A Gólem 8. előadás A tudomány és technika viszonya Esettanulmány: A kerékpár születése Héder Mihály, Nádasi Eszter, Paksi Dániel BME Filozófia és Tudománytörténet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 Szegedi Tudományegyetem  Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék.
Advertisements

Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Tudás, közösség, hatalom
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A külső környezet elemzése
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Az érvelés.
Fülemüle informatika verseny
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Operációkutatás eredete
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
2004 tavasz dr.SzaD Innováció és Technológia Menedszment Tanszék TEAM…. dehogy ! TEAM, de hogy ?
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Marketingkutatás 3. szeminárium Nagy Gábor március. 29.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Minőség menedzsment 6.előadás
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Térképészet és térinformatika
Szociológia - Jogszociológia
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Az innováció forrásai.
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Vállalkozásmenedzsment I.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
Som Zoltán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatás-tudományi D oktori I skola Dr. Krasznay Csaba Nemzeti Közszolgálati.
Minőségmenedzsment alapjai Minőségmenedzsment alapjai November 27. Dénes Rita.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
SZIE GTK TTI KFI-csoport
A külső környezet elemzése
LEADER, Identitás, Sport
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Az elektromos autó társadalma
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Az együttműködés és a tudomány iskolája
BME VBK tájékoztató 1.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Prezi linkje:
Előadás másolata:

A Gólem 8. előadás A tudomány és technika viszonya Esettanulmány: A kerékpár születése Héder Mihály, Nádasi Eszter, Paksi Dániel BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A tudomány és technika viszonya  Központi kérdés: mennyiben hasonlít a tudomány és a technika világa egymásra?  Tények: Általában ezeket a területeket külön szokás kezelni és tanulmányozni; A történetüket általában külön írják meg; Mások, más végzettséggel foglalkoznak a két területtel;  A 80-as évek végén körvonalazódó STS (Science and Technology Studies) javaslata szerint: Több a hasonlóság a két terület között, mint gondolnánk A két téma kutatói kölcsönösen tanulhatnának egymástól A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Science And Technology Studies (STS)  Az STS rövidítést olykor Science, Technology and Society-ként is feloldják;  Az STS lényege, hogy a tudományos és technológiai tudást a társadalom kontextusában kell vizsgálni;  Az STS képviselői szerint a tudomány/technológia megértéséhez kulcsfontosságú szem előtt tartani, hogy: a tudós és mérnök közösségek belső társas viszonyai nagyban meghatározzák a tevékenységüket a tudomány/technológia és a szélesebb értelemben vett társadalom kölcsönösen hatnak egymásra.

Science And Technology Studies (STS)  1970-es és 80-as években lesz népszerű  Ennek keretében születnek az olyan esettanulmányok, mint amikről eddig beszéltünk  Többen is programot hirdetnek: 1. David Bloor  A szimmetria-elv fontossága a magyarázatokban 2. Harry Collins  Viták elemzése a tudomány és technológia világában 3. Bruno Latour, Steve Woolgar:  A tudósok mindennapjainak résztvevő megfigyelése (úgy, mint a klasszikus antropológiai kutatásokban a bennszülötteké)

A szimmetriaelv  Mi a fő baj az addigi tudománytörténettel? Az, hogy aszimmetrikus a történeti/szociológiai események magyarázatában:  A tudomány történetében a helyes felismerések maguktól értetődnek, hiszen igazságokra bukkannak  De vannak olyan esetek a tudomány történetében, hogy korábban elfogadtak egy nézetet, amit azóta már tévesnek gondolnak… Ilyen esetekben(úgy tartják) helye lehet a „szociológiai” magyarázatnak: például, hogy milyen tényezők tehetnek arról, hogy nem ismerték fel a téves elképzeléseket? Az igazság tehát ön-evidens, a tévedés pedig társadalmi/pszichológiai eredetű! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

1. Bloor és a szimmetriaelv  David Bloor ezzel szemben hirdette meg az SSK (Sociology of Scientific Knowledge) programját, amelynek központi tézisei között szerepelt, hogy: a szociológusoknak oksági magyarázatokat kell keresniük a tudomány sikereit és kudarcait azonos típusú okokkal kell magyarázni az „igaz” és „hamis” nézetek elfogadásának magyarázata szimmetrikus kell, hogy legyen  ha túllépünk az igazság és a tévutak ellentétpárján, akkor az okokat és a magyarázatot elsősorban a társadalomban, és nem a természetben kell keresni

2. Collins és a tudományos viták elemzése  Collins programja a tudományos viták elemzését tűzi ki célul: A viták jól elkülöníthető szakaszokra bonthatók:  1. szakasz: a tudományos fogalmak értelmezési rugalmassága dominál  2. szakasz: a viták lezárását elősegítő társadalmi mechanizmusok  3. szakasz: a vita eredményének összekapcsolódása a szélesebb társadalmi-kulturális miliővel Az első kettőt vizsgálták sokan (mi is ilyeneket néztünk eddig):  A helyzetértékelések és a lezárás társas közegben mennek végbe, és nagy mértékben annak folyamatai határozzák meg A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

C) Laboratóriumi tanulmányok  Latour és Woolgar tudomány - antropológiája: Hónapokra beköltöznek egy biológiai laborba, és mint egy antropológus a „vadak” között, mindent lejegyeznek, amit látnak „Hazautazás” után megpróbálják értelmezni, rendszerezni a gyűjtött anyagot  Latour a későbbiekben úgy fogalmazza meg a programját, hogy: fel kell nyitni a tudományos eredmények „fekete dobozát”! A tudományos eredmények esetében utólag eltűnnek a viták, a más vélemények, az eltérő kimeneteli lehetőségek

Érvényes mindez a technika világára?  A technika látszólag talán még egyértelműbb kritériummal dolgozik: Valami vagy működik, vagy nem… Vajon lehet itt szimmetrikusan magyarázni?  Több STS képviselői szerint igen… A Social Construction of Technology (SCOT) program meghirdetői: Trevor Pinch és Wiebe Bijker Ez jobban elbújt eddig a történészek szeme elől, de a „működik” kategóriája is sok esetben a társas megítéléstől függ Hogyan lehet ez? A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A tudomány és technika „hagyományos” vs. STS vizsgálata  A tudomány és technika „hagyományos” kapcsolata: a folyamat az igazság felfedezése felől az alkalmazás felé halad:  az innováció „lineáris modellje”: Ennek a folyamatnak se a vége, se az eleje nem így néz ki, telis-tele van elágazásokkal, visszacsatolásokkal Ennek a történetét kell megírni! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Az STS világában…  …egy mérnöki termék, egy innováció sikere igen sok tényezőtől függ…  Ez világosan kiderül, ha belenézünk a „működik” címke fekete dobozába: A termék által felvetett problémák nem maguktól értetődőek:  „A probléma csak akkor válik problémává, ha létezik egy társadalmi csoport, mely >>létrehozza<< azt.”  Be kell vezetni a releváns társadalmi csoport fogalmát!  A tudományos vitákhoz hasonlóan vizsgálni lehet: az értelmezési flexibilitás és vita lezáródásának szakaszait és társadalmi tényezőit A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A kerékpár kialakulása

„Boneshaker” 1840 körül

Macmillans’s bicycle 1842

„Ordinary” (Penny F. modell 1878) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Lawson’s Bicyclette (1879) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Női oldalülő kerékpár, 1880 körül

Egy 1880 körüli modell

Lábbal hajtós kerékpár 1880-as évek

„Facile” kerékpár 1880-as évek A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

W. S. Kelley (1885)

American Star (1885) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

???

És a vége???

A lineáris történet A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A feltárt, összetettebb történet A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A releváns társadalmi csoportok  A releváns társadalmi csoportok igényei meghatározzák a technológia fejlődését, és a fejlődés fő szempontjait.  A bicikli esetében: Sportolók Igény: gyorsaság Megoldás: óriáskerekű kerékpár Közlekedni vágyók Igény: biztonság Megoldás: az első kerék mérete csökken, a nyereg hátrébb kerül Nők Igény: a szoknya viselése nadrág helyett erkölcsi kérdés volt, viszont hogy lehet szoknyában biciklizni? Megoldás: oldalülése A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A releváns társadalmi csoportokat tartalmazó fejlődési modell  A történet így néz ki a releváns társadalmi csoportok figyelembe vételével…  Az ábrán: néhány releváns társadalmi csoport, probléma és megoldás a Penny Farthing bicikli fejlődési folyamatában A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Viták a kerékpár születése körül  Az 1870-es, 80-as évek társadalmi vitáiban nagy értelmezési flexibilitást és rengeteg variációt találunk: Pl. Mit „jelenthet” a gumikerék?  Válasz a rezgési problémákra?  Válasz a sebesség iránti igényre?  Nem válasz semmire, mivel csúnya és veszélyes?  Számos „válasz” (megoldás) létezhet még a rezgési problémák megoldására: Tehát különféle rezgéscsillapító megoldások léteznek, nem csak a gumikerék! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Viták a kerékpár születése körül  A nők kerékpározása fontos erkölcsi kérdésként vetődött fel  A képen: az oldalüléses kerékpár a nők öltözködési problémájára kínált egyik megoldás az óriáskerekű Ordinary tekintetében  Ennek a megoldásnak nyilvánvalóan voltak technikai és atlétikai aspektusai  Valószínűleg, az atlétikai aspektus akadályozta meg, hogy ez a megoldás stabilizálódjon A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A vita lezárása  A stabilizáció feltétele, hogy a releváns csoportok problémái megszűnjenek: Ezt sokszor retorikai vagy marketingjellegű akciókkal lehet elérni:  Pl. a „Facile” saját bevallása szerint biztonságos… Sok esetben a problémák újradefiniálása segít:  A felfújható kerék eredetileg a biztonság problémájára volt egy válasz, azonban később kiderült, hogy gyorsabb tud lenni, mint a nagy kerekek  Az új modell/ technika a stabilizáció után jut el a szélesebb közönséghez A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Ma már mindez „fekete doboz” A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék