Két kincslelet a népvándorlás korából

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szajga.
Advertisements

A KÖZÉPKOR (V.- XV. SZÁZADOK)
Négy Griff - Avarok, kazárok, magyarok - A sztyeppe harcosai - Kortörténeti előadás Lele János, Négy Griff csoport Négy Griff.
Készítette: Albert Krisztina
Szláv lakáskultúra.
Cella Septichora.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
Kora középkori művészet
Koronázási Jelképek.
Róma.
Fő tér.
A Szaltovói kultúra/2 A magyar érdeklődés kibontakozása (vázlat)
6. A Kaukázus és Khorezm a magyar őstörténetben
1.
(középszintű érettségihez) Korakeresztény, Népvándorlás kora, Bizánc
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Honfoglaló magyarok.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Ókori görög régészeti leletek
Perzsáktól származó régészeti leletek
Rejtélyek és megfejtőik
Kora középkori művészet
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
A honfoglalás 40. ( ) Dr. Mészáros Zoltán
Suki-kehely Szilágyi Klára
Ókori görög régészeti leletek
Arab, iszlám kultúra,művészet
Honfoglalás Tk, oldal.
A Kárpát-medence a római korban
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
A nagy népvándorlás.
A görög mitológia néhány istensége
A népesség számának változása Európában
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
A rómaiak nyomában.
Felvidék.
Ókeresztény Sírkamrák
Ómagyar kor ( ).
A Kárpát-medence a honfoglalás előtt
A magyarság eredete és vándorlása
Pécs-Megyeháza.
A NYUGATI BIRODALOM BUKÁSA
Sapientino A minket körülvevő tér Miket találsz Aladdin szőnyegén? Kattints a megfelelőkre! Rajta van …
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Kora középkori művészet
Népvándorláskor katalógus I.
IPARMŰVÉSZET NÉPMŰVÉSZET KÖRNYEZET ÉS TÉRALAKÍTÁS tantárgy
Népművészeti segédanyag: Szimbólumok gyűjteménye a Jel- kép- tár alapján I.fejezet: A fa és a madár, mint kultúrákon átívelő ősképünk.
Városállamok- Birodalmak
Bizánci és ókeresztény művészet. Róma városának Antikvitás- kori emlékei Az ókeresztény korban alapított négy legfőbb székesegyház, a későbbi zarándoktemplomok:
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Kelet-Európa és a Balkán
A középkori lovagok harci viselete
A Szaltovói kultúra/4 A magyar érdeklődés kibontakozása (vázlat)
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Vándorlás a kelet-európai pusztán
HUNOK A hunok Belső-Ázsia sztyeppéiről származó, ismeretlen nyelvű nomád nép tagjai voltak. A Kárpát-medencei központú Hun Birodalom jól ismert az írott.
A Quattrocento festészete Album képelemzéshez
Honfoglalás, letelepedés
MEGTELEPEDÉS ÉS KALANDOZÁSOK
Etelköz vagy Levédia? Ősmagyarok a Dnyeper mentén
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
6. A Kaukázus és Khorezm a magyar őstörténetben
Etelköz vagy Levédia? Ősmagyarok a Dnyeper mentén
6. A Kaukázus és Khorezm a magyar őstörténetben
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Etelköz vagy Levédia? Ősmagyarok a Dnyeper mentén
Előadás másolata:

Két kincslelet a népvándorlás korából

A röpdolgozat témája a gepida és avar ötvösség. Figyelem! A röpdolgozat témája a gepida és avar ötvösség. A szilágysomlyói és nagyszentmiklósi kincslelet 4- 4 emléke képezi a számonkérés tárgyát. A zéró morféma (Ø) jellel ellátott diakockákon szereplő emlékek kizárólag az anyag együtt-látása miatt kerülnek bemutatásra, azokat nem kell megtanulni, ahogy azt sem, hogy hol, melyik gyűjteményben található az adott tárgy. /Ahogy a múzeumi katalógusszámot sem/ A látható motívum, alkalmazott technika és a hozzávetőleges datálás viszont kell!

A végnapjait élő Nyugat- Római Birodalom: a IV- V A végnapjait élő Nyugat- Római Birodalom: a IV- V. század folyamatai vezetnek ide. A hunok a 350- es években hajtják teljesen az uralmuk alá a Kárpát- medencét

V. - VI század: nyugaton „barbár királyságok” alapulnak, a Kárpát- V.- VI század: nyugaton „barbár királyságok” alapulnak, a Kárpát- medencét a longobárdok és a gepidák uralják. A gepidák népe a keleti germán népek családjából ered, ezt tudni kell! Utánuk következik az Avar Kaganátus ideje.

Az avar nép indoeurópai eredetű népcsoport volt, származásuk nem teljesen tisztázott, valószínűleg Kis- Ázsiából érkeztek a Kárpátok vidékére. Az avar a magyarokhoz hasonlóan lovas nép volt, használták a kengyelt, páncélos nehézlovasságuk mintául szolgál a bizánci seregnek. A Volgán átkelve Kr .u. 567- ben birtokba vették a Dunától keletre eső területeket, (szövetségben a langobardokkal) 570- re pedig a volt Pannonia provincia teljes területét. Ettől fogva 620 körülig az arany ékszerkészítés van túlsúlyban. A halotti rítusban a lovastemet- kezés a leggyakoribb, igyekszenek Bizánc pompáját imitálni.

Ø fekete gránátkő befoglalással, Hold- Nap- szimbolika; a csüngőknek mindig tulajdonítottak egyfajta rontásűző szerepet Ø Szkír nyaklánc a bakodpusztai leletből (MNM), V. szd. közepe

Ø Bakodpusztai lelet, oroszlánfejes karperecek (MNM), 375 k. Szkír mesterek munkája, trébeléssel, véséssel, gránátkő berakással készült Készítőjének technikai felkészültségét jól mutatja a fölső részen látható csapolt forgáspont kivitelezése Ø Bakodpusztai lelet, oroszlánfejes karperecek (MNM), 375 k.

Szilágysomlyói lelet, no. 7: Valens császár érme (díszmedál) 9 solidus súlyú, széles foglalat: nyakban hordásra használták, gepida főrangúé lehetett. Hatlovas fogat az egyik oldalán. Több gepida ötvös készíthette a lelet darabjait, ez fontos, nem egy időben készültek, hanem a IV- V. szd fordulóján Szilágysomlyói lelet, no. 7: Valens császár érme (díszmedál) (Bécs)

A hátoldalon lovas portré és >Gloria Romanorum< felirat: ‘Dicsőség Rómának’  a Római Birodalom hatalmi reprezentációja az előkép, ezt utánozzák. Ø Szilágysomlyói lelet, no. 12: Valens császár érme után készült utánzat (Bécs)

Szilágysomlyói lelet, no. 45: császárfibula (MNM) A tógaszerű ruházat mellkas előtti vagy jobb vállon való összepántolására használták Közepén óriás ónixkő IV. század vége

A szilágysomlyói díszlánc

52 db függő: fegyver és munkaeszköz 52 db függő: fegyver és munkaeszköz. A felettük való uralom kifejezésére, középütt füstkvarc gömb  rontáselhárító funkció Szilágysomlyó, díszlánc: IV. század vége, V. század eleje

Szilágysomlyói lelet, no. 46-47: oroszlános kengyelfibula (MNM) Finom véséssel, trébeléssel készült, ahogy a következő 2 tárgyunk is.

Ø Szilágysomlyói lelet, no. 50-51: tengeri csikóhalas kengyelfibula (MNM) Ø

Szilágysomlyói lelet, no. 54-55: lépcsős fejű kengyelfibula (MNM) Ø

A Nagyszentmiklósi kincs 7. sz. korsó (Bécs, Kunsthistorisches Museum) Rajta medallionban: az ún. elragadási jelenet látszik. Egy felemelkedő griffet látunk, amit egy ember táplál a kezével felemelt tálból. Bal kezében növénycsokrot tart. 700- as évek közepe

Nagyszentmiklósi kincs (Bécs, Kunsthistorisches Museum) 2. sz. korsó Az előzőnél későbbi készítésű, a medallionok keretezése és a zártabb, geometrikus díszítés árulja el ezt. Négy jelenet látható rajta, a felénk néző oldalon a győztes fejedelmet látjuk. (+ vadászjelenet, elragadási jelenet és állatküzdelem) 700- as évek közepe Szasszanida lovas uralkodó- ábrázolás az előkép.

Az előbbi (2- es számú) korsó két másik jelenete. Bal oldalt az „égi vadász”, jobb oldalt az „állatküzdelem” a medallionban. A bal oldalin a hátranyilazó figura alatt található mítikus lény a az asszír szobrászatban már látott lamasszú- hoz, emberfejű, szárnyas bikatestű állathoz hasonlít  az avar mester által figyelembe vett keleti előkép kétségtelen.

Nagyszentmiklósi kincs 19. sz. szilke Az ivóalkalmatosság megint másik mester műve. A sűrű indafonat a későbbi, 800- as évekbeli készítést jelez. Ø

Nagyszentmiklósi kincs, a híres bikafejes ivócsanak Nagyszentmiklósi kincs, a híres bikafejes ivócsanak. Trébeléssel és finom véséssel készült. 800- as évek vége.

Pécs városának híres- neves Zsolnay kútja Pécs városának híres- neves Zsolnay kútja. A Zsolnay- manufaktúra gyártotta az eozinmázas kerámiából készített vízköpő bikafejeket, amiket az előző diakockán látott darabja a nagyszentmiklósi kincsnek ihletett. Ø

Egyik első föltűnése a görögkeresztnek az emlékanygban Egyik első föltűnése a görögkeresztnek az emlékanygban. Bizánci hatás lehet az oka. Ø Nagyszentmiklósi kincs (Bécs, Kunsthistorisches Museum) 10. sz. csésze

Szerkesztette: Vasuta Zsolt A képanyag túlnyomó része a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Művészettörténet Tanszékének oktatási segédanyagai közül származik. A jogtulajdonos Szakács Béla Zsolt tanszékvezető professzor.