Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II. 2005. március 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi alapismeretek
Advertisements

OTSZ Ötödik rész Építmények tűzvédelmi követelményei
Számítógépes Szimuláció
Borsodi Kéményseprő Kft.
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
Csík Zoltán Elektrikus T
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
Munkahelyi egészség és biztonság
INVERETERES TECHNOLÓGIÁVAL
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
MBSZ-hoz kapcsolódó iparági jogszabályváltozások
KÉMÉNY.
KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS megújult jogszabályi háttere:
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
GMBSZ Fórum /2013.(III.21.) NGM rendelettel életbelépett (G)MBSZ aktuális változásai
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
© Alle Rechte bei Robert Bosch GmbH, auch für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. Jede Verfügungsbefugnis, wie Kopier- und Weitergaberecht, bei uns.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Gépi hő- és füstelvezetés
MSZE 595 – 6 Kiürítés MIÉRT? „…ezt most nem értem, alig jelent meg az OTSZ, most meg szabványt akarnak alkotni, tanulhatjuk meg újra, miért kell ez,
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
Az OTSZ új követelményei
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő OKJ-szám:
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Gázkészülék – fürdőszobában
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Tervfelülvizsgálat menete, tervdokumentációk szükséges és elégséges feltételei előadó: Varga Tamás MO csoportvezető január 19.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Villamos energetikai szakember találkozó
Hő és füst elleni védelem
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
Használati szabályok főbb változásai az OTSZ.-ban
ÁRAMLÁSTANI MÉRÉSTECHNIKA
OLTÁSI MÓDOK: Éghető anyag eltávolításán alapuló
Csővezetékek.
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
Villamos energia rendszer
2 A GÁZCSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATTAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK Új előírások az.
2 "a GMBSZ aktuális változásai illetve a műszaki-, biztonsági felülvizsgálattal kapcsolatos előírások változása" Tatabánya január 28. Komárom-Esztergom.
1 Gázkészülékek égéstermék- elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 23.
„H” hőszivattyús tarifa előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Épületek gázellátása Gázmérők jellemző tulajdonságai és elhelyezése Épületgépészeti rendszerek I március 25.
A hálózatkialakítás követelményei Csőanyagok Épületgépészeti rendszerek B.Sc. Épületenergetikaa képzés február 27.
Tűzvédelmi Szabályzat
A Rendezvénybiztosítás formái, szintjei és módja
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
2. Világítási hálózatok méretezése
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II március 19.

2 A készülékek csoportosítása egységteljesítmény szerint: 58 kW egységteljesítményt meg nem haladó hőtermelő 58 kW egység- és 116 kW összteljesítmény feletti hőtermelő A készülékek csoportosítása égéstermékelvezetés szerint: Égéstermékelvezetés nélküli készülékek Égéstermék elvezetéssel kialakított készülékek Zárt égésterű készülékek A gázfogyasztó készülékek csoportosítása 1. GOMBSZ szerint

3 Névleges hőterhelés szempontjából: - 70 kW-nál nem nagyobb (egység) hőterhelésű gázfogyasztó készülékek, - 70 kW-nál nagyobb (egység) hőterhelésű gázfogyasztó készülékek. 2. A csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzata szerint Égéstermék elvezetés és égési levegőellátás szempontjából: - „A” típusú, égéstermék elvezetés nélküli gázfogyasztó készülék, amely nem csatlakozik olyan kéményhez vagy égéstermék elvezető berendezéshez, amely a felszerelési helyiségből eltávolítja az égésterméket, - „B” típusú, égéstermék elvezetéssel rendelkező, de a helyiségterétől nem független égési levegőellátású készülék, amely az égésterméket a felszerelési helyiségből eltávolító égéstermék elvezető berendezéshez csatlakozik, és amely az égési levegőt közvetlenül a felszerelési helyiségből veszi, - „C” típusú, a helyiség légterétől légellátás és égéstermék elvezetés szempontjából független készülék.

4 A gázfogyasztó készülékek felállításával kapcsolatos általános követelmények a GOMBSZ alapján Az e csoportba sorolt berendezések elhelyezésére szolgáló helyiséget általában talajszint felett kell létesíteni. A 0,9-nél kisebb relatív sűrűségű gázzal üzemelő, 100 °C-nál kisebb hőmérsékletű fűtőközeget előállító és legfeljebb 7 m magas biztonsági állványcsővel ellátott gőztermelő berendezés helyisége a talajszintnél mélyebben is lehet. Az 58 kW illetve 70 kW hőterhelésnél nagyobb gázfogyasztó készülékek elhelyezése

5 A fogyasztói vezeték kialakításával kapcsolatosan az alábbiak irányadók: a fogyasztói vezetékbe – a berendezéshez tartozó összes elzáró és egyéb szerelvény elé –, a berendezés helyiségén kívül, bármikor könnyen megközelíthető és kezelhető helyen kézi működtetésű elzárót kell létesíteni. E célra az azonos épületben lévő helyiségben felszerelt gázmérő, illetve az 50 méteres körzetben, különálló épületben lévő fogadóállomás vagy gázmérő elzárója is megfelel; a helyiségben elhelyezett, egynél több gázfogyasztó berendezés ellátására szolgáló nyomásszabályozó membránja feletti – alatti – teret, amelybe membránszakadás esetén gáz juthat, majd onnan a helyiségbe áramolhat, el nem zárható szellőztető vezetéken át a szabadba kell szellőztetni; a gázvezeték végpontjain és a jelentősebb szakaszait elzáró szerelvények előtt szintén szellőztető vezetéket kell beépíteni; a teljes üzemszünetekkel használatos gázfogyasztó készülékek helyiségében a fogyasztói elosztóvezetékbe, részleges üzemszünetű berendezések esetében pedig az egyes készülékek – égők – leágazó vezetékébe, két egymás után beépített elzárószerelvény közé, külön elzáróval ellátott szellőztető vezetéket kell kialakítani; A szellőzővezeték a talajszint felett legalább 3 méterre végződjön, nyílása legalább 1 m-re legyen a nyílászáró szerkezetektől. A szellőzőcső végét védeni kell a csapadéktól és a szennyeződésektől, illetve belobbanásgátló szerkezettel kell ellátni.

6 A 140 kW egység- vagy 1400 kW összteljesítményű gázfogyasztó berendezés helyiségében – ha a fajlagos légtérterhelés nagyobb 1100 W/m 3 értéknél – az esetleg keletkező robbanás túlnyomásának levezetéséről a szabad térrel határos hasadó-nyíló felülettel kell gondoskodni. A hasadó-nyíló felület a robbanási túlnyomás hatására megnyílik, elfordul, billen és ennek folytán kapcsolatot biztosít a külső térrel. Az „Építmények tűzvédelme. Hasadó-nyíló felületek. Magyar Szabvány, MSZ 595-9:1994” szabvány a hasadó nyíló felület mellett a hasadó felületet is definiálja: ez a túlnyomás hatására tönkremenetelével teszi lehetővé a belső tér megnyitását a külső tér felé. A szabvány meg is határozza a hasadó és a hasadó-nyíló felületként alkalmazható anyagokat, szerkezeteket.

7 Ha az épület jellege nem teszi lehetővé a hasadó-nyíló felület kialakítását, a biztonsági feltételek a robbanásveszélyes gázkoncentráció kialakulását megakadályozó gáz-érzékelővel és az arról vezérelt vészszellőző berendezéssel is teljesíthetők W/m 3 fajlagos légtérterhelés felett két, egymástól függetlenül működő gázérzékelőt kell beépíteni. A gázérzékelő a tüzelőanyagként szolgáló gáz alsó robbanási határértékének 20%-ánál hallható és látható jelzés ad, és elindítja a vészszellőző berendezést, illetve az alsó robbanási határérték 40%-ánál megszünteti a gázellátást, valamint a helyiség minden energiaellátását, a vészszellőzést és a vészvilágítást kivéve. (Az éghető gáz robbanási koncentráció határai a lehetséges gyulladás tartományát jelölik ki. Az alsó robbanási koncentráció alatt a gázkeverékben túl kevés az oxigén, a felső robbanási koncentráció felett túl sok az éghető gáz, ezért a gyulladás nem jöhet létre.) 1400 kW teljesítmény alatti gáztüzelő berendezéseknél megengedett egy jelzési határral működő gázérzékelő alkalmazása is, ha az egyesíti az alsó robbanási határérték 20 és 40%-ához tartozó feladatokat.

8 Mindenképpen ki kell alakítani a hasadó-nyíló felületet iskola, óvoda, bölcsőde, kórház, színház, mozi, áruház és hasonló épületek esetében, továbbá vegyes rendeltetésű épületekben, ha a tömegtartózkodásra szolgáló helyiségek alapterülete az összes alapterület 40%-át meghaladja, vagy a helyiségben gáz-, szilárd- és olajtüzelésű berendezések vegyesen üzemelnek. A gázfogyasztó berendezés, a gázérzékelő biztonsági berendezés és a vészszellőző berendezés villamos főkapcsolóját a gázfogyasztó berendezés helyiségén kívül kell elhelyezni.

9 A kazánházi gázellátás vázlatosan

10 A gázfogyasztó készülékek felállításával kapcsolatos általános követelmények „A csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzata” szerint 70 kW egység teljesítménynél nagyobb, vagy (egy helyiségben) 140 kW-nál nagyobb együttes teljesítményű gázfogyasztó készülékek Az 140 kW egység- vagy 1400 kW együttes hőterhelés feletti készülék(ek) helyiségében, ha a fajlagos légtér-terhelés 1100 W/m 3 felett van, hasadó vagy hasadó-nyíló felületet kell létesíteni. A hasadó vagy hasadó-nyíló felületet a vonatkozó, 2/2002. (I. 23.) BM rendelet szerint kell kialakítani.

11 Szerelvényezési feltételek  A csatlakozó vezetékbe a berendezés helyiségén kívül - bármikor könnyen megközelíthető helyen - kézi működtetésű elzárót kell beépíteni, amely a berendezéshez tartozó valamennyi záró- és egyéb szerelvény előtt legyen. A gázfogyasztó berendezés helyiségének ajtaján az elzáró szerelvény helyét jelzőtáblával jelölni kell.  Jelentős vezeték szakaszok önálló zárhatóságát és a szakaszok leüríthetőségét biztosítani kell.  A nem ipari technológiai célra szolgáló gázfogyasztó berendezés helyiségében csak olyan mért vezetéken, kizárólag a helyiségben lévő gázfogyasztó készülék kiszolgálására hivatott nyomásszabályozó helyezhető el, melynek bemenő nyomása a berendezések határ hőterheléséhez tartozó nyomás 1,2-szeresénél nem nagyobb.  A helyiségben elhelyezett, a gázfogyasztó készülék kiszolgálására hivatott nyomásszabályozó membránja feletti (alatti) teret el nem zárható szellőzővezetéken a szabadba kell szellőztetni. A szellőzőcső a talajszint felett legalább 3 m-re végződjön, végpontja nyílászáróktól legalább 1 m-re legyen. A szellőzőcső végét víz elleni védelemmel és DN 25 mm átmérő felett méret esetén visszalobbanás gátlóval kell ellátni.

12 Biztonsági berendezések, biztonsági feltételek  A 140 kW összteljesítmény feletti - teljes üzemszünetekkel használatos tüzelőberendezés helyiségében - ha a készülék égője nem rendelkezik tömörségellenőrző szerelvénnyel - a fogyasztói vezetékbe, a részleges üzemszünetű tüzelőberendezések esetén pedig az egyes gázfogyasztó készülékek, illetve égők leágazó vezetékébe a gázfogyasztó készülék csatlakozási pontjánál, két egymás utáni elzáró szerelvény közé, külön elzáróval ellátott szellőztető vezetéket kell felszerelni.  Az elzáró szerelvények lehetnek mágnes szelepek, vagy egymással reteszelt csapok, vagy háromjáratú csap. Nem kell kettős zárást biztosítani azoknál a gázfogyasztó készülékeknél, amelyek szerelvénysora tartalmaz tömörség ellenőrző készüléket.  A gázvezeték végpontjain és a jelentősebb szakaszait elzáró (szakaszoló) szerelvények előtt szintén szellőztető (kilevegőztető) vezetéket kell beépíteni. A szellőzőcső a talajszint felett legalább 3 m-re végződjön, nyílása vízszintes vetületben legalább 1 m-re legyen nyílászárótól.

13 Tűzoltó felszerelések A tüzelőberendezés helyiségénél - a helyiségből és kívülről a helyiség érintése nélkül egyaránt jól megközelíthető helyen - porral oltó tűzoltó készülékeket kell készenlétben tartani. A szükséges tűzoltó készülékek száma és nagysága az alábbi: 233 kW összteljesítmény alatt külön a gázfogyasztó berendezéshez nem szükséges, kW össz-hőteljesítményhez 1 db 12 kg-os, kW össz-hőteljesítményhez 2 db 12 kg-os kW össz-hőteljesítményhez 4 db 12 kg-os 5800 kW össz-hőteljesítményen felül 1 db 50 kg-os és 4 db 12 kg-os.

14 A 140 kW egység vagy 1400 kW összteljesítményű gázfogyasztó berendezés helyiségében – ha a fajlagos légterhelés 1100 W/m 3 felett van – a keletkező esetleges robbanás túlnyomásának levezetéséről a szabadtérrel határos – falakon vagy a födémen kialakított – hasadó- nyíló felület létesítésével kell gondoskodni. A hasadó-nyíló felületet úgy kell létesíteni, hogy az 1,2–3 kN/m 2 robbanási túlnyomás hatására nyíljon meg. Kialakítása és méretezése a 2/2002. (I. 23.) BM rendelet szerinti legyen. Nem lehet eltekinteni a hasadó-nyíló felület alkalmazásától: - iskola, óvoda-bölcsőde, kórház, színház, filmszínház, áruház és ilyen jellegű épületek esetén, - ha vegyes rendeltetésű épületben az előző tömegtartózkodási célú helyiségek alapterület az épület szintenkénti összes alapterületének 40%- át meghaladja, vagy ha az előző tömegtartózkodási célú helyiségek közvetlenül a tüzelőberendezés helyisége felett vagy mellett vannak, - ha a helyiségben a gáztüzelésű és szilárd- vagy olajtüzelésű berendezések üzemelnek.

15 A szükséges hasadó, illetve hasadó-nyíló felület nagysága (Ah): A h = f h · V[m 2 ] ahol: V- a helyiség beépítetlen térfogata [m 3 ], f h - a fajlagos hasadó felületi tényező, [m 2 /m 3 ] amelynek értéke a helyiség beépítetlen térfogatának függvényében határozható meg. Ha a helyiség beépítetlen térfogata legfeljebb 200 m 3, akkor hasadó felületre:hasadó-nyíló felületre: Ha a helyiség beépítetlen térfogata 200 m 3 -nél nagyobb, de legfeljebb 2000 m 3, akkor hasadó felületre:hasadó-nyíló felületre: