyi eszközei a multimédia tárgyi eszközei információrögzítő – közvetítő eszközök (hardware) információrögzítő – közvetítő eszközök (hardware) információhordozók (software) információhordozók (software) Tárgyköre: 9

Oktatástechnikai multimédia eszközök, berendezések és rendszerek  vizuális  auditív  audio-vizuális Az egyéni és csoportos oktatás keretei között 10

Technikai források  vetítőgépek vetítőgépek  fényképezőgép fényképezőgép  diavetítő diavetítő  írásvetítők írásvetítők  oktatófilmek oktatófilmek  számítógépek számítógépek Az információk audio-vizuális multimédiás megjelenítésének hatása a tananyag feldolgozásában 11