Dunay Pál, 2011. december 16. A multilateralitás és a nemzetközi biztonsági intézmények szerepe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

Csoport munka.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Minőségmenedzsment alapelvek
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A nemzeti vámjogszabályok
Alapfogalmak.
A nemzetközi kapcsolatok elméletei
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Közigazgatási alapismeretek
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Pécs, szeptember 15. A „régióvá válás” autonóm lehetőségei – brüsszeli képviselet,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Szervezeti struktúra és kultúra
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Neorealizmus és neoidealizmus
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Európa regionális földrajza
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Szabadkereskedelmi társulások
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Hatalom és szervezeti politika
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
dr. Kovács László főtitkár
Lisszaboni Szerződés tükrében
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A regionális gazdasági integrációk
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Dunay Pál, december 16. A multilateralitás és a nemzetközi biztonsági intézmények szerepe

Bevezetés Fogalmak, meghatározások, Miért van szükség rá? Mit ajánl a gyengéknek és az erőseknek? A multilateralizmus három formája, A nemzetközi szervezetek funkciói, A nemzetközi szervezetek, mint autonóm szereplők.

Kiindulópont A nemzetközi szervezetek, beleértve a kormányközieket és a nem kormányközieket egyaránt, a multilaterális rendszer következményei. Megértésük előfeltétele a multilaterális viszonyok megértése.

Meghatározások A multilaterális kapcsolatok a széles értelemben felfogott politika összehangolását foglalják magukban vagy egyidejű együttműködést feltételeznek három vagy több szereplő között. Négy irányelvet foglal magában: - Az adott politikai terület oszthatatlan, az előnyök valamennyi résztvevőnek jutnak, károkat mindannyiuk tekintetében segít elkerülni.

Meghatározások (2) - Az adott területet normák szabályozzák, amelyek valamennyi résztvevőre vonatkoznak. - Az együttműködés alapját kiterjedt „diffúz” viszonosság jelenti, ami hosszú távon az előnyök és hátrányok egyenletes eloszlását eredményezi. - A politikai kezdeményezéseket és a résztvevők körének változását a résztvevők megvitatják.

Meghatározások (3) A nemzetközi szervezeteket államok hozzák létre és abban államok vesznek részt kormányaik útján. Az intézmények igazgatását titkárság végzi. A nem-kormányközi szervezetek magánintézmények, amelyeknek NEM célja a profitszerzés. Anyagi eszközeiket tagjaik adományaiból és egyéb forrásokból fedezik.

Meghatározások (4) Multilaterális keretek nélkül sem kormányközi nemzetközi szervezetek, sem nem kormányközi szervezetek nem léteznének.

Az együttműködés nem biztosítható autark módon BIZTONSÁG A biztonsági dilemma lényegéből következik, hogy bármit is tesz egy állam biztonsága érdekében, az hatást gyakorol más szereplőkre, mindenekelőtt más államokra. A biztonság egyoldalú maximalizálására törekvés egyben minimalizálja mások biztonságát. (Percepció.)

A biztonság nem állapot, hanem viszony Az együttműködésre épülő és a kollektív biztonság olyan struktúrát feltételez, ami egy térség vagy a földkerekség egészének biztonságát garantálja. Amikor a biztonság más szereplők együttműködésétől függ, belépünk a multilaterális biztonságpolitika világába.

Interdependencia, globalizáció és biztonság Ahogy a kölcsönös függés mélyül és a globalizáció kiterjed, a multilateralizmus egyre inkább válik a biztonság előfeltételévé. Államok nem tudják elérni jóléti és biztonsági céljaikat anélkül, hogy ne gyakorolnának hatást mások jólétére és biztonságára. Államok nem tudják elérni e céljaikat más államok támogatása nélkül.

A multilaterális rend válasz a kölcsönös függésre és a globalizációra Ha államok csak a maguk által alkotott szabályok alapján a saját érdekeiket követnék, az eredmény mindenki számára kedvezőtlenebb lenne. Az együttműködéshez szükség van arra, hogy szabályokat alkossanak. Ott ahol az államok érdekei „rivalizálnak” (kereskedelem, biztonság), ezeknek a szabályoknak kompromisszumot kell tükrözniük.

Kizárás és befogadás A multilateralizmus befogadásra, nem pedig kizárásra épül. A részvétel és a beleszólás lehetőségét nyújtja. Optimális esetben lehetővé teszi a kultúrák közötti értékek és normák szinkronitását, nem pedig egyik fölényét a másikkal szemben.

A multilateralizmus és a „gyengébb” szereplők A modern technika segíti az erős győzelmét és fölényét, de abban is segít, hogy a gyengébb szereplő olyan káoszt és károkat okozzon, ami megakadályozza a fölényben lévő fél céljainak elérését. Kétoldalú kapcsolatrendszerben az erősebb könnyebben realizálhatja a fölényét. Multilaterális keretben a gyengébbek kompenzálhatják ezt. (Számosságuk útján?)

A multilateralizmus segíti az erősebb felet is A multilateralizmus szabályokra épülő rendszert feltételez. A szabályok csökkentik a rugalmasság, mint beruházás szerepét. A multilaterális keretben betöltött vezető szerep előreláthatóságot eredményez. Az erős szereplők részvételéhez fűződő érdek miatt a gyengébb szereplők kompromisszum-készsége erősebb.

A multilateralizmus formái Nemzetközi jog: iránymutatásul szolgál az államok magatartásához. A nemzetközi rezsimek: Elvek, normák, szabályok és eljárások összessége a politika egyes területeire vonatkozóan (nukleáris non-proliferáció, Kiotó jegyzőköny). Nemzetközi szervezetek: Fizikai lét, beleértve apparátusokat.

A nemzetközi szervezetek funkciói A nemzetközi politika egyes területein tech- nikai és jogi együttműködést biztosítanak; Állandó fórumot nyújtanak egyet nem értés esetére; Fórumot nyújtanak az új problémákkal való foglalkozásra; Ezekben az esetekben „norma gyárként” működnek.

A nemzetközi szervezetek funkciói (2) Tanulást tesz lehetővé a politika adott területének tanulmányozása útján. Hozzájárulhat a felek nézeteinek konvergenciájához. Hozzájárul a felek (résztvevők) által vállalt kötelezettségek betartásához. Segítik az erőforrások elosztását, hatékonyabban, mint a nemzeti kormányok...

A nemzetközi szervezetek önállósulása Főszabályként: Mestereik, a tagállamok kezében vannak; Bizonyos fokú önállóságra tehetnek szert... Ezeket a szabályok előmozdithatják vagy akadályozhatják... Kereteik között vezetésük és titkárságuk ennek kisebb-nagyobb mértékben élvezheti előnyét.

A nemzetközi szervezetek nem oldanak meg mindent A tagok közötti antagonizmus blokkolhat. (L. délkelet-ázsiai regionális együttműködési szervezet); Az érdektelenség akadályt jelent (EBESZ); Hegemóniára törekvő tag tönkre teheti a szervezet image-ét (NATO – Bush); Opportunizmus csökkentheti legitimitását (ENSZ – Kurt Waldheim).

Magyarország a multilaterális nemzetközi szervezetekben Megkésett részvétel a nemzetközi intézményekben: - ENSZ: január 1. (1956. évi I. tv.) - KGST – 1949-től. Inkább formális jelentő- ségű (sugaras integráció – Csaba László). Deklaratív integráció. - Varsói Szerződés – 1955-től. Hegemón szereplő meghatározó befolyása. (A dokumentumok ezt jól tükrözik.)

A multilaterális emancipáció : Úton az EBEÉ felé. - Téves feltevésekre épülő politika a szocialista országokban. - Álláspont kialakítás szükséglete. Kisebb különbségek válnak láthatóvá az EBEÉ működése során. - A divergencia a nyolcvanas években fokozódik. Bécsi utótalálkozó – az első „tömbökön átnyúló” javaslat.

A második multilaterális emancipáció – a szuverenitás visszanyerése és önkéntes feladása A hidegháború időszakának (látszólag) multi- laterális keretei csak kis mértékben szolgál- tak hasznosítható tapasztalatokkal. A magyar külpolitika önállósodása a nyolcva- nas években. Halmozódnak a hasznosítható tapasztalatok. Hasznosítás lehetőségei: szubregionális keretek, nyugati integrációs aspirációk.

A külpolitika dilemmái Multilateralizmus v. bilaterális együttműködés Szubregionális keret: - Vezető szereppel kapcsolatos érzékenység. (A tradíciók hiánya.) Nyugati intézmények: policy taker, policy maker or policy shaper (at the least). - Kerüljük el a mentorok közötti választást.

Az EU közös kül- és biztonságpolitikájának problémái Az EU gyenge politikái közé tartozik. Kormányközi (a lisszaboni szerződéstől függetlenül) – a tagállamok mérete, tradíciója, világképe befolyásolja szerepüket. Demokratikus-e a közös kül- és biztonságpoIitika? Hogyan hat ez a multilateralizmusra? - A gyenge apparátus nem képez ellenpontot. Az EU külkapcsolatainak hangsúlya változik: A bővítéstől a szomszédságpolitikáig.

Korlátok A tagállamok ne importáljanak egymás kö- zötti konfliktusokat. Játszanak méretarányos szerepet. Lengyelország a kivétel... Fokozatos éretté válás. „kialakult a közös kül- és biztonságpolitika mintáját követő szokásos munka... beleértve mindazokat a közös kül- és biztonságpolitika napirendjén szereplő kérdéseket, amelyek közül 2004-et megelőzően sok csak marginális szerepet játszott...”. (Radek Khol)

Hol jelentünk különbséget? Transzatlanti kapcsolatok (a trójai faló...) Keleti szomszédság + Oroszország Emberi jogok, különös tekintettel a kisebbségi jogokra.

Az iraki eset irrelevanciája Az atlanti (Amerika-barát) álláspont racionalitása: - A kelet-közép-európai államok biztonsági aggodalmai, - A nemzetközi rendszerre vonatkozó gondolkodás (egy pólusú rendszer, demokratikus béke, a kelet-közép európai államok transzformációjának sajátosságai), - A különféle nyomások, amivel ezek az államok szembenéztek...

Az iraki eset irrelevanciája (2) Az EU és a kelet-közép európai államok viszonyai 2003 körül. Ellentétes érdekek: - Globális v. regionális, - Az ENSZ (és bővebben a nemzetközi szervezetek) szerepe, - Az erőszak szerepe a nemzetközi rendszerben.

A jövőt befolyásoló tényezők Az európai biztonsági kapcsolatok és intézmények fejlődése (EU-NATO), A napirenden szereplő kérdés, A különböző irányba ható vektorok egymáshoz fűződő viszonya, Belpolitikai tényezők.

Azok a konfliktusok, amelyeket az új tagok „importálnak” az egyes szervezetekbe Tagok v. nem-tagok. Különboző alapokon nyugszanak: - Szlovénia – Horvátország: területi vita (NKB), - Magyarország – Szerbia: kisebbségekkel való bánásmód, - Magyarország – Szlovákia: kisebbségekkel való bánásmód, belső jog és EU jog viszonya, határátlépés a schengeni övezeten belül, - Ciprus – Törökország: államelismerés, - Lengyelország – Oroszország: Állategészségügyi szabályok.

Regionalitás az EU-ban? Az új tagállamok strukturált entitást képeznek. Földrajzi hangsúly, Oroszország megoszt, nem egyesít, A választóvonal nem a régi és az új tagok között húzódik, Érték- vagy érdekalapú külpolitika?

A mutlilateralitás intézményrendszere Az intézmény-rendszer inkább kűzdött a problémával, mintsem sikerrel kezelte azt. Mit tegyünk azokkal a bilaterális kapcsolatok- kal, amelyekben multilaterális intézményi partnereinkkel működünk együtt. Az EU és NATO központű külpolitika kevés szerepet ad a más szereplőkkel foglalkozók- nak.

A mutlilateralitás intézményrendszere (2) Az összehangoló szerep telepítési nehézsé- gei. A tárcaközi együttműködés nehézségei. - A tükör-referatúra rendszer ígéretes volta. Szubszidiaritás az EU-ban, centralizáció Magyarországon... A tárcák egyenetlen teljesítménye.

Néhány következtetés A fokozott kölcsönös függés viszonyai között a multilateralizmus a leghatékonyabb eszköze a nemzet-, kölcsönös és globális biztonságnak. Pillérei: oszthatatlanság, általános érvényű normák, kiterjedt reciprocitás és konzultáció. Kevésbé költséges és hatékonyabb, mint egyoldalú megoldások keresése.

Néhány következtetés (2) Adaptálható és rugalmas eszközök széles körének felhasználására ad lehetőséget. A multilateralizmus módot ad a nem- kormányközi szervezetek bevonására. Az államok meghatározó szerepe fennmarad, de érvényesítésükhöz kereteket ad.