Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, 2015. szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
dr. Paller Judit, dr. Oroszi Beatrix Országos Tisztifőorvosi Hivatal
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
A Nemzeti Tehetség Programról Budapest, március 24. Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta mb. tudományos és szakmai főigazgató-helyettes.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE november 24. Szakmai programok és kihívások az FSZK jelenében és jövőjében.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A gyermeki jogok érvényesítése
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Iskolai szociális segítő
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE

Miért van szükség egészségfejlesztési hálózatokra? Az egészségi állapotra vonatkozó mutatók javítása érdekében új megközelítésre van szükség az egészségfejlesztési tevékenységek területén. Fő célkitűzések: Életmódváltás támogatása, az egészségtudatosság népszerűsítése; Lakóhely-közeli szolgáltatások nyújtása; Egészség-egyenlőtlenségek csökkentése a hozzáférés javításával; Szoros együttműködés az alapellátással; Intra- és interszektoriális együttműködések elősegítése.

EFI hálózat kialakítása 2013 és 2014 során összesen 61 EFI jött létre 20 leghátrányosabb helyzetű kistérségben 18 hátrányos helyzetű kistérségben  Cél: A korai és elkerülhető halálozás csökkentése, Az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása. A lakosság egészség-tudatosságának növelése.  Megvalósítás: Helyi sajátosságokhoz illeszkedő, a lakosság számára könnyen elérhető egészségfejlesztési programok megvalósítása. A központi szakmai koordinációt a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet látja el alapító okiratban rögzített feladatként

Az egészségfejlesztési hálózat további szereplői  Szakmai Támogató Hálózat (92 fő) A területen folyó egészségfejlesztési programok koordinációjának támogatása a tervezési és a megvalósítási szakaszban. Személyes kapcsolat létesítése és fenntartása az egészségfejlesztési tevékenységet folytató intézményekkel, szervezetekkel, a legfontosabb színtereken tevékenykedőkkel (iskola, munkahely, lakóhely/területi közösségek). Szakmai támogatás nyújtása a különféle szervezetek, cégek által, eltérő forrásból támogatott egészségfejlesztési programok tervezőinek, megvalósítóinak. Egészségfejlesztési és helyi egészségpolitikai jó gyakorlatok azonosítása, összegyűjtése és szakszerű dokumentálása. Az ország területén folyó egészségfejlesztési tevékenység monitorozása, értékelése.

Az egészségfejlesztési hálózat további szereplői  Helyi kommunikátorok (60 fő) A helyi szinten megvalósuló közösségi egészségfejlesztési tevékenységek kommunikációjának támogatása; A NEFI Egészségkommunikációs Központja által kidolgozott kommunikációs anyagok terjesztése; A lakosság számára nyújtott egészségfejlesztési témájú kommunikáció helyi szintű elősegítése a partnerszervezetekkel együttműködve.  Területi auditorok (30 fő) A minőségbiztosítási rendszerben befogadott programok területi megvalósulásának felügyelete és ellenőrzése; Az SZTH által gyűjtött jó gyakorlatok helyi megvalósításának támogatása, konzultációk segítségével.

Az egészségfejlesztési hálózat további szereplői  Közösségi Egészségszervezési Irodák (20 iroda) Közösségi egészségszervezési tevékenységek megvalósítása; Közösségi egészségtervek kidolgozása és a megvalósításuk elősegítése; Az adott közösség egészség- szükségleteinek felmérése és ehhez kapcsolódóan a kapacitások átalakítására vonatkozó javaslatok megfogalmazása; Egészségszervezési irányelvek helyi megvalósításának elősegítése; Hosszú távú cél az EFI-kkel történő harmonizációjuk, egységes egészség- szolgáltatási rendszer kialakítása.

A TELJES HÁLÓZAT A teljes hálózat

Egészség-szolgáltatási és egészségfejlesztési hálózat megújítása  Országos szint: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségfejlesztési tevékenységek módszertani támogatása Döntéshozatalt támogató szakmai anyagok készítése (EMMI, OTH) Hosszú távú működési koncepciók kidolgozása Interszektoriális együttműködési lehetőségek elősegítése (pl. VM, NFM, NFH) Adatgyűjtés és monitorozás  Közép szint: Szakmai Támogató Hálózat, Helyi kommunikátorok, Területi auditorok Összekötő szerep az országos központ és a helyi megvalósítók között A helyi programok megvalósításának elősegítése A helyi egészség-szolgáltatások feltérképezése, összehangolása, jó gyakorlatok gyűjtése  Helyi szint: Egészségfejlesztési Irodák, Közösségi Egészségszervezési Irodák Helyi egészségfejlesztési és egészségszervezési tevékenységek megvalósítása Partnerségi kapcsolatok bővítése, helyi szintű koordinálása a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályaival együttműködésben NEFI EFI/KEI SZTH, HK, TA, KH

Hosszú távú fejlesztési lehetőségek A népegészségügyi mutatókban látható változások eléréséhez kiemelten fontos a hálózat hosszú távú működtetése és továbbfejlesztése. Főbb irányok: Színtér-specifikus egészségfejlesztési programokon (iskolai, munkahelyi, közösségi) kiemelt hangsúly; EFI-KEI harmonizáció, az egészségfejlesztési és egészségszervezési feladatok összehangolása egységes szakmai irányítás mellett; A már meglévő EFI-k tevékenységi körének bővítése a lelki- egészségfejlesztő funkcióval; EFI hálózat bővítése (kb. 50 új EFI-vel) EFOP

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!