35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Bankszámla és bankkártya
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Kamatszámítás.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Kivonat.
ReportGyakoriságTartalom alap Tartalom bővített (pluszban) Bontások Bankpiaci trendekkéthavi Költési, hitelfelvételi, megtakarítási hajlandóság Intézmények.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Navigációs segédlet: Elite Alliance Club MINDENKI 1 SZÁMÍTÓGÉPRŐL CSAK 1 SZÁMLÁT NYITHAT KI! SOKKAL BIZTONSÁGOSSABB HA A CSALÁDNAK EGYBEN FEKTETED BE!PROBLÉMA.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A magyar háztartások fizetési szokásai
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
Dr. Blazovich László Volksbank Életút Program Szeged, november 15.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
AEGON Ösztöndíj Program
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Gyermekünk jövője attól függ, hogy otthonról milyen útravalót kap!
A hallgatói mobilitás és a pénzügyek Németh Péter hivatalvezető-helyettes.
K&H trambulin tapasztalatok
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Tanulópálya a pénzügyekhez CIB Szia Szimba Program MNB Takarékossági Konferencia Árva András, CIB Bank, Lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, 2010.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Dolceta - Pénzügyi ismeretek modul 1 A számlák összehasonlítása Ellenőrző kérdések.
Dolceta - Pénzügyi ismeretek
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Készíts költségvetést! Gazdálkodj okosan!
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A családi költségvetés
Mit jelent gazdálkodni?
Pénzforgalom a bankszámlán
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?
12–13. Pénzügyi céljaink – tervezés A. Miért van szükség pénzügyi tervre? B. Hogy érhetjük el kitűzött céljainkat? C. Milyen erőforrásai vannak egy háztartásnak?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
„Mert megérdemlem” Védőháló a mindennapokhoz
Biztos jelen, közös jövő!
Bankszámlanyitás, bankkártyaválasztás Készpénzzel, vagy anélkül?
5–6. A családi költségvetés
A családok és a vállalkozások pénzügyei
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?

Számvetés! A Molnár család minden év végén összeül, hogy átbeszélje az elmúlt évet, és felkészüljön az újra. Anyu megállapítja, hogy sok minden történt velük: elkészült a családi költségvetés, bankszámlát nyitottak, megtakarításokra tettek szert, sőt a házra hitelt is kellett felvenniük. Apu szomorúan tette hozzá, hogy sajnos az autócserére már nem futotta. Évi szerint jó év volt, Peti pedig már alig várja a következőt. 35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?

Írd össze a Molnár család pénzügyi döntéseit az alábbi táblázat mintájára! Gondold végig, milyen fontos pénzügyi döntések fordulhatnak még elő egy-egy család életében! Készíts gondolattérképet egy család fontosabb pénzügyi, gazdasági döntéseinek összefoglalása céljából! 35. Életpályánk pénzügyi döntései – A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket? Keresd meg és próbáld ki a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi tervezőjét! Mi a véleményed: milyen életkorban célszerű elkezdeni a pénzügyek tudatos kezelésének tanulását?

Összegzés A legfontosabb tudnivalók

Bármilyen meglepő, már születésünkkor pénzügyi döntések előtt állunk. Igaz, ekkor még a szüleinknek kell eldönteniük, hogyan gondoskodjanak a születendő gyermekről. Kössenek-e a gyermek nevére biztosítást? Indítsanak-e megtakarítást? 35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket? A hatályos törvények értelmében a magyar állam minden gyerek után úgynevezett életkezdési támogatást fizet, amelynek induló összege a csecsemőknél 2016-ban forint. Ezt egészíthetik ki a szülők további speciális értékpapír-vásárlással (babakötvénnyel), amelyhez úgynevezett Start számlát kell nyitni. Erre az állam évente a szülők által befizetett összeg 10 százalékának, de évente legfeljebb hatezer forintnak megfelelő további támogatást fizet. Gyermekkorunkban már a bankok számlanyitási lehetőséget is ajánlanak, amelyről szülő, gondviselő segítségével pénzt lehet felvenni, a zsebpénzt utalhatják rá. A számlán összegyűjtött pénz után a bank kamatot fizet, illetve egyes bankok külön ajándékokkal is jutalmazzák a takarékoskodást.

A 14. életév betöltését követően szülői hozzájárulással már mindenkinek lehet önálló bankszámlája, bankkártyája éves kortól már az első hivatalos munkából származó munkabér is érkezhet a bankszámlára, dönteni lehet a megszerzett jövedelem azonnali vagy jövőbeni felhasználásáról, azaz megtakarításáról. 35. Életpályánk pénzügyi döntései – A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket? 18 éves kortól önállóan nyithatunk bankszámlát, igényelhetünk bankkártyát, rendszeres banki kapcsolat alakulhat ki: ösztöndíj, diákhitel, esetleg munkabér érkezhet számlánkra. Az el nem költött pénzünk elhelyezésére befektetési lehetőségek után nézünk. 20–22 éves kortól fogyasztási hitelek felvételére, megtakarításokra kerülhet sor. Ha dolgozunk, rendszeres önálló jövedelmet kapunk, folyamatosan gazdálkodunk. Nagyjából 25 éves kortól már saját háztartásunkban hozhatunk pénzügyi döntéseket. Ekkor már olyan kérdések foglalkoztatnak minket, hogy miként intézzük a mindennapok pénzügyeit. Hogyan tudunk autót, ingatlant vásárolni? Hogyan csökkenthetjük az életünk veszélyforrásaiból származó kockázatokat?

Az önálló háztartással kapcsolatban rendszeres és rendszertelen kifizetési kötelezettségeink keletkeznek, ame­lyeket a pénzügyi szol­­gál­ta­tó(i)nk segítségével többféleképpen is teljesíthetünk. Számos szempont figyelembevételével a fizetési módok között választanunk kell. Hosszú lejáratú hitelek felvételére is sor kerülhet (autó-, ingatlanvásárlással összefüggésben). 35. Életpályánk pénzügyi döntései – A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket? Biz­to­sításokról döntünk (élet-, egészség-, nyugdíj-, vagyonbiztosításról), öngondoskodás jellegű meg­takarításaink is lehetnek. A növekvő család egyben növekvő terheket jelent. 30 éves kortól az eddigiek mellett a gyerekeinkre vonatkozó hosszú távú megtakarítások, befektetések is megjelennek. 45–50 éves kortól megkezdődik a felkészülés az időskorra. Erősödik az öngondoskodás jellegű megtakarítások szerepe (nyugdíj-előtakarékosság, életbiztosítás), az életkor előre haladtával, a gyerekek önállóvá válásával pedig csökkenhetnek a kiadások.

Akárhogy is vélekedünk a jövőről, szerencsére egyre többen belátják, hogy a jövőről való gondoskodás egyéni felelősség kérdése is. Az eljövendő nyugdíjaskor esetleges megélhetési nehézségeivel szemben a jelenkor egyéni megtakarításai döntő jelentőséggel bírnak. Éppen ezért a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtését már életünk aktív szakaszában el kell kezdeni. 35. Életpályánk pénzügyi döntései – A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket? TIPP Minden életszakaszban nagy segítségünkre lehet a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi tervezőprogramja, amely segít felvenni a harcot a „pénznyelők” ellen. Gondold végig, mi mindenre költesz úgy, hogy szinte észre sem veszed! Van, aki nassol, más feleslegesen autózik, megint más az akcióknak nem tud ellenállni. Ezek a pénznyelők, amelyek észrevétlenül apasztják a pénztárcánkat.pénzügyi tervezőprogramja

Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket? Születésünktől kezdve végigkísérnek a pénzügyi döntések. A 14. életév betöltését követően szülői hozzájárulással már mindenkinek lehet önálló bankszámlája, bankkártyája, amelyre 15–16 éves kortól már az első hivatalos munkából származó munkabér is megérkezhet. 18 éves kortól már rendszeres banki kapcsolat alakulhat ki. A saját háztartás megteremtése, majd később a családalapítás számos új és hosszú távú pénzügyi döntés elé állít bennünket a hitelfelvételtől a befektetésen keresztül az életünket védő, értékeinket érintő biztosításokig. 35. Életpályánk pénzügyi döntései