Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honfoglalás, letelepedés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honfoglalás, letelepedés"— Előadás másolata:

1 Honfoglalás, letelepedés
Készítette: Frey Bálint

2 A magyar őshaza Az őshaza helyére vonatkozó tudományos álláspontok eltérőek. A kutatók többsége a feltételezett őshazát a Tobol és az Iszim folyók felső folyása közé helyezi. Ez a terület az Urál-hegységtől keletre fekszik. A tudósok zöme azt állítja, hogy itt alakult ki a magyarság.

3 Magna Hungaria Magna Hungaria a régebben feltételezett nagy vagy régi Magyarország latin neve az Urál délnyugati oldalán. Mint őshazát, ma vitatják, de egy időben éltek ott magyarok.

4 Levédia A legújabb kutatások szerint a magyarok a 670-es években, a Kuvrat-féle onogur-bolgár birodalom felbomlása után költöztek  Etelközbe, miután a kazárok valószínűleg magyar segítséggel megdöntötték Kuvrat egymással vetélkedő fiainak hatalmát. A  magyar őstörténet későbbi hagyománya szerint első fejedelmünk Levedi volt, akinek a szállásterülete volt Levédia Etelközön belül, de a magyarok rögtön egész Etelközt birtokba vették.

5 Etelköz A Kr. u. 8. század körül Magna Hungáriából a magyarok nagy része délnyugati irányba vándorolt tovább . A vándorlás oka lehetett a népesség növekedése, de lehetett valamilyen ellenséges nép fenyegetése is. Ebből a korból már írott adatok is rendelkezésünkre állnak. A magyarok a Bizánci Birodalom „látókörébe” kerültek. Konstantin nevű császáruk írt a magyarokról is. Őket türköknek, lakóhelyüket pedig Levédiának nevezte, és megjelölte a helyét is. Talán a Don folyó környékét tarthatjuk Levédiának. /

6 A magyarok letelepedése
A magyarság 895-ben azon az úton, melyet hadai egy esztendővel előbb tettek meg, háznépével, szolgáival és barmaival megérkezett a Dunához. Épen a magyarok beköltözésének évében szakadtak el Morvaországtól a csehek és esküdtek hűséget a német birodalomnak. A magyarok tehát egyszerre csak Pannoniában termettek s Székes-Fejérvár környékén ütve tábort, lassanként a Balaton partvidékein levő legelőkön oszlottak széllel. Morvaország: Északon Lengyelországgal és Cseh-Sziléziával, keleten-délkeleten Szlovákiával, délen Alsó-Ausztriával, nyugaton-északnyugaton a történelmi Csehországgal határos.

7 Köszönöm a Figyelmet! Forrás: Wikipédia Google képek


Letölteni ppt "Honfoglalás, letelepedés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések