1 Tárgy- feladatelemzés módszerei 2008. Dr. Kaucsek György.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing információs rendszer
Advertisements

4. Két összetartozó minta összehasonlítása
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Képességszintek.
Tudományos és publicisztikai szövegtípusok
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Szervezeti formák.
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Összefüggés vizsgálatok
Személyiséglélektan I.
Mérési pontosság (hőmérő)
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A helyzetelemzéstől az önértékelésig Hock Zsuzsanna Könyvtárpedagógiai szakértő.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
A fejlesztő értékelés.
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
A szövegértési feladatok összeállítása
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Kutatásmódszertani dilemmák
Munkakörelemés és –tervezés röviden
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
Mintavétel.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Értékelő és Fejlesztő Központ
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
A MINISZTERELNÖKSÉG ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI MÁTÉ GERGŐ (KFF)
12. óra Kenőpénz és korrupció.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György

2 Interjú Általában a tevékenység fontosság és gyakoriság dimenziójára irányul Legnépszerűbb, leggyakrabban használt módszer Előzetes tájékozódás szükséges az adott tevékenység egészéről és - lehetőség szerint- a részleteiről is Többnyire strukturálatlan (nincs minden kérdés előre rögzítve) Indokolt esetben (nagyszámú interjú feldolgozása) lehet strukturált is Kiterjedése a tevékenységet végzőkre és a tevékenységgel kapcsolatban állókra

3 Kérdőívek és „checklist”-ek a megalapozottabb, kevésbé szubjektív válaszadás érdekében - Standardizált kérdőív (minden esetben azonos formájú és módszerű) - Az adott tevékenységre konstruált kérdőív - Konkrét eldöntendő kérdésekkel szembesítő olyan kérdőív, amely válaszokat tartalmaz - Kérdések feltehetők a tevékenységet végzőknek, a terület külső szakértőinek

4 Hátrányok (interjú, kérdőív, „checklist”) Elvárások és nem a ténylegesen hogyan történik szerinti Tevékenység részleteiről nincs mindig tudomásunk, különösen akkor, ha jól begyakorlottak vagyunk Nem tudunk róla beszámolni (keressük a szavakat)

5 Megfigyelés Közvetlenül vagy technikai segítséggel Megfigyelés Közvetlenül vagy technikai segítséggel

6 RÉSZVÉTEL Közvetlen tapasztalatok szerzése az erőráfordításokról, erőfeszítésekről Erősen korlátozott módszer

7 Szakértői ítéletek Alternatívák száma 7±2 Többféle döntési támpont A szakértőket kompetenciájuk (külső, belső) minősíti Minősítő skálák: a válasz kategóriák vagy fokozatok pontos definiáltsága Összehasonlítások Latin négyzetes gyorstesztelés (széria hatás elkerülése)

8 A minősítők jellegzetes hibái:  Beállítottság (elnéző-szigorú) típusú hibák, hatása csökken („forced distribution”), hogyha az egyes esetek bizonyos százalékának az egyes kategóriákba kell kerülnie  A „halo-effektus”, amelynél a kialakított összbenyomás öntudatlanul átmegy az értékelésekbe, hatása csökken, hogyha mindig egy adott dimenzió szerint történik az értékelés  A „centrációs tendencia”, amelynél a szélsőséges osztályzatokat (a teljes értelmezési tartományt), kerülik, hatása csökken („forced distribution”), hogyha az egyes esetek bizonyos százalékának az egyes kategóriákba kell kerülnie

9 Összehasonlítások főbb módszerei Közvetlenül egy aktusban (max. 8-9 esetében, következetlen lehet) Szélsőségek kiválasztása (az adott szempont szerinti legjobb, leggyengébb kiválasztása és maradékkal így tovább) Páros összehasonlítás (valamennyi, valamennyivel: n(n-1)/2 )

10 Páros összehasonlítás előnye Pontosság, mert két dolog összemérésére eléggé megbízhatóan vagyunk képesek Következetesség objektív megismerését lehetővé („inkonzisztens triádok”) teszi

11 a.) a végrehajtás ideje, b.) a végrehajtás során elkövetett hibák száma, c.) az egységidő alatt elvégzett tevékenység, d.) a kezdők számára ahhoz szükséges idő mennyisége, vagy a próbálkozások száma, hogy megtanulják egy eszköz használatát, és e.) a pszichofizikai, pszichofiziológiai kritériumok. Objektív teljesítmény-adatok AZ ERGONÓMIAI VIZSGÁLATOK FÜGGŐ VÁLTOZÓI

12 A FELADAT NEHÉZSÉGÉNEK LEGGYAKORIBB NÖVELÉSI MÓDJAI: 1.) A FELADAT-VÉGREHAJTÁS SEBESSÉGÉNEK NÖVELÉSE; 2.) KEDVEZŐTLEN KÖRNYEZETI FELTÉTELEK MELLETTI FELADAT-VÉGREHAJTÁS (PL. GYENGE VILÁGÍTÁSNÁL); 3.) ELTERELŐ, KELLEMETLEN VAGY IRRELEVÁNS FELADATOKAT KELL A KÍSÉRLETI SZEMÉLYNEK ELVÉGEZNIE.

13 PL.: Y= (4x „a” kritérium mutató) + (2x „b” kritérium mutató) + 1x „c” kritérium mutató) Többszörös kritériumok (Multiple Criteria) és Összetett kritériumok (Composite Criteria) PL.: Y= (4x „a” kritérium mutató) + (2x „b” kritérium mutató) + 1x „c” kritérium mutató) Célszerű a többszörös kritériumokat folyamatosan gyűjteni és tárolni azért, hogy a megváltozott szükségleti konstelláció szerint megkonstruálhassuk az új összetett kritériumot. Minden összetett kritérium (index) egy adott helyzetre érvényes, illetve elfogadható.

14 A FELADAT NEHÉZSÉGÉNEK LEGGYAKORIBB NÖVELÉSI MÓDJAI: