Komplex területfejlesztési program az Ormánságban Siklós, 2011. június 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Településmarketing Értékaudit.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Helyi szintű környezeti és társadalmi kihívások a globális folyamatok tükrében Múlt és jelen, a kilábalás lehetőségei Leidinger Dániel, tanácsadó Aquaprofit.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
I. Bemutatkozás Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Kulturális örökség és a fenntartható jövő egyik modellje
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A határtérség.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Komplex területfejlesztési program az Ormánságban Siklós, június 2.

Virágzó múlt A 18. századi folyamszabályozási és vízrendezési munkák előtt vizekben gazdag terület volt Természetközeli ártéri fokgazdálkodás, halászat, virágzó erdőgazdálkodás és állattartás jellemezte a térséget

Aggasztó jelen A környezetétől elszakadt folyó, aszályos/belvizes területekkel Kilátástalan helyzetű, alacsony népsűrűségű települések hiányos infrastruktúrával Folyamatos elvándorlás, magas (30-50%) munkanélküliségi arány

A program főbb elemei Komplex vidékfejlesztés vízgazdálkodási alapokon 1.Új vízkormányzási rendszer kialakítása Az Ormánság egykori vízfolyás hálózatának felélesztése, bővítése révén új vízellátó rendszer kialakítása 2.Erre alapozott tájhasználat váltás 3.Infrastrukturális fejlesztések Különböző közlekedésmódok összehangolt fejlesztése Zöldenergia alapú erőművek létesítése 4.Turisztikai fejlesztések

A vízkormányzási rendszer beavatkozási területei

Tájgazdálkodás - haszonvételek

A területhasználat átalakítása

A tájhasználat váltás következményei

ha új erdő telepítése esetén a térség erdősültsége 40%-ra emelkedik Az erdőtelepítés 610 új munkahelyet teremt A térség fakészlete 10 év múlva m 3 -rel nő Az erdők közjóléti értéke M Ft-tal nő A kedvező vízháztartás évi 180 M Ft növedék többletet eredményez, amely nemzeti vagyon gyarapodás Cél, hogy a természetközeli erdő- a korszerű vadgazdálkodással együtt a térség eredményes ágazatává váljék Erdőgazdálkodás

Turizmus Cél egy olyan turisztikai célpont kialakítása, amely a meglévő és az újonnan létrejött adottságokat kihasználva vonzóvá válna az öko- és aktív turizmust kedvelők körében natúrpark, témapark horgászturizmus kerékpáros turizmus vadászturizmus víziturizmus falusi vendéglátás gasztroturizmus

Bioélelmiszer, ökovidék védjegy Hosszú távon az Ormánság érintetlen területéről származó élelmiszerek számára védjegyet hoznánk létre, amely egyben megteremti a vidékről származó termékek közös márkanevét. A termékek számára a felvásárlópiacot elsősorban a jelentős számú hazai wellness szálloda képviselné

Tartósan és hosszú távon megoldaná a térség gazdasági, társadalmi és környezeti problémáit Komplex fejlesztési javaslatokat fogalmaz meg, egységben kezeli a tájat A vízbőséggel megóvhatók a természeti értékek (holt- és mellékágak) és újak hozhatók létre (őshonos fafajokkal telepített erdők) A hagyományokra és természeti értékekre épülő egyedi arculatot teremtene a térségnek, megóvja a térség kulturális örökségét Nem tájidegen nagyipari fejlesztésre épül, a helyi önellátó gazdaságok megteremtését tűzi ki célul A térség visszakapná regionális funkcióját, önellátó és emellett exportképes lenne Megvalósulása várhatóan 1577 munkahelyet teremt, ezáltal jelentősen csökkenne a munkanélküliség, a táj adottságaihoz illeszkedő munkahelyek jönnének létre Elmaradása esetén a társadalmi és természeti értékek biztos pusztulása várható Környezetvédelmi, területfejlesztési és szociális értelemben is mintaprogram lehet, amely az ország hasonlóan aszályos területei számára is megoldást kínál a fenntartható fejlesztésre Miért egyedülálló a program?

Az Ős-Dráva program elkészült elemei 1.Területfejlesztési program Komplex fejlesztési terv, mely magába foglalja a tájgazdálkodási tervet. Fejlesztési programokra tesz javaslatot. 2. Vízjogi létesítési engedélyes terv 3. Drávai mellékágak rehabilitációja 4. Biomassza hasznosítási terv 5. Erdőgazdálkodási terv

Az érintett minisztériumok között a források és fejlesztések központi koordinációját végző tárcaközi bizottság létrehozása szükséges, amely összehangolja a támogatási rendszereket, pályázati kiírásokat Az operatív működtetéshez a program ügyeinek menedzselését végző regionális szervezetet, ügynökséget kell létrehozni vagy megbízni A vízellátó rendszer irányítása folyamatosan automatizált berendezésekkel működhet, melynek üzemeltetését a jelenlegi fenntartó, a Dráva-menti Vizitársulat láthatja el Üzemeltetés, intézményrendszer

A Korcsina csatorna vízszintemelésének koncepcionális terve a torkolatától a fenéki mocsárig. A Korcsina vízszintemelésének és a markóci Berekbe való átvezetésének engedélyes terve. Tanulmány a Korcsina és a talajvíz emelkedésének területre gyakorolt hatásáról. A markóci Berek és szűk környéke (pufferzóna) stratégiai szintű tájgazdálkodási terve. A markóci Berek botanikai és faunisztikai állapotfelmérése. Egy tájgazdálkodási mintaprogram – Markóci mintaterület

A közösségi tervezéssel a lakosságot partnerré, „népi szakértővé” válik a projektben. A vízvisszatartó vízgazdálkodás rendszere a mai vízgazdálkodási gyakorlatban önmagában újszerű. Ennek egyes technikai részletei, különösen a fenékküszöbök alkalmazása a vízszint, illetve a talajvízszint emelésére ugyancsak új elem. A gazdálkodás szerkezetváltásában az egyoldalú pénzügyi-piaci meghatározottság helyett a természeti adottságokhoz való igazodás jelenik meg. Az energiatakarékos, ivóvízbázist védő, a táj szépségét szolgáló, vízkörforgást működtető, a hagyományokat magába integráló művelési technológiák alapvetően újak a mai gyakorlathoz képest. Egy tájgazdálkodási mintaprogram – Markóci mintaterület

Jövőkép

Köszönöm a figyelmet!